Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Νέα στοιχεία παρουσιάστηκαν που ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο την άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα της ανασκαφής των Σταγείρων είναι ο τάφος-ηρώον του Αριστοτέλη...

Νέα πολύτιμα στοιχεία που ισχυροποιούν ακόμη περισσότερο την άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα της ανασκαφής των Σταγείρων είναι ο τάφος-ηρώον του Αριστοτέλη
παρουσίασε χθες κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών ο αρχαιολόγος κ Κώστας Σισμανίδης.

Ο ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων, που προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον τον περασμένο Μάιο ανακοινώνοντας σε διεθνές συνέδριο ότι στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων εντόπισε τον Τάφο - Ηρώο του Μακεδόνα φιλοσόφου, ήταν ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης με την οποία ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Συμπόσιο «Αριστοτέλης: Παιδεία-Πολιτισμός-Πολιτική» που διοργάνωσαν η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής. 


«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο τάφος του Αριστοτέλη» είπε ο κ Σισμανίδης μετά την ομιλία του απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχθηκε από το κοινό. «Πρέπει όμως πρόσθεσε να κρατάμε την δεοντολογία. Λέμε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γιατί δεν υπάρχει επιγραφή. Αλλά σ αυτούς τους τάφους όπως και στον τάφο του Φιλίππου δεν υπάρχουν ποτέ επιγραφές. Στους Μακεδονικούς τάφους που είναι και υπόγειοι δεν μπαίνουν επιγραφές αλλά και αν ήταν υπέργειος, στον τάφο του Φιλίππου όπως και στον τάφο του Αριστοτέλη δεν θα έμπαινε επιγραφή γιατί όλοι γνωρίζανε ότι εκεί είναι ο τάφος του Φιλίππου εκεί είναι ο τάφος του Αριστοτέλη. Επιγραφές έμπαιναν μόνο στους τάφους των κοινών θνητών» ανέφερε ο κ Σισμανίδης.


Ο ίδιος πάντως, όπως γνωστοποίησε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, έχει εισηγηθεί στην αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της μελλοντικής αποκατάστασης του κτίσματος να γίνει αρχιτεκτονική μελέτη και με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να επιτραπεί το λύσιμο των τοιχοδομών του αψιδωτού οικοδομήματος για να αποκαλυφθούν  οι διακρινόμενες μαρμάρινες στήλες, οι οποίες- όπως πρόσθεσε ο κ Σισμανίδης- αν έχουν επιγραφές θα είναι πάρα πολύ σημαντικές και θα φωτίσουν πολλές όψεις των αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων στα αρχαία Στάγειρα…»


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν η συνέχιση της ανασκαφής θα μπορούσε να οδηγήσει και στον εντοπισμό της χάλκινης υδρίας με την τέφρα του Αριστοτέλη ο κ Σισμανίδης απάντησε: «Δεν τρέφω ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να βρούμε το τεφροδόχο αγγείο, αν και κάποιες ελπίδες λόγω της ύπαρξης των τεράστιων λίθων και μέσα και στο εξωτερικό μέτωπο του τάφου θα μπορούσαν να δείχνουν  πράγματα… Δεν το έχω πει έως τώρα ,αλλά ανάμεσα στα άλλα που βρέθηκαν στο χώρο ήταν και τρεις χάλκινες λαβές. Οι δύο προέρχονται από το ίδιο αγγείο και θα μπορούσαν να είναι από την καταστροφή του τεφροδόχου αγγείου. Ταιριάζει να είναι. Προς το παρόν δεν μπορώ να πω περισσότερα. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Πιστεύω πως η συνέχιση των ανασκαφών γύρω από τον τάφο –αν βρεθούν κονδύλια –θα μας προσφέρει κι άλλα επιχειρήματα».   


Ο αρχαιολόγος στην ομιλία του παρουσίασε πλήθος ευρημάτων (μικροαντικείμενα, νομίσματα, κεραμίδια, θραύσματα αγγείων κα) που καταδεικνύουν ότι 
-το αψιδωτό οικοδόμημα χτίστηκε την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, 
-τις παλιές γραμματειακές πηγές για μεταφορά και ταφή των λειψάνων του Αριστοτέλη από την Χαλκίδα  μέσα στην πόλη των Σταγείρων (αραβική βιογραφία του Αριστοτέλη, το χειρόγραφο της Vita Marciana, της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης της Βενετίας, την βιογραφία του Μακεδόνα φιλοσόφου που έγραψε ο Leonardo Bruno Aretino )κι
- όλες τις ιστορικές πηγές και τα δεδομένα της ανασκαφής που οδηγούν αυτόματα στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο αψιδωτό κτίσμα που βρίσκεται στην ίδια ευθεία γραμμή και σε ίση ακριβώς απόσταση από τα δύο άλλα σημαντικότερα κτίσματα των αρχαίων Σταγείρων, δηλαδή την κλασσική στοά της πόλης και τον υστεροαρχαϊκό ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας, είναι ο τάφος-ηρώον του Αριστοτέλη, στο χώρο που ονόμαζαν οι Σταγειρίτες, «Αριστοτέλειον». «Μαρτυρίες πηγών και ευρήματα» τα οποία όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ Σισμανίδης «δεν μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά».


Όπως ανακοίνωσε ο αρχαιολόγος σύντομα και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος Αριστοτέλη, θα παρουσιαστεί στην Θεσσαλονίκη (με την ευκαιρία της έκθεσης του στο Αρχαιολογικό Μουσείο) το μαρμάρινο υπέρθυρο μήκους 2,5 μέτρων με μια εξαιρετική παράσταση ιωνικής τέχνης δύο άγριων ζώων, ενός λέοντα κι ενός κάπρου(=ιερό ζώο και σύμβολο της πόλης των αρχαίων Σταγείρων) που εντοπίστηκε κατά τις ανασκαφές στο σύμπλεγμα του αψιδωτού κτίσματος. 
Ο κ Σισμανίδης μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του τιμήθηκε σε ειδική εκδήλωση από  τον πρόεδρο της ΕΜΣ κ Αθ.Καραθανάση, ο οποίος του προσέφερε αξιόλογες εκδόσεις της Εταιρείας κι από τον πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής κ Βασ.Πάππα,ο οποίος με απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος της , για το ερευνητικό και ανασκαφικό του έργο.