Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔΗΘ ΚΑΙ ΤΗΝ FAIR TRADE HELLAS


Ημερίδα με θέμα «Τί είναι το Δίκαιο Εμπόριο και πώς συνδέεται με τις καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες» διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Fair Trade Hellas, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και από τις 18.00 έως τις 21.00, στην αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του  Δημαρχείου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με την υποστήριξη του  Δήμου Θεσσαλονίκης και του 6ου THESSALONIKI FOOD FESTIVAL, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες, με τη συμμετοχή διερμηνέων, από τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Δικαίου Εμπορίου και παραγωγούς της Σρι Λάνκα.
Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν οι:
  • Rudi Dalvai, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δικαίου Εμπορίου (WFTO) και μέλος του CTM Altromercato
  • Tyrell Fernando, fair trade παραγωγός μπαχαρικών, Διευθυντής του PODIE (People's Organisation for Development Import and Export)
  • Bernard Ranaweera, fair trade παραγωγός τσάι, Πρόεδρος του SOFA (Small Organic Farmers’ Association)
Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν και τοπικοί παραγωγοί από το Κτήμα Αλθαίας καθώς και εκπρόσωποι από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα πάρουν μέρος σε διάλογο με στόχο την ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει στείλουν μήνυμα για τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση activities@fairtrade.gr

Παράλληλα, η πανευρωπαϊκή έκθεση Fairtrade, κάνει την τελευταία στάση της στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, όπου και θα λειτουργεί από τις 20 έως τις 29 Νοεμβρίου, κατά τις ώρες 09.00 έως 20.00, με στόχο την ενημέρωση του κοινού γύρω από το Δίκαιο Εμπόριο και τα προϊόντα που καταναλώνουμε.
Οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Food Smart Cities for Development στο οποίο συμμετέχουν 12 ευρωπαϊκές πόλεις και αποσκοπεί στην ενίσχυση του ρόλου των αστικών κέντρων στην αλλαγή της αστικής παραγωγής τροφίμων και του καταναλωτικού προτύπου, προωθώντας ανθεκτικά και δίκαια τοπικά συστήματα τροφίμων. 
«Η πόλη μας εκπροσωπείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προωθηθεί η φιλοσοφία του Δίκαιου κι Αλληλέγγυου Εμπορίου, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχιας» αναφέρει σχετικά η Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Θ., Μαρία Πασχαλίδου και συμπληρώνει: «Στόχος μας είναι η διάθεση στην ελληνική αγορά, προϊόντων δίκαιου εμπορίου. Το Διατροφικό Συμβούλιο της πόλης είναι ήδη γεγονός, συμβάλλοντας έτσι στην ‘’ηθική’’ κατανάλωση».
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψε το Σύμφωνο του Μιλάνου για την Διατροφική Πολιτική στα Αστικά Κέντρα τον Οκτώβριο του 2015, συμμετέχοντας έτσι σε μια μεγάλη κίνηση 195 χωρών με στόχο την οργανωμένη προσέγγιση και αλλαγή της γενικότερης αστικής διατροφικής εικόνας και συμπεριφοράς των πολιτών. Με την υπογραφή τους, οι Δήμαρχοι δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την ανάπτυξη βιώσιμων διατροφικών συστημάτων, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες: Kέλλυ Γαρυφαλλή, Υπεύθυνη προγράμματος Fair Trade Hellas, 6971 925750.