Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Χάρης Τζαμακλής: Συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας Τσεχίας με τον Πρόεδρο και αντιπροσώπους της Βουλής της Τσεχίας

Την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Βουλής συνάντηση του Προέδρου της Βουλής της Τσεχίας κ. Jan Hamacek και
της πολυμελούς διακομματικής αντιπροσωπείας του Τσεχικού Κοινοβουλίου που τον συνόδευε με το Προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας – Τσεχίας, κ. Θανάση Παπαχριστόπουλο (Πρόεδρο της Επιτροπής) και κ. Χάρη Τζαμακλή (Γραμματέα).
Στις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας που μετρούν πολλά χρόνια αναφέρθηκε ο Χάρης Τζαμακλής καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο και τους αντιπροσώπους της Βουλής της Τσεχίας. Αναφέρθηκε στους Έλληνες πρόσφυγες που υποδέχθηκε η Τσεχία από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια, στους 3.500 περίπου Έλληνες που διαμένουν σήμερα στη χώρα, καθώς και στην προτίμηση που δείχνουν οι Έλληνες τουρίστες στον τσέχικο προορισμό. Ο Χάρης Τζαμακλής μίλησε εκτενώς για το προσφυγικό ζήτημα και το δυσανάλογα μεγάλο βάρος που σηκώνει Ελλάδα και ζήτησε την αλληλεγγύη και την στήριξη της Τσεχίας στην κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικογένεια.
Ο Πρόεδρος του Τσέχικου Κοινοβουλίου από την πλευρά του επιβεβαίωσε τις στενές σχέσεις του δύο χωρών και εξέφρασε την εκτίμησή του για το πώς έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη. Μίλησε για τη δέσμευση της χώρας του για φιλοξενία 4.000 ατόμων και για βοήθεια στη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Παράλληλα, ο κ. Hamacek εκδήλωσε και το ενδιαφέρον της χώρας τους για επενδύσεις στην Ελλάδα σε συνεργασία και με τον Πρέσβη της Τσέχικης Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Jan Bondy.
Τόσο η ελληνική όλο και η τσέχικη πλευρά εξέφρασαν την βούληση να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις, με τον Πρόεδρο της Βουλής της Τσεχίας να απευθύνει πρόσκληση για μια επίσημη επίσκεψη στη χώρα του αντιπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.