Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ 1912-1913

  Στη κατάμεστη αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η 14η εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων
Κολινδρού, που σε συνεργασία με τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού οργανώνουν από κοινού για τρίτη κατά σειρά περίοδο, θέμα της οποίας ήταν: "Η απελευθέρωση του Κολινδρού κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913"

                                                                    
   Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κολινδρινής καταγωγής Αντιστράτηγος ε.α. και Επίτιμος Επιθεωρητής Στρατού κ. Αναστάσιος Μανώλας, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην κρατούσα κατάσταση στη χώρα μας κατά την έναρξη των βαλκανικών πολέμων, συνέχισε εξιστορώντας την προέλαση του Ελληνικού στρατού από την Θεσσαλία απελευθερώνοντας διαδοχικά τις περιοχές της Ελασσόνας, Σερβίων, Κοζάνης, Βέροιας και Κατερίνης, για να περιγράψει παραστατικά την απελευθέρωση του Κολινδρού.              

Μέσα από φωτογραφικό υλικό, χάρτες και σχεδιαγράμματα μαχών, ο εισηγητής ανέλυσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πορεία και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ελληνικές δυνάμεις μέχρι να φθάσουν στην συμπρωτεύουσα και να την ελευθερώσουν από τον τουρκικό ζυγό, μετά από 500 χρόνια περίπου οθωμανικής κυριαρχίας.


  Στον Κολινδρό, την 17η Οκτωβρίου 1912 ημέρα Τετάρτη, οι κάτοικοι με επικεφαλής την τότε Δημογεροντία, πρόεδρός της οποίας ήταν ο Βασίλης Μανώλας, προπάππος του ομιλητή, υποδέχθηκαν τους ελευθερωτές με χαρά, ενθουσιασμό και ζητωκραυγές, τους φιλοξένησαν στα σπίτια τους και στη συνέχεια μερίμνησαν για την συλλογή και προώθηση εφοδίων, μέχρι να μπει νικηφόρος ο Ελληνικός στρατός στην Θεσσαλονίκη.


 Ο ομιλητής τόνισε την φιλοπατρία και την αυταπάρνηση των κολινδρινών στις δύσκολες εκείνες στιγμές και πρότεινε σ΄ανάμνηση αυτών των γεγονότων να εορτάζεται αυτή η επέτειος με λιτό τρόπο την προηγούμενη Κυριακή της 17η Οκτωβρίου, με τέλεση θείας λειτουργίας και δοξολογία, με σχετική ομιλία στον Άγιο Δημήτριο Κολινδρού, όπου και τότε εκεί, την επόμενη μέρα μετά την απελευθέρωση, τελέσθηκε δοξολογία για να ευχαριστήσουν τον Θεό για την ελευθερία της πατρίδας τους που τους έφερε ο Ελληνικός στρατός.


Η επόμενη εκδήλωση της Ομάδας Επιστημόνων Κολινδρού προγραμματίσθηκε για την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 11.00 στην αίθουσα πάλι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού, με ομιλητή τον κ. Ιωάννη Κοτσιανίδη, καθηγητή Αιματολογίας του του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθυντή του  Αιματολογικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, και θέμα:
                          "Αιματολογικές διαταραχές στους ενήλικες".