Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ HARGHITA ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΡ.ΦΕ.Ο.

 Μπορεί το 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2016 να ολοκλήρωσε τον κύκλο των εκδηλώσεων, όμως οι επαφές και οι συνεργασίες με την φετινή τιμώμενη χώρα, τη Ρουμανία, όχι μόνο  συνεχίζονται αλλά
και διευρύνονται, καταδεικνύοντας ότι ο πολιτισμός είναι η γεφυροποιός αναφορά στις συνεργασίες και φιλίες μεταξύ των λαών.


  Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016 αντιπροσωπεία της Νομαρχίας Harghita της Ρουμανίας συνοδευμένη από τον γενικό πρόξενο της γειτονικής χώρας Δρ Μάρτιν Λαντισλάου Σάλαμον, επισκέφθηκε την Πιερία προσκεκλημένη της διοίκησης του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο.).
  Η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Harghita βρίσκεται στην κεντρική Ρουμανία και απαριθμεί περίπου τριακόσιες τριάντα χιλιάδες πολίτες.

  Επικεφαλής της Ρουμανικής αντιπροσωπείας η γενική διευθύντρια της Νομαρχίας, Jolan Kinda και οι Jzabella Szoko, ειδική σύμβουλος διεθνών σχέσεων, Simona Dragomir, εμπορικός ακόλουθος του γενικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη και Έλενα Παπαδοπούλου, συνεργάτης και διερμηνέας του προξενείου.
  Στο γραφείο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. την αντιπροσωπεία υποδέχθηκαν από πλευράς διοίκησης του Οργανισμού ο πρόεδρος Γρηγόρης Παπαχρήστος και οι Χάϊδω Παπαχατζή και Περικλής Χατζηγιάννης, υπεύθυνοι δημοσίων-διεθνών σχέσεων και επικοινωνίας αντίστοιχα.


  Ο κ. Παπαχρήστος ανέπτυξε τη λειτουργική φιλοσοφία του Φεστιβάλ Ολύμπου και την συνεισφορά του στην ανάδειξη και προβολή της Πιερίας, τις άριστες σχέσεις και την εποικοδομητική συνεργασία με τη διπλωματική αποστολή και τους πολιτιστικούς φορείς της Ρουμανίας, αλλά και τις διαφαινόμενες προοπτικές για περαιτέρω συμπόρευση σε ευρύτερο πεδίο ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας: « Ο πολιτισμός γεφύρωσε περισσότερο την Ελλάδα με τη Ρουμανία. Πλέον ο δρόμος από τα Καρπάθια στον Όλυμπο είναι ακόμα συντομότερος. Με την γειτονική χώρα μας δένουν πολλά και μπορούμε μαζί να πετύχουμε στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον.»
  Στην αναφορά του ο γενικός πρόξενος της Ρουμανίας κ. Σάλαμον σταχυολόγησε το περίγραμμα της συνεργασίας, την αγάπη και συμπάθεια που γνώρισε στην Πιερία, τονίζοντας: «Με αφορμή το Φεστιβάλ Ολύμπου γνώρισα τη γη του Ολύμπου και των Πιερίων, έτσι ώστε πλέον να βρίσκομαι συχνά και πάντα με ιδιαίτερη χαρά στην περιοχή με τις θαυμάσιες ομορφιές, τους φιλόξενους ανθρώπους και τον μοναδικό ιστορικό πλούτο.»


  Από την πλευρά της η κ. Kinda γνωστοποίησε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα λόγω της αδελφοποίησης της Νομαρχίας Harghita με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, λέγοντας: «Ευχαριστώ τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου για την πρόσκληση. Μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το θεσμό, τον τόπο και τους ανθρώπους που τίμησαν την χώρα μου, με τα τόσα πολλά θετικά τα οποία βέβαια με ικανοποίηση έχουμε πληροφορηθεί στη Ρουμανία. Στην περιοχή μου ο πολιτισμός είναι σε πρώτη προτεραιότητα με πολλές εκδηλώσεις παραδοσιακής μουσικής.»
  Νωρίτερα η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Πιερίας όπου ενημερώθηκε σε θέματα οικονομίας, επιχειρήσεων και αναπτυξιακών δυνατοτήτων από τους προέδρους του τμήματος υπηρεσιών Χάϊδω Παπαχατζή και εμπορίου Αθανάσιο Κόκκινο.
  Στη συνέχεια οι Ρουμάνοι  έγιναν δεκτοί από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η οποία αφού τους καλωσόρισε στο Νομό αναφέρθηκε στην υποστήριξη της αυτοδιοίκησης στο έργο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. και σε κάθε πολιτιστική πρωτοβουλία, τονίζοντας: «Επικροτώ το θεσμό της αδελφοποίησης και με χαρά και τιμή θα υλοποιήσουμε ανάλογη επιλογή με αυτοδιοικητικό φορέα της Ρουμανίας, μιας χώρας που μας συνδέουν πολλά. Στηρίζω κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει τη φιλία, τη συνεργασία, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό. Η Ρουμανία και ο λαός της είναι στην καρδιά μας.».
  Ο κύκλος των επαφών ολοκληρώθηκε στην Παραλία Κατερίνης όπου υποδέχθηκαν την διπλωματική και αυτοδιοικητική αποστολή τα διοικητικά μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, η πρόεδρος Ευαγγελία Λάμπρου-Ξυπτερά, ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Ζώβας και ο ταμίας Νικόλαος Λαλούμης.
  Η κ. Λάμπρου-Ξυπτερά παρουσίασε την εικόνα των τουριστικών υποδομών και δυνατοτήτων της Πιερίας, με έμφαση στην μεγάλη και γεμάτη ομορφιές ακτογραμμή του Νομού, τις άριστες  προσφερόμενες υπηρεσίες από τις τουριστικές μονάδες, αλλά και τον φυσικό πλούτο και την ιστορικότητα της περιοχής, καταλήγοντας: « Προτείναμε στον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου να επιλέξει για το έτος 2016 τη Ρουμανία ως την τιμώμενη χώρα. Και αυτό γιατί οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας έχουν σαν πρώτο τουριστικό προορισμό την Πιερία. Αποτελούν το τριάντα τοις εκατό των επισκεπτών του Νομού μας. Φίλοι της Ρουμανίας, σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη  και είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη περισσότερων πρωτοβουλιών μέσω του πολιτισμού και όχι μόνο.»

  Η συνάντηση του γενικού προξένου της Ρουμανίας, της αντιπροσωπείας της Νομαρχίας Harghita και των μελών του ΟΡ.ΦΕ.Ο. με την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Europe hotel της Παραλίας Κατερίνης, ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου της Ε.ΞΕ.Π. Γεωργίου Ζώβα, με την διευθύντρια του ξενοδοχείου Αναστασία Καραγιάννη και την συνεργάτιδα της Σύλβια Καμπάη να προσφέρουν μοναδικά κοκτέιλ και επιδόρπια. Τέλος ο επίσης αντιπρόεδρος των ξενοδόχων και χορηγός του Φεστιβάλ Ολύμπου Στράτος Χαλκίδης (Mita travel) υποδέχθηκε και φιλοξένησε τους προσκεκλημένους του ΟΡ.ΦΕ.Ο. στο ιδιοκτησίας του εστιατόριο «περιγιάλι» στην Ολυμπιακή ακτή Κατερίνης.