Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Μπήκαν οι υπογραφές – «Κλείδωσε» η συμφωνία Σκλαβενίτη με Μαρινόπουλου

Λίγο μετά τις 2 το πρωί του Σαββάτου έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της Σκλαβενίτης, των τραπεζών και των μετόχων της Μαρινόπουλος, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση του μεγαλύτερου deal διάσωσης επί ελληνικού εδάφους.

Για να φθάσουμε στο σημερινό βράδυ, προηγήθηκε η κατάθεση -από τη Μαρινόπουλος και τριών με αυτήν συνδεδεμένων εταιρειών- αίτησης υπαγωγής τους στο άρθρο 99 και προστασίας από τους πιστωτές τους, η εμφάνιση της Σκλαβενίτης σε ρόλο “λευκού ιππότη” και σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών, οι οποίες κινδύνευσαν να οδηγηθούν σε “ναυάγιο”. Τελικά τα προβλήματα, σε αυτήν τη φάση της διαδικασίας ξεπεράστηκαν. Βέβαια η επιτυχία ή όχι του συγκεκριμένου deal θα κριθεί στις λεπτομέρειες και μέσα στους επόμενους μήνες, αφού το συγκεκριμένο συμφωνητικό αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του deal διάσωσης.
Επί της διαδικασίας, οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, διότι εκτός από τις τράπεζες και τον επενδυτή, δηλαδή τη Σκλαβενίτης, το “πράσινο φως” στο σχέδιο διάσωσης θα πρέπει να δώσουν και οι υπόλοιποι πιστωτές της Μαρινόπουλος (προμηθευτές, εργαζόμενοι, εκμισθωτές, εταιρείες leasing κ.λπ.) προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσοστό του 60% που απαιτείται για να “ανοίξει” η διαδικασία με βάση το άρθρο 106Θ του Πτωχευτικού Κώδικα.
Το συμφωνητικό που πραουσιάζει το Capital.gr, προβλέπει:
Όροι Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης
Ύψος Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης: 80 εκατ. ευρώ
Κάλυψη Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης: Η Σκλαβενίτης θα βάλει 15 εκατ. ευρώ. Οι Μαρινόπουλοι (ή και εταιρείες ελεγχόμενες από αυτούς) 10 εκατ. ευρώ και τα πιστωτικά ιδρύματα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ με την εταιρική εγγύηση του Επενδυτή.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ