Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Υποβολή Δηλώσεων Συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2016

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, υπενθυμίζει στους κατόχους αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, ότι υποχρεούνται να
υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής αμέσως μετά τον τρυγητό, σύμφωνα με τον Καν (ΕΚ) 436/2009.
Η υποβολή της Δήλωσης Συγκομιδής γίνεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, www.minagric.gr, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση Συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων». Η υποβολή των Δηλώσεων Συγκομιδής λήγει στις 30 Νοεμβρίου 2016, όπου και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει για τις νέες δηλώσεις.

1) Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής:

α) οι αμπελουργοί των οποίων το σύνολο της σταφυλοπαραγωγής προορίζεται για άμεση μεταποίηση σε χυμό σταφυλιών. Σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. πώληση μέρους σταφυλικής παραγωγής), ο παραγωγός υποχρεούται να υποβάλει δήλωση συγκομιδής.
β) οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους καταλαμβάνουν λιγότερο από 1στρ. αμπελώνα και το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή.
γ) Οι αναγνωρισμένοι οινοποιοί που λειτουργούν επαγγελματικό εργαστήριο οινοποιείου εμφιαλωτηρίου-κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης, που οινοποιούν οι ίδιοι το σύνολο της παραγωγής τους, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση παραγωγής. Σε αντίθετη περίπτωση (π.χ. πώληση μέρους σταφυλικής παραγωγής) υποχρεούνται να υποβάλλουν και δήλωση συγκομιδής.

2) Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων συγκομιδής:

α) Οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, των οποίων η σταφυλική παραγωγή προορίζεται για οινοποίηση.
β) οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου και παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο.
γ) Οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό, οι οποίοι υποχρεώνονται να υποβάλλουν επιπλέον της δήλωσης συγκομιδής και δήλωση παραγωγής.
δ) Σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της ετήσιας σταφυλικής παραγωγής εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (αποζημιώσεις ΕΛΓΑ), οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν μηδενική δήλωση συγκομιδής.
Εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας, οι υπόχρεοι για δηλώσεις συγκομιδής που δεν υποβάλουν τις δηλώσεις αυτές κατά τις ημερομηνίες που ορίζει η αρμόδια Διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ., αποκλείονται των διαφόρων ευεργετημάτων των μέτρων όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (π.χ. πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ. 2351 351 243 της Υπηρεσίας μας.

Η Προϊσταμένη της Δ/νσης
Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής
  


Ε. Γεωργίου - Κίτσιου