Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Ιστορία έγραψε τo Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στη Μελβούρνη

Η οικογένεια Τσιρώνη έπαιξε και ερμήνευσε ρεμπέτικα τραγούδια και αποθεώθηκε. Φώτο: Κώστας Ντεβές
Με τεράστια επιτυχία στέφθηκε το πρώτο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου Τραγουδιού που έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Μελβούρνη το οποίο σύμφωνα με τους
διοργανωτές παρακολούθησαν πάνω από 500 ομογενείς. «Δεν έπεφτε καρφίτσα στην κεντρική αίθουσα του Caravan Club» δήλωσε ο Κώστας Καλαμάρας, ο ένας εκ των εμπνευστών οργάνωσης του Φεστιβάλ.
Πάνω από 50 καλλιτέχνες ελληνικής και μη καταγωγής εμφανίστηκαν σ' αυτό παρουσίασαν ένα μουσικό και παράλληλα ιστορικό ταξίδι που ξεκίνησε από τα σμυρνέικα τραγούδια καλύπτοντας στη συνέχεια τις διαφορετικές φάσεις εξέλιξης του συγκεκριμένου είδους. 
Το Φεστιβάλ άνοιξε ο θρυλικός Χρήστος Μπαλτζίδης, γνωστός και ως μέγας δάσκαλος στο ούτι, που κατά κοινή ομολογία όλων και παρά τα 92 χρόνια που κουβαλά στην πλάτη του, κατάφερε να θέσει το ποιοτικό στίγμα των όσων θα επακολουθούσαν.
Τον μαέστρο με την πείρα δεκαετιών διαδέχθηκαν στο πάλκο οι «αμούστακοι» μουσικοί, ηλικίας από 10-20 ετών που, παρά το γεγονός, ότι και οι πέντε εξ αυτών παρουσίαζαν τις ικανότητές τους στο μπουζούκι δημοσίως για πρώτη φορά, ενθουσίασαν και απέσπασαν πολλά χειροκροτήματα. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Καλαμάρας, το επόμενο αλλά και κάθε Φεστιβάλ Ρεμπέτικου απ' εδώ και εμπρός, θα συμπεριλαμβάνει και συγκρότημα αποτελούμενο από μαθητές. 
«Στόχος μας είναι να εμπνεύσουμε τη νεότερη γενιά να ασχοληθεί με την ελληνική μουσική, αλλά και να τους δώσουμε την ευκαιρία να βιώσουν αυτό το μοναδικό αίσθημα ικανοποίησης που νοιώθει κάθε μουσικός όταν βλέπει την επίδραση που έχει η μουσική στο κοινό» είπε ο κ. Καλαμάρας. 
Στην συνέχεια, ο Νίκος Βεργόπουλος, ο Ντιν Γεωργαλάς και ο Κώστας Καλαμάρας, παρουσίασαν τραγούδια του Κώστα Σκαρβέλη, ενώ κατά τις δύο τελευταίες ενότητες, το Σάββατο και από τις 9.00 έως τα μεσάνυχτα, έγινε μία αναδρομή στο έργο της Σωτηρίας Μπέλλου και του Γιώργου Μητσάκη. 
Την Κυριακή την αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε η ομογενής μουσικός Πολυξένη, ενώ ακολούθησε αφιέρωμα στην μουσική του Μάρκου Βαμβακάρη από τους μουσικούς Νίκο Βεργόπουλο, Ντιν Γεωργαλά, Κώστα Καλαμάρα και Βύρωνα Τριανταφυλλίδη. 
Ακολούθησε τo συγκρότημα «Zuruna», που παρουσίασε μουσική από την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με τις πενιές του Βασίλη Τσιτσάνη. 
Όπως ανέφερε λίγο μετά τη λήξη του Φεστιβάλ, ο κ. Καλαμάρας, οι διοργανωτές άρχισαν ήδη τις προετοιμασίες για το επόμενο, το οποίο δεν θα είναι μόνο «μεγαλύτερο» από άποψη χώρου, αλλά θα συμπεριλαμβάνει και μουσικά σχήματα από την Ελλάδα.