Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Βάζουν παράνομους φόρους σε επιδόματα αναπήρων, τριτέκνων, πολυτέκνων και ανέργων

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
Εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηροι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και άνεργοι έχουν πέσει τους τελευταίους μήνες θύματα μιας περίεργης πρακτικής του υπουργείου Οικονομικών
και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να επιβάλλουν άδικα και παράνομα "χαράτσια" σε επιδόματα που οι εν λόγω φορολογούμενοι λαμβάνουν!
Τα προνοιακά επιδόματα χιλιάδων αναπήρων χαρακτηρίστηκαν φέτος από το υπουργείο Οικονομικών και την Γ.Γ.Δ.Ε. ως εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και επιβαρύνθηκαν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Στα επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων που καταβλήθηκαν από τον ΟΓΑ στις 20 Ιουλίου επιβλήθηκε για πρώτη φορά τέλος χαρτοσήμου 3,6%. Πρόσφατα, εξάλλου, καταγγέλθηκε ότι πολλές Δ.Ο.Υ. απαιτούν από απολυμένους – συνταξιούχους του Εργοστασίου Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης την αναδρομική καταβολή φόρων εισοδήματος για τα επιδόματα ειδικής επιδότησης ανεργίας που έλαβαν από τον Ο.Α.Ε.Δ.!
Οι περιπτώσεις άδικης και παράνομης φορολόγησης κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία είτε δεν θεωρούνται καν εισόδημα είτε απλώς δεν υπάγονται στα φορολογούμενα εισοδήματα, πληθαίνουν επικίνδυνα τον τελευταίο καιρό, καταδεικνύοντας μια τάση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Γ.Γ.Δ.Ε. να επιβάλλουν αυθαίρετα "χαράτσια" για να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα.
Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά, μία προς μία, τις περιπτώσεις άδικης και παράνομης φορολόγησης κοινωνικών επιδομάτων:
1) Το υπουργείο Οικονομικών και η Γ.Γ.Δ.Ε. επέβαλαν φέτος ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρίες κάτω του 80% καθώς και στα προνοιακά επιδόματα ατόμων με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλοί ή κινητικά ανάπηροι. Άλλαξαν αυθαίρετα την έννοια του εισοδήματος όπως είχε γίνει δεκτή εδώ και πολλά χρόνια και χαρακτήρισαν τα συγκεκριμένα ποσά ως εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες απαλλασσόμενα μεν από τον φόρο εισοδήματος αλλά υποκείμενα σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης!
Συγκεκριμένα, στα ηλεκτρονικά έντυπα Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τα οποία αναρτήθηκαν φέτος στους λογαριασμούς που έχουν χιλιάδες άτομα με αναπηρία στο σύστημα ΤΑXISnet, οι υπηρεσίες της Γ.Γ.Δ.Ε. προσυμπλήρωσαν τους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6 με τα ποσά των προνοιακών επιδομάτων που έλαβαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι κατά τη διάρκεια του 2015. Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται μόνο τα ποσά που θεωρούνται εισόδημα, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος αλλά επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Όμως, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν ΠΟΛ. 1149/2013 που είχε εκδώσει η ίδια η Γ.Γ.Δ.Ε. στις 20-7-2013 για να ερμηνεύσει την παράγραφο 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, η οποία ορίζει την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων δεν έπρεπε να προσυμπληρωθούν στους κωδικούς 619-620 του πίνακα 6, διότι κατά πάγια θέση της διοίκησης «δεν φέρουν τα απαραίτητα γενικά εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος, δίδονται ως κοινωνική παροχή για την αντιμετώπιση και κάλυψη συγκεκριμένων ειδικών δαπανών στις οποίες υποβάλλονται ευπαθείς ομάδες φορολογούμενων, δίδονται χωρίς αντάλλαγμα παροχής εργασίας, χωρίς να αποτελούν καρπό περιουσιακών στοιχείων, και συνεπώς δεν τίθεται θέμα επιβολής εισφοράς»!
Τέτοια ποσά είναι για παράδειγμα:

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ