Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Ολοκληρώθηκαν τα «Φανούρεια 2016»

 Μια παράδοση 50 και πλέον χρόνων τίμησαν οι κάτοικοι της Δημοτικής Κοινότητας Ανατολικού του Δήμου Δέλτα, με τον εορτασμό των Φανουρείων τιμώντας τη μνήμη του
Αγίου Φανουρίου. Τις τετραήμερες εκδηλώσεις, από την Πέμπτη 25/8 έως την Κυριακή 28/8, διοργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Ανατολικού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικού «Η Βαλμάδα» και τον Κοινωνικό Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Δέλτα.
          «Τα Φανούρεια είναι μία από τις παλαιότερες εκδηλώσεις με ρίζες στις δεκαετίες του ’50-’60 και μαρτυρούν το δέσιμο της τοπικής μας κοινωνίας με τη λαϊκή και θρησκευτική παράδοση. Ο Δήμος μας στηρίζει τους ανθρώπους, τους συλλόγους και τις δράσεις που διασώζουν την ιστορία και την παράδοση του τόπου, με την πίστη ότι μέλλον έχει ένας λαός που γνωρίζει και τιμά το παρελθόν του. Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές, αλλά και όσους με προσπάθεια και προσωπικό αγώνα, κρατούν το νήμα της συνέχειας του λαού μας» δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος.  
Στις εκδηλώσεις συμμετείχε πλήθος κόσμου, ενώ τη Παρασκευή 26/8 στην περιφορά της εικόνας του Αγίου Φανουρίου στην Τοπική Κοινότητα Ανατολικού, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ε. Φωτόπουλος, ο Βουλευτής β' Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, ο Βουλευτής Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς, ο Βουλευτής ΑΝΕΛ Γεώργιος Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Φάνης Παπάς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι ο Γρηγόρης Ζάχος, ο Πασχάλης Σάκας, Γιώργος Αγγουράς, η Ελένη Μπαλογιάννη, ο Δημήτριος Καμανάς, οι Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων Χαλάστρας, Σίνδου, Ν. Μαγνησίας και Ανατολικού Απόστολος Κανάκας, ο Δημήτρης Γκαμανής, Σοφία Καραπαύλου και Σπύρος Καρκαμάνης αντίστοιχα.


Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εκτός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικού «Βαλμάδα» και σύλλογοι από άλλες περιοχές όπως:
  • «Έκνευσις» - Καλλιτεχνική ομάδα Κων/νου Νικολαϊδη
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειδιού «Ο Φίλιππος»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Κριθιάς
  • Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αδένδρου «Η Πρόοδος»
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Προστασίας και Ανάδειξης Μακεδονικής Κληρονομιάς «Οι Ντόπιοι Μακεδόνες»
  • Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Λαμίας Magic Brass, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Ανατολικού Χαλάστρας και ο Σωτήρης Σιάκκας με την ορχήστρα του

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεολαίας Ανατολικού ιδρύθηκε το 1978 από μια ομάδα νέων ανθρώπων που τους ένωνε η αγάπη για την Ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό. Μετά από μερικά χρόνια λειτουργίας ο σύλλογος αλλάζει μορφή και καταστατικό και μετονομάζεται σε Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού «Η Βαλμάδα».
Βασικός στόχος του Συλλόγου είναι η διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των θεμελιωδών ηθών και εθίμων του τόπου μας,  που διατηρούνται ζωντανά μέχρι και σήμερα, μέσα από τις πλούσιες και ποικίλες εκδηλώσεις, γιορτές, διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής κ.α.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού αποτελείται από έξι χορευτικά τμήματα και συνολικά αριθμεί περί τους 150 χορευτές και μέλη που συνεχώς αυξάνονται.
Αρχικά στο σύλλογο υπήρχαν μόνο χορευτικά τμήματα, αργότερα όμως χάρη στην επιμονή και το μεράκι των μελών του δημιουργήθηκαν και άλλα τμήματα όπως: ζωγραφικής, ταε-κβο-ντο, θεάτρου, γυμναστικής, παραδοσιακής καθώς και φιλαρμονικής ορχήστρας.
Η πλούσια ιματιοθήκη του Συλλόγου περιλαμβάνει αυθεντικές φορεσιές από τις περιοχές του Ανατολικού, παιδικές και ενηλίκων, της Επισκοπής Ημαθίας, του Ανταρτικού και Αλώνων Φλώρινας, της Ανατολικής Ρωμυλίας, την γυναικεία  Μαρέικη  φορεσιά της Δυτικής Θράκης, την ανδρική Μεταξάδων, την γυναικεία φορεσιά Διδυμοτείχου (βυζάχτρα) και την ανδρική (γαλαζοβράκηδες), την Ηπειρώτικη ανδρική και γυναικεία και γυναικείες φορεσιές από την περιοχή του Ρουμλουκιού.


Φανούρεια: Το πανηγύρι του Ανατολικού γινόταν ως την δεκαετία του ’60 στην περιοχή της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου για χάρη της εορτής του. Για λόγους οικονομικούς οι εκδηλώσεις του πανηγυριού μεταφέρθηκαν την περίοδο που εορτάζεται τώρα προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου. Οι εκδηλώσεις στην αρχή περιελάμβαναν παραδοσιακούς χορούς και λαϊκά γλέντια ως το πρωί, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελούνται από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις με παρουσίαση χορευτικών και φιλαρμονικών συγκροτημάτων από όλη την Ελλάδα, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές και διάφορα άλλα δρώμενα.
Σύμφωνα με το έθιμο, στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στην γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να φανερωθεί αυτό που επιθυμούμε ή αυτό που χάσαμε. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.