Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

"ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2016": Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Αλεξάνδρειο, εκδήλωση προς τιμήν του ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO,

 «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2016»

Η ΠΑΙΔΕΙΑ
Ο ΕΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ



ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ

·       ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΗΣ κ. ΝΙΝΑ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ:«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΑΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΥΦΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ»

·       ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ε.Γ. κ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ: «ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ».

Με την τιμητική παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ασκαλώνος Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ.κ. Νικηφόρου, της Προέδρου της Ανωτάτης Αρχής και παγκόσμιας συντονίστριας των Παμμακεδονικών ενώσεων της υφηλίου κ. Νίνα Γκατζούλη, του Προέδρου της Ε.Γ. του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Διονύση Πασχάλη, του Ταξιάρχου Ιωάννη Πατσιά, Διοικητού της 24ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας Λιτοχώρου, του Ύπατου Προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ και Γραμματέα της Ανωτάτης Αρχής κ. Στέλιου Κυριμλή, του Α’ Αντιπροέδρου της Ανωτάτης Αρχής κ.  Παναγιώτη Μπαλτατζή, του πρώην Ύπατου Προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ και Β’ Αντιπροέδρου της Ανωτάτης Αρχής κ. Γεωργίου Παπαδόπουλου, του Ταμία της Ανωτάτης Αρχής κ. Δημητρίου Τασσόπουλου, του Προέδρου της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και πρώην βουλευτού και πρώην Δημάρχου Κατερίνης κ. Θεόφιλου Καμπερίδη, του πρώην Ύπατου Προέδρου  Παμμακεδονικής ΗΠΑ κ. Ναπολέοντα Δαμιανίδη, του πρώην Ύπατου Προέδρου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ κ. Κων/νου Χατζηστεφανίδη, της Αντιπροέδρου της Παμμακεδονικής Καναδά-Οντάριο κ. Τερέζα Νικολαϊδου, της Κυβερνήτου της Παμμακεδονικής ΗΠΑ στις Μεσοδυτικές Πολιτείες κα. Μαρίας Χατζηνάκου,του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Γεωργίου Τάτσιου, του Αντιπροέδρου Δυτικής Μακεδονίας της ΠΟΠΣΜ κ. Γεωργίου Δόντσιου,  του Ναυάρχου ε.α., προέδρου της ένωσης αποστράτων αξιωματικών πολεμικού ναυτικού κ. Σπύρου Περβενά, εκπροσώπων Αρχών και φορέων καθώς και εκπροσώπων ομογενών, πραγματοποιήθηκε στο Αλεξάνδρειο, εκδήλωση προς τιμήν του ΕΠΕΤΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2016».
Πρόκειται για τον ετήσιο πλέον θεσμό των «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΩΝ», που καθιερώθηκε τα τρία τελευταία χρόνια με αφορμή και σημείο αναφοράς την ημερομηνία γέννησης του Μεγάλου Αλέξανδρου, όπως ανέφερε η Νομική Σύμβουλος κ. Ιωάννα Παπαδιαμαντή. Κηρύττοντας την έναρξη επεσήμανε μεταξύ άλλων ό,τι «Εδώ στην οικουμενική κοιτίδα του ελληνισμού και πολιτισμού, τιμούμε τη σκέψη και τη διδασκαλία του Αριστοτέλη, η οποία ενέπνευσε την παγκόσμια επιστημονική σκέψη και φιλοσοφία για αιώνες. Τιμούμε την ηγετική και οξυδερκή προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου την οποία ο δάσκαλος Αριστοτέλης έπλασε και σμίλεψε, ωθώντας το Μέγα στρατηλάτη στη διάδοση του πανελλήνιου πνεύματος σε όλη την οικουμένη.
Συνεχίζοντας είπε: «Το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου εκφράζει την παιδεία, είναι το ίδιο παιδεία, στηρίζει και αγκαλιάζει την εκπαίδευση ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του και αυτό μας κάνει υπερήφανους, ιδιαίτερα στις δύσκολες ημέρες που βιώνει η πατρίδα μας, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό υψηλό τον ελιτισμό του ελληνικού πολιτισμού.».
Τέλος, ανακοίνωσε, ό,τι η εκδήλωση, όπως και όλες οι εκδηλώσεις του Διεθνούς  Ιδρύματος Μ. Αλεξάνδρου μεταδίδονται διαδικτυακά παγκοσμίως  σε απευθείας σύνδεση στην απανταχού ομογένεια, υπό την επιμέλεια του καθηγητή Πληροφορικής και Σύμβουλου Τεχνολογίας κ. Απόστολου Ντινάκη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ “Fons Musicalis
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τις μελωδίες ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου από τη δημοτική παιδική χορωδία Αιγινίου «Fons Musicalis”, υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχαήλ Καρυοφυλλίδη. Κατά την παρουσίαση της χορωδίας η δικηγόρος κ. Παπαδιαμαντή τόνισε ότι «από την αποψινή βραδυά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παιδιά, το μέλλον αυτού του τόπου, τα οποία διδάσκονται τον Αριστοτέλη στα σχολεία και εφαρμόζουν τη θεωρία του στην καθημερινή τους ζωή.».Και συνεχίζοντας είπε: «Η δημοτική παιδική χορωδία ιδρύθηκε το 2012 με συμμετοχή σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις και με κορυφαία στιγμή τη διάκρισή της στον 25ο πανελλήνιο διαγωνισμό Χορωδιών και Ορχηστρών Νέων, όπου πέτυχε Α΄ Βραβείο με διευθυντή τον κ. Μ. Καρυοφυλλίδη.»
Οι παιδικές φωνές υψηλής ευκρίνειας και αισθητικής μάγεψαν το κοινό, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα θαυμασμού και ενθουσιασμού.

         ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Την εκδήλωση χαιρέτισε η Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά μέσω αναγνωστέου μηνύματος, στο οποίο αναφέρθηκε με ιδιαίτερη χαρά στα ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ 2016, που διενεργούνται σε ετήσια βάση στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου διότι «τιμούμε το Μέγα Αλέξανδρο που ένωσε και εξύψωσε τον Ελληνισμό».
Ο Αρχιεπίσκοπος Ασκαλώνος Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ.κ. Νικηφόρος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ανέφερε ότι «ο Μέγας Αλέξανδρος διέδωσε παντού τον ελληνικό πολιτισμό και τη φιλοσοφία του Αριστοτέλη και το γεγονός αυτό συνέβαλε στην εξάπλωση του ελληνικού στοιχείου».
Η πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής κ. Νίνα Γκατζούλη καλωσόρισε τους παρισταμένους στην εκδήλωση των ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΩΝ 2016, που για τρίτη συνεχόμενη φορά εορτάζονται στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου και ανέφερε «πως δεν υπάρχει όραμα ενότητας που να μην συνυφάζεται με τον Αριστοτέλη.»
Ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ κ. Στέλιος Κυριμλής αναφέρθηκε στους στόχους της Παμμακεδονικής Ένωσης μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εκδήλωση των «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΩΝ 2016».
Ο πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής κ. Θεόφιλος Καμπερίδης εξύμνησε το πολιτιστικό έργο που εκπονείται στο ίδρυμα τα τελευταία τρία χρόνια, γεγονός που καθιστά το χώρο ζωντανό και ανοιχτό για τον κόσμο και δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την εκδήλωση των ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΩΝ 2016 προς τιμήν του Αριστοτέλη.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ο ομιλητής της βραδυάς υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων και πρόεδρος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων κ. Ιωάννης Παρίσης, ανέπτυξε το θέμα με τίτλο: «Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης: Ο μέγιστος των φιλοσόφων, διδάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Αναφέρθηκε στο συγγραφικό έργο και τη φιλοσοφική δραστηριότητα του Αριστοτέλη, ξεκινώντας από τη γέννηση και την καταγωγή του, τη μαθητεία του δίπλα στον Πλάτωνα, τη διδασκαλία του στην Άσσο, για να κάνει αναλυτική αναφορά στη διδαχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Μακεδονία. Τέλος αναφέρθηκε στην ίδρυση του λυκείου από τον Αριστοτέλη στην Αθήνα καθώς και στα έργα του και τον τρόπο με τον οποίο επηρέασε την παγκόσμια φιλοσοφία.



ΠΕΡΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής κ. Νίνα Γκατζούλη χάρισε αναμνηστική προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον ομιλητή κ. Ιωάννη Παρίση, καθώς και στο Γραμματέα κ. Δημήτρη Γιουματζίδη για την ιδέα του εορτασμού της γέννησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την  ενεργό συμμετοχή του στις εκδηλώσεις των ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΩΝ.


Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Ε.Γ του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου κ. Διονύσης Πασχάλης συνεχάρη όλους τους συντελεστές της βραδυάς και συζητώντας με τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στην διάδοση ανά τον κόσμο της ελληνικής παιδείας, που είναι μέλημα και στόχος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και του ιδίου προσωπικά. Είπε χαρακτηριστικά: «Στηρίζουμε την ελληνική εκπαίδευση και παιδεία σε διεθνές επίπεδο, διότι μόνο μέσα από την παιδεία θα κρατήσουμε ζωντανό τον πολιτισμό μας για να μην αφανιστούμε ως έθνος.».


Τηλ: +302352021000