Σύμφωνα με την 1331/2016 απόφαση του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου, αναιρείται το απαλλακτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί για τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα
Γεωργίου σχετικά με την κατηγορία αλλοίωσης των στατιστικών στοιχείων του 2009, που χρησιμοποιήθηκαν για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο του 2010.
Η ανατροπή στην υπόθεση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009 ήλθε μετά την αναίρεση που άσκησε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με το βαθμό της αντεισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου (σήμερα είναι εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) κατά του υπ’ αρίθμ. 1149/2015 βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας.
Το συγκεκριμένο βούλευμα παρέπεμπε τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέα Γεωργίου να δικαστεί ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Αθηνών μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
Με την άσκηση της αναίρεσης η κα. Ξένη Δημητρίου ζήτησε να δικαστεί ο Ανδρέας Γεωργίου και για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σχετικά με την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος και του χρέους του 2009 «με στόχο να ενταχθεί η χώρα μας στο μνημόνιο».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Γεωργίου και δύο ακόμα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, οι Κωνσταντίνος Μολφέτας και Αθανασία Ξενάκη παραπέμφθηκαν, με το βούλευμα υπ. Αριθμ 1149/2015, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου, προκειμένου να δικαστούν μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, ενώ είχε προηγηθεί η πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Αντώνη Λιόγα για πλήρη απαλλαγή τους.
Το συγκεκριμένο αδίκημα σχετίζονταν με το γεγονός ότι, ενώ ανέλαβε Πρόεδρος της ΕΛΤΑΤ, δεν παραιτήθηκε από την προηγούμενη υπαλληλική θέση που κατείχε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επί 21 χρόνια, κατά παράβαση του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει την υποχρεωτική, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση του Προέδρου στην ΕΛΣΤΑΤ.
Mε το ίδιο βούλευμα αποβλήθηκαν από την πολιτική αγωγή, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης και το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ Ζωή Γεωργαντά, από τους οποίους είχε αρχίσει η δικαστική έρευνα για την πιθανότητα να έχει υπάρξει τεχνική διόγκωση του ελλείμματος.
Σύμφωνα με τους δικαστές του συμβουλίου Εφετών, «ουδόλως προέκυψε ότι οι αξιολογήσεις αυτές στηρίχθηκαν σε αναληθή στατιστικά μεγέθη», και πως “ακόμη και αν η γνωστοποίηση του ελλείμματος στο 15,4% του ΑΕΠ προς τη Eurostat θεωρούνταν ως αναληθής και πάλι, δεν στοιχειοθετείται έγκλημα, γιατί «σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ιδρυτικού νόμου της ΕΛΣΤΑΤ, η αναγόμενη στις αρμοδιότητες της παραγωγή και δημοσίευση στατιστικών της χώρας, προβλέπεται απλώς ως κριτήριο προς λήψη, αξιολόγηση, χάραξη και διαμόρφωση πολιτικών, οι οποίες ουδόλως δύνανται να θεωρηθούν έννομες συνέπειες».