Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

"Μνημόνια, υπηρέτες τους και οι Έλληνες" - Γράφει ο Σωτήρης Τσιλίκας

Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας

30-07-16
Ο ΄΄αθώος΄΄ ΓΑΠ έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη. Το ΔΝΤ στην χώρα έκανε συνεχώς ΄΄λάθη΄΄
που τα αναγνώριζε κιόλας το ίδιο το ΔΝΤ(λάθος συνταγή, που παρόλα αυτά συνέχιζαν την χορήγηση του φαρμάκου - δηλητηρίου). 
Σήμερα που συντελέστηκε η καταστροφή, στο ΔΝΤ με κροκοδείλια δάκρυα αναφέρουν για -δυστυχώς- αποτυχία του Προγράμματος. 
Ή μήπως είναι επιτυχία; Η χώρα αποβιομηχανοποιήθηκε, γεωργία, κτηνοτροφία , παιδεία, υγεία κλπ είναι σε άσχημη κατάσταση, ο έλλην πολίτης φτωχοποιήθηκε (πλην των τρωκτικών και των λογής δοσίλογων), η τεράστια Δημόσια Περιουσία που προφανώς πολλοί την είχαν στο μάτι, τυλίχτηκε σε μιά κόλλα χαρτί (Υπερταμείο, και που ήθελαν να περάσουν διάταξη για το ακαταδίωκτο αυτών που πιθανόν να έκαναν ΄΄λάθη΄΄). 
Το δράμα κλείνει με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες, μετανάστες, λαθρομετανάστες και την αναμενόμενη αλλοίωση του πληθυσμού. Ο Μωχάμετ Άλη φέρεται να είχε πεί ΄΄Είναι τρελός ένας να ασπάζεται έναν πολιτισμό που δεν είναι ο δικός του΄΄ . Και ο νοών νοείτω. Στις συντελούμενες πολιτικές εξελίξεις ο λαός που συνολικά ήταν επί του καναπέος, πήρε μεγάλη δόση απαραίτητου ενθουσιασμού με την ανάδυση της ελπίδας και ύστερα έκανε βουτιά, όταν χάθηκε και η ελπίδα. Και ο λαός καταθλίβεται, αυτοκτονεί, μεταναστεύει (αιμορραγία εγκεφάλων). Και ο ρατσισμός εναντίον του Έλληνα γιγαντώνεται. Μήπως λοιπόν χρειάζεται οι Έλληνες να ξυπνήσουμε, να δούμε τα πράγματα και από άλλες οπτικές γωνίες και να αφήσουμε τα πολιτικά αποβλακωτικά Πόκεμον;
Σήμερα ξέρω πάρα πολλούς, που σταμάτησαν να βλέπουν τηλεόραση (και βρήκαν την υγειά τους). Όταν οι δολοφόνοι εμπρηστές της Χίου αποδεκάτιζαν τα μαστιχόδενδρα, το νέο το έμαθαν μετά.
Γιατί συμβαίνει αυτό, όταν πριν ένα χρόνο όλοι στήνονταν στις τηλεοράσεις και διασταύρωναν τις ειδήσεις, ψάχνοντας την αλήθεια;
Γιατί βγήκε στο προσκήνιο η ελπίδα.
Όταν χάθηκε η ελπίδα, ο κόσμος στράφηκε αλλού να παίρνει ενέργεια.
Στο μεταξύ, όταν η τεχνητή κρίση -λέω εγώ- που εξελίχθηκε όμως σε πραγματική κρίση, έφερε τις καταστροφές, την κατάθλιψη και την αυτοκτονία, τα καλλίτερα μυαλά της χώρας, κοντά μισό εκατομμύριο έτοιμοι εγκέφαλοι για προσφορά, έφυγαν από την χώρα.
Το 2012 έγραψα το παρακάτω κείμενο. Δέστε αν ήταν προφητικό.
Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας
Θέλουν -λέει- να μας σώσουν 
(Να μας γλυτώσουν ή να μας αποτελειώσουν; )
20 - 10 – 12
Σωτηρία θα πει να λυτρωθείς απ΄ όλους τους σωτήρες. Αυτή ναι η ανώτατη λευτεριά, η πιο αψηλή, όπου με δυσκολία αναπνέει ο άνθρωπος. Αντέχεις; (Νίκος Καζαντζάκης).
Αν είναι ο λάκκος σου πολύ βαθύς, χρέος με τα χέρια σου να σηκωθείς! Χάιντε θύμα, χάιντε ψώνιο, χάιντε Σύμβολον αιώνιο! Αν ξυπνήσεις, μονομιάς θά ρτη ανάποδα ο ντουνιάς (Κώστας Βάρναλης).
Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγό δουλείας ας έχωσι. Θέλει αρετή και τόλμη η Ελευθερία (Ανδρέας Κάλβος)
Όταν δέχεσαι Σωτήρες, έχεις χάσει, ήδη εξ αρχής, το μισό παιχνίδι. Άλλο είναι να δέχεσαι βοήθεια στην ανάγκη σου και σε σχέση ισοτιμίας - αξιοπρέπειας και άλλο είναι να εκχωρείς τη βούλησή σου αποδεχόμενος ανισοτιμία και αναξιοπρέπεια. Αυτό από μόνο του είναι τρομακτικό και πολύ περισσότερο μάλιστα αν η θέληση εκχωρηθεί σε έξω κέντρα αμφίβολης και ύποπτης εξ αντικειμένου ηθικής. Τότε και σε κάθε περίπτωση, έχουμε Κατοχή.
Στα φαινομενικά ξαφνικά, ο τότε Πρωθυπουργός, που έλεγε ότι όπου πάει το ΔΝΤ φέρνει καταστροφή, ανακοίνωνε από το Καστελόριζο, την ΄΄ είσοδο΄΄ της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Τώρα γνωρίζουμε ότι στα σκοτεινά, εξυφαίνονταν το σενάριο να μπει αυτός ο Οργανισμός με την οργάνωσή του στην Ευρώπη. 
Τώρα αναγνωρίζουν σιγά σιγά στην Ευρώπη, ως καταστροφικό λάθος, που μπλέχτηκε αυτός ο παράγοντας στα εσωτερικά της.
Δεν θα εξετάσουμε την αυτονόητα μακροχρόνια διαδρομή, που κατέληξε στο να βρίσκεται τελικά η χώρα στην αγκαλιά των σωτήρων της (Τρόικα ή καλλίτερα Τρώικα). Θα θυμηθούμε μόνο τα πολύ πρόσφατα. Όταν ήρθε το Μνημόνιο, που εκ των υστέρων βλέπουμε το περιεχόμενό του, το υπέγραψαν ουσιαστικά δύο μόνον άνθρωποι ! Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών (βασικά) !!! Επειδή ήταν παράνομη και μάλιστα αντισυνταγματική πράξη, έπρεπε να περάσει πάση θυσία από τη Βουλή, για να έχει τον μανδύα του νομότυπου. Έτσι με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος ψηφίστηκε χωρίς να διαβαστεί (!!!) από τους περισσότερους( υποθέτουμε βέβαια, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε) από τους 300 Λεωνίδες, που βρίσκονται στη Βουλή, να φυλάνε Θερμοπύλες. Ένας από αυτούς, θαρραλέα ή κυνικά (όπως θέλει ο καθένας να το δει), ομολόγησε στην τηλεόραση, ότι το υπέγραψε, χωρίς να το διαβάσει. Όλοι οι υπόλοιποι, λένε τώρα, ότι το είχαν ... διαβάσει, πριν το υπογράψουν. Αυτοί πάντως που το συνέταξαν, πρέπει να δούλεψαν ασταμάτητα πολύ χρόνο και πρέπει να τους αναγνωρίσουμε ότι ήταν μαέστροι, αφού τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί τον ελληνικό λαό.
Όμως τι λέει, μεταξύ άλλων και εξ αρχής, το Μνημόνιο και τι απορρέει από αυτά, στη ζωντανή πρακτική, μέσα στο χρόνο;
1ον Δεν μπορεί η χώρα να δανεισθεί από άλλον, αν τυχόν αυτός βρεθεί. Ακόμα και να γινόταν το θαύμα, η χώρα είναι δεμένη χειροπόδαρα.
2ον Μισθοί και εισφορές στα βομβαρδισμένα (με διάφορους τρόπους) Ασφαλιστικά Ταμεία, θα πέφτουν δραματικά, συνεχώς όλο και περισσότερο. Μετά χρόνια, οι συντάξεις θα είναι για πένητες. Και όλα αυτά, με την κατάργηση ουσιαστικά του Εργατικού Δικαίου !!! Αν είναι δυνατόν! Απίστευτο. Φοροκαταιγίδα και φοροθύελλα, που κόβουν την ανάσα, συμπληρώνουν την ολική καταστροφή. Με όλα αυτά, σαν τάση, αλλά και σαν έκφραση, ο πολίτης παύει να είναι ενεργός πολίτης, γιατί εξ ανάγκης στρέφει την προσοχή του στα θέματα της επιβίωσης και πού καιρός και διάθεση για θέματα διεκδίκησης ποιότητας ζωής. Αν δεν έχεις εργασία, ή αν έχεις δόξα τω θεώ δουλειά, αν κινδυνεύεις με κατασχέσεις, ή αν σου έχουν πάρει το σπίτι, το κτήμα με τα δένδρα και το πηγάδι σου, τι εδώ, τι εκεί; Δεν έχεις να υπερασπίσεις κάτι εμπράγματο, παρά μόνο να κοιτάξεις τα φλέγοντα θέματα επιβίωσης. Και πρέπει να προστατεύσεις τα παιδιά !
3ον Το φάρμακο που χορηγήθηκε σαν θεραπεία, ομολογούν ως και οι ... ΄΄ θεράποντες γιατροί΄΄ , ήταν λάθος, αλλά το συνεχίζουν, με αποτέλεσμα την ανάσχεση στην ανάπτυξη, την τρομακτική ύφεση (χιλιάδες λουκέτα στην ζωντανή την Τάξη) και την εφιαλτική αύξηση της ανεργίας (Φτωχοποίηση, εξαθλίωση, πτώση της αυτοεκτίμησης, Κατάθλιψη, αυτοκτονικότητα, αύξηση του κοινού εγκλήματος, τάση φυγής των σπουδαγμένων νέων σε άλλη γη, συνθήκες για Κοινωνική αναταραχή και συγκρούσεις με ευτελισμό της αξιοπρέπειας, έδαφος για εκδήλωση δράσης ψυχοπαθητικών προσωπικοτήτων με πολιτικό μανδύα και εξελικτικά, δυνατόν, αγελαίες καταστάσεις).
Σαν συνέπεια των ανωτέρω, έπεται ο άνθρωπος να είναι ζαλισμένος και ενστικτώδικα να αναζητά απεγνωσμένα λύσεις, την ελπίδα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι προϋποθέσεις και για εμπόριο ελπίδας. 
4ον Το κυριότερο, το σημαντικότερο σημείο, που φαίνεται σαν απόρροια από το Μνημόνιο, είναι το βλέμμα στην πολύ μεγάλη κρατική περιουσία, που ελάχιστα κράτη διαθέτουν και πολλοί ξερογλείφονται. Σημειολογικά αναφέρουμε το απίστευτο. Θα πουλήσουν λέι την κρατική ΓΑΔΑ ! και θα πληρώνει το κράτος ενοίκιο στον νέο ιδιώτη ιδιοκτήτη !!! Με λογικοφανή επιχειρήματα, βάζουν μπρος να ξεπουλήσουν: Επιχειρήσεις (υπερκερδοφόρα Διόδια, Λαχεία, απαξιωμένη βέβαια ΔΕΗ κλπ), Έδαφος, υπέδαφος, νερό, ήλιο και ουρανό.
Τα τελευταία χρόνια μάθαμε ότι εκείνοι οι γραφικοί που έλεγαν ότι έχουμε πλούσιο υπέδαφος και μάθαμε και νέα ονόματα μετάλλων (πετρέλαια, φυσικό αέριο, χρυσός, αλουμίνιο, νικέλιο, ιρίδιο, όσμιο, κόκκινος υδράργυρος, ουράνιο κλπ), ίσως να είχαν τελικά δίκιο. Και ότι αντίθετα, πως ήταν ψέμα ότι η Ελλαδίτσα είναι μικρή και φτωχή. Οτι τελικά, η Ελλάδα είναι πλούσια. Αυτούς τους γραφικούς, τους λέγαμε και συνωμοσιολόγους. Γιατί διατείνονταν ότι έβλεπαν και άλλα πράγματα, που κούμπωναν και με τους υδροκεφαλικούς Καλλικρατικούς Δήμους και τις Περιφέρειες. Και τώρα, βλέποντας να γίνονται κοσμοϊστορικές αλλαγές στον τόπο μας, αλλά εις βάρος του λαού μας, εις βάρος της Πατρίδας μας, χωρίς να θίγονται τα ντόπια τρωκτικά, μήπως θα πρέπει να υποψιασθούμε έστω, ότι μπορεί να είμαστε μέσα σε μια τεράστια πραγματική και όχι φανταστική συνωμοσία; 
Όταν θα ξεπουλούνταν το νερό της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι πρότειναν το εκτιμηθέν ποσόν, του προς πώληση ΟΥΘ, να μετοχοποιηθεί και να το αγοράσουν οι Θεσσαλονικείς. Όμως ... το αίτημα δεν έγινε δεκτό !!! Τελευταία, ζήτησε η εφορία να καταγραφούν τα ... πηγάδια. Αλήθεια, για να έρθει η όποια εταιρεία, να μας πει ότι το πηγάδι του παππού μας έχει νερό που της ανήκει ; !!! Στη Σουηδία, με το γνωστό ποσοστό ηλιοφάνειας, ένας που την επισκέφτηκε σχεδόν πριν 40 χρόνια, ανέφερε ότι είχαν μεταξύ άλλων, ηλιακούς θερμοσίφωνες και αργότερα φωτοβολταϊκά. Στη χώρα μας, με το άπλετο φως, τι κάναν οι αρμόδιοι; Τι έκανε το κράτος; Θα μπορούσε με νόμο, κάθε μονοκατοικία και πολυκατοικία, όπως έχει την ηλεκτρική εγκατάσταση, να υποχρεούται να έχει και ηλιακούς θερμοσίφωνες και φωτοβολταϊκά. Ήταν όλοι τους ανίκανοι ή υπήρξε φρένο; Τώρα που ξυπνούμε, μπορεί μεθαύριο να μας πει η εταιρεία, που θα εκμεταλλεύεται τον ήλιο μας, ότι είναι ... δικός της !!!
Στην προ Χριστού εποχή, μια χούφτα άνθρωποι που φάνταζαν τρελοί, έχοντας νόμους, ηθικό και λογική, σταμάτησαν στις Θερμοπύλες, το κακό που προχωρούσε. Τι τους ζήτησαν οι Πέρσες; Γην και ύδωρ. Αυτοί τότε απάντησαν: Μολών λαβέ. Και το απίστευτο έγινε, ακολουθώντας οι Μαραθώνες και οι Σαλαμίνες. Οι Έλληνες έμειναν ελεύθεροι.
Μια υποσημείωση για την λέξη Ελευθερία, από φίλη που την έστειλε ηλεκτρονικά: 
Η λέξη Ελευθερία, προκύπτει από το εξής: Παρά το ελεύθειν όπου ερά τις.
Δηλαδή: Να πηγαίνει κάποιος εκεί όπου αγαπάει-επιθυμεί (ελεύθω =έρχομαι, πορεύομαι και ερώ=αγαπώ, εξ ού και έρως.
Ελευθερία λοιπόν δεν είναι, σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, απλώς το να μην είσαι σκλάβος ή δούλος, αλλά το να πράττεις εν γένει σύμφωνα με ό,τι έρωτα σου προκαλεί, δηλαδή σε ενθουσιάζει, ταράζει την ψυχή σου, σε οδηγεί στη δημιουργία και την υπέρβαση, σε συγκλονίζει ... Ζώντας μια ζωή ρουτίνας και ημίμετρων, ελεύθερος δεν είσαι ...
Η Ελληνική γλώσσα κρύβει νοήματα και έχει φιλοσοφικό υπόβαθρο ...

Ένας άνθρωπος που έχει μπροστά του το θέμα της επιβίωσης, στην ανάγκη που βρίσκεται, δεν μπορεί εύκολα να ασχοληθεί με τέτοιες έννοιες. Εκτός και αν κάνει την υπέρβαση. Αλλά όχι μόνος. Δεν μπορεί το άτομο το ξεμοναχιασμένο, να τα βάλει με τερατώδικες δυνάμεις. Γι αυτό χρειάζεται η αφύπνιση, η αλληλεγγύη και το Εγώ να γίνεται Εμείς.
Αν το Εγώ γίνει Εμείς, στα πλαίσια ηθικής, νόμων δίκαιων και κοινής λογικής, τότε μπορεί να φανεί ελπιδοφόρο φως, στο σκοτεινό τούνελ.