Οι πρώτες δίκες κατά ΟΑΕΕ είναι γεγονός και σύντομα θα κληθεί η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για τα αιτήματα των ασφαλισμένων.
Στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας που θα πρέπει να αναπτύξουν οι ασφαλισμένοι ενδεχομένως θα πρέπει να είναι και η ανάδειξη των πραγματικών οικονομικών μεγεθών στο χώρο των ελευθέρων επαγγελματιών, ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες λανθασμένες εντυπώσεις είχαν καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται αρνητικά, παρά την δεινή οικονομική τους κατάσταση.
Εκτός από τα προσωπικά του φορολογικά δεδομένα, κάθε ασφαλισμένος μπορεί να επικαλεστεί επίσημα στοιχεία για την πτώση στον κλάδο που δραστηριοποιείται αλλά και έρευνες ή μελέτες που αποτυπώνουν την γενική οικονομική κατάσταση των ελευθέρων επαγγελματιών την περίοδο της κρίσης.
Για παράδειγμα, κλαδική έρευνα μπορεί να χαρακτηριστεί το άρθρο του Μανόλη Δρεττάκη, σύμφωνα με το οποίο, η κρίση και τα μνημόνια προκάλεσαν κατάρρευση της οικοδομής, σε ποσοστό 84,3% – με αποτέλεσμα κι ανάλογες μειώσεις εισοδημάτων στα 200 περίπου επαγγέλματα της οικοδομής *(1). Το άρθρο βασίζεται στα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Ανάλογα στοιχεία μπορεί να αναζητήσει στην ΕΛΣΤΑΤ κάθε ενδιαφερόμενος για το δικό του κλαδικό αντικείμενο.
Στοιχεία για την γενική οικονομική κατάσταση των ελευθέρων επαγγελματιών μπορούν να αντληθούν από την έκθεση επιτροπής της Βουλής για την φτώχεια όπου υπάρχει ρητή αναφορά στους μικρούς επαγγελματίες, στην μελέτη για την φτώχεια του Οργανισμού “διανέοσις”, στις μελέτες της ΓΣΕΒΕΕ και σε άλλες επίσημες πηγές ή και σε δημοσιεύματα από έγκριτες πηγές.
Στη μελέτη του Οργανισμού Έρευνας κι Ανάλυσης “διανέοσις”, αυξημένα ποσοστά φτώχειας παρουσιάζουν τα νοικοκυριά με αρχηγό αυτοαπασχολούμενο, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες και αυτό αποτυπώνεται στον πίνακα που ακολουθεί. Στον πίνακα υπάρχουν στοιχεία για το διάστημα 2011 – 2015 και οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αναφέρονται ως “Αυτοαπασχολούμενοι”*(2)
Ο προηγούμενος πίνακας επιβεβαιώνει τα ευρήματα παλαιότερης έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ σύμφωνα με την οποία, από τους ενεργούς ασφαλισμένους “μόνο οι 3 στους 10 (30%) προσπαθούν και είναι σε θέση να εξασφαλίσουν πρόσθετο εισόδημα για μετά τη σύνταξη (αποταμίευση, επένδυση, ιδιωτική ασφάλιση κ.α)”. Στην ίδια έρευνα “για το 74,5% των συνταξιούχων του δείγματος, η σύνταξη αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος”*(3)
Με τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με τα οποία το 70% των οφειλών δημιουργήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, καταρρίπτεται η προπαγάνδα όσων ήθελαν υπεύθυνο της κρίσης την φοροδιαφυγή του τυροπιτά, με τη ναζιστική μέθοδο της συλλογικής ευθύνης μιας κοινωνικής ομάδας, ώστε να μην αναζητούν αυτούς που επί χρόνια συστηματικά πλούτισαν, πάνω στην πλάτη των πολιτών, στις γνωστές ανά το πανελλήνιο “αμαρτωλές υπηρεσίες”. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κος Λέανδρος Ρακιντζής, είχε δημόσια αναφέρει ότι αν για 10 χρόνια δεν είχαμε διαφθορά, θα είχε εκλείψει το δημόσιο χρέος της χώρας *(6)
Στον αντίποδα υπάρχει τεκμηριωμένη μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες υπερφορολογούνται και πληρώνουν αυξημένο φόρο κατά 163,9% για τα ίδια εισοδήματα. *(7)
Σε αυτό το σημείο, αν και αυτονόητο, να διευκρινήσω ότι σκοπός του άρθρου δεν είναι να υποδείξει συγκεκριμένους τρόπους επιχειρηματολογίας, αλλά να δώσει μερικές ιδέες πως ενδεχομένως μπορεί να κινηθεί κάθε ασφαλισμένος, σε συνεννόηση φυσικά με τον δικηγόρο του.
…
Γιάννης Μανιάτης
…
Παραπομπές – Στα δημοσιεύματα που ακολουθούν υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ασφαλισμένοι :
*(2) : Η έρευνα της «διανέοσις» . Την διευκρίνιση ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ στην έρευνα αναφέρονται ως «Αυτοαπασχολούμενοι» την έκανε ο κος Ματσαγάνης, μετά από σχετικό ερώτημά μου
*(3) : Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ
*(8) : Στο όριο της φτώχειας 6,3 εκατ. Έλληνες, λέει έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού Στην έκθεση οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αναφέρονται ως «Αυτοαπασχολούμενοι».
*(9) : Πόρισμα Συνηγόρου του Πολίτη
*(10): Μελέτη της ΓΣΕΒΕΕ για ελεύθερη επιλογή κατηγορίας Στη μελέτη παρουσιάζονται σημαντικά στοιχεία, όπως το πλήθος των οφειλετών και πως αυτό διαμορφώθηκε αυξητικά τα χρόνια της κρίσης, καθώς και άλλα σημαντικά στοιχεία.