Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Δημόσιο -επίορκοι: Αθώοι εκπαιδευτικός με καλάσνικοφ και υπάλληλοι με κρυφές καταθέσεις

Σε 116 από τις 1718 πειθαρχικές αποφάσεις που κοινοποιήθηκαν το 2015 στο Γραφείο του υπέβαλε ένσταση ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να κριθούν εκ νέου οι αντίστοιχες υποθέσεις από το ανώτερο πειθαρχικό όργανο, καθώς στο 69% των περιπτώσεων η ποινή ήταν επιεικής, ενώ στο 20,7% η απόφαση ήταν ανεπαρκώς αιτιολογημένη. Αυτό προκύπτει από από την ετήσια ΕΚΘΕΣΗ για τη Δημόσια Διοίκηση για το 2015, που παρέδωσε σήμερα στον πρωθυπουργό η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν μη επαρκώς δικαιολογημένα εισόδήματα ή καταθέσεις όπως η περίπτωση υπαλλήλου Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είχε 1,5 εκατ. ευρώ καταθέσεις εκ των οποίων άνω των 600.000 ευρώ δεν μπορούσε να δικαιολογήσει και τελικώς απαλλάχθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο, αλλά και ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες.
Ωστόσο αναφερεται και περίπτωση εκπαιδευτικού στην Φλώρινα στου οποίου το σπίτι βρέθηκαν  τυφέκιο τύπου KALASHNIKOV, περίστροφο µε µεγάλο αριθµό φυσιγγίων, καραµπίνα µε κοµµένη κάνη, ξιφολόγχη από τυφέκιο G3A3 µε µήκος λάµας δέκα έξι(16) εκατοστών και τη θήκη της, χατζάρα µε µήκος λάµας πενήντα (50) εκατοστών, δύο τόξα µε εννέα βέλη και µια βαλλίστρα µε ενσωµατωµένη διόπτρα και τρία βέλη για τα οποία δεν είχε άδεια, το Πειθαρχικό Συμβούλιο τον απάλλαξε με το αιτιολογικό ότι «η χρήση των ως άνω όπλων προήλθε από την έντονη επιθυµία ενασχόλησής του µε κοινωνικές και αθλητικές δράσεις»!!!
Άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπαλλήλων είναι:
-Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το 2009 δήλωσε κατάθεση ύψους 145.000€ στην τράπεζα Eurobank, αλλά από τον διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι διατηρούσε µε τη σύζυγό του, είτε από κοινού, είτε µε τρίτους, λογαριασµούς και σε άλλα πιστωτικά ιδρύµατα συνολικού ποσού 304.859,28€.
-Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2010 ο εγκαλούµενος υπάλληλος δήλωσε κατάθεση ύψους 200.000€ στην τράπεζα Eurobank, αλλά από τον διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι διατηρούσε µε τη σύζυγό του, είτε από κοινού, είτε µε τρίτους, και σε άλλα πιστωτικά ιδρύµατα συνολικού ποσού 572.903,15€.
-Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2011 ο εγκαλούµενος υπάλληλος δήλωσε κατάθεση ύψους 260.000€ στην τράπεζα Eurobank, αλλά από τον διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι διατηρούσε µε τη σύζυγό του, είτε από κοινού, είτε µε τρίτους, και σε άλλα πιστωτικά ιδρύµατα συνολικού ποσού 541.882,32€.
-Για το έτος 2012 ο εγκαλούµενος υπάλληλος δεν υπέβαλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης ως όφειλε εκ του νόµου, όντας ελεγκτής και εκταµιευτής ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ κατά την 30-06-2012 (καταληκτική ηµεροµηνία για την υποβολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης σύµφωνα µε τις διατάξεις του Ν.3213/2003) προέκυψε ότι διατηρούσε µε τη σύζυγό του, είτε από κοινού, είτε µε τρίτους, καταθέσεις συνολικού ποσού 607.694,05€ και σε άλλα πιστωτικά ιδρύµατα. Εξαιτίας των ως άνω διαλαµβανοµένων ασκήθηκε σε βάρος του εγκαλουµένου υπαλλήλου ποινική δίωξη για µη υποβολή και υποβολή ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης κατ’ εξακολούθηση, διότι απέκρυψε περιουσία, η συνολική αξία της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 300.000€. Εν συνεχεία ο εγκαλούµενος υπάλληλος παραπέµφθηκε ενώπιον του αρµοδίου Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων, όπου και κρίθηκε ένοχος για το ως άνω ποινικό αδίκηµα και του επιβλήθηκε ως παρεπόµενη ποινή η αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωµάτων διάρκειας τριών (3) ετών βάσει της καταδικαστικής απόφασης του ιδίου δικαστηρίου.
-Ένσταση κατά απόφασης του Πρωτοβάθµιου Πειθαρχικού Συµβουλίου ΕΛΤΑ µε την οποία επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής απόλυσης έξι µηνών σε υπάλληλο των ΕΛΤΑ ΑΕ, η οποία υπεξαίρεσε από τη διαχείριση του Καταστήµατος 4.300 ευρώ για ίδιο όφελος και οµολόγησε τις παράνοµες πράξεις της ενώπιον του Πειθαρχικού Συµβουλίου.