Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Έκτακτη συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού για το φλέγον θέμα της οριοθέτησης-αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας

Την 28 η Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού έκτακτη συνάντηση μεταξύ του αρμόδιου Υπουργού κ. Αριστείδη Μπαλτά, της Γ.Γ. του Υπουργείου
κας Βλαζάκη, του Δημάρχου Βέροιας και εκπροσώπων φορέων της πόλης στην οποία συζητήθηκε το φλέγον θέμα της οριοθέτησης-αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της Βέροιας.
Ο Δήμαρχος και στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέπτυξαν την απόφαση του Δ.Σ. τονίζοντας ότι οι υφιστάμενες κηρύξεις είναι υπεραρκετές για την προστασία της αρχαιολογικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης κι ότι η επιχειρούμενη κήρυξη ολόκληρης της Βέροιας ως αρχαιολογικού χώρου μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.
Εξάλλου, τόνισαν ότι πάνω απ’ το 90% της Βέροιας έχει ήδη δομηθεί και δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που να δικαιολογούν επιστημονικά αυτό που επιχειρεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας.
Στη συνέχεια, μίλησαν οι εκπρόσωποι όλων των φορέων που συμμετείχαν στην αποστολή, συντασσόμενοι με την τοποθέτηση του Δημάρχου και εξηγώντας στον Υπουργό Πολιτισμού ότι η επιχειρούμενη κήρυξη αφενός μεν, δεν έχει να προσφέρει τίποτα στη διάσωση του αρχαιολογικού πλούτου της πόλης και αφετέρου, θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα της ήδη υπάρχουσας γραφειοκρατίας με σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.
Επισημάνθηκε η έλλειψη συνεργασίας και ενημέρωσης από την Αρχαιολογία προς το Δήμο, τους φορείς και την κοινωνία γενικότερα, καθώς και η ενέργεια του Υπουργείου να προχωρήσει την διαδικασία χωρίς ζητήσει τις απόψεις του Δήμου, των φορέων και της τοπικής κοινωνίας. Τονίσθηκαν οι κακές πρακτικές της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Ημαθίας, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μεγάλες χρονοκαθυστερήσεις και κοστοβόρες διαδικασίες τόσο στο Δήμο όσο στους πολίτες, πολύ δε περισσότερο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Άλλωστε, η πόλη αυτή έχει αποδείξει ότι δεν μπαίνει κανένα δίλημμα μεταξύ ανάπτυξης και πολιτισμού. Κι όχι μόνο αυτό. Η Βέροια είναι μια πόλη που αποδεδειγμένα στηρίζει την ανάπτυξή της στον πολιτισμό γιατί και οι περισσότερες κηρύξεις έγιναν με πρωτοβουλία του Δήμου, αλλά και η συντήρηση και ανάδειξη της αρχαιολογικής, βυζαντινής και αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς χρηματοδοτήθηκε πάλι με πρωτοβουλία του Δήμου με δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ τα τελευταία 30 χρόνια.
Αποφασίστηκε από κοινού να παγώσει το θέμα της επαναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Βέροιας ώστε αφενός να διευκρινιστούν επίσημα, λεπτομερώς, επί χάρτου και υπό ποιο νομικό καθεστώς διέπονται οι προθέσεις του Υπουργείου και αφετέρου να ακολουθηθεί η ορθή διαδικασία εξαντλητικής διαβούλευσης μεταξύ Υπουργείου, Δήμου, εμπλεκόμενων φορέων και της τοπικής κοινωνίας περί της σκοπιμότητας ή μη μιας τέτοιας κήρυξης.
Στην 11μελή Επιτροπή συμμετείχαν:
Κώστας Βοργιαζίδης - Δήμαρχος Βέροιας,
Τηλέμαχος Χατζηθανασίου - πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας,
Μιχάλης Χασιώτης - Εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας,
Τάσος Γιάγκογλου Εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Ημαθίας,
 Εύη Παπαγιαννούλη - Εκπρόσωπος Τεχνικού Επιμελητηρίου,
Αναστασία Λαζαρίδου - Εκπρόσωπος συλλόγου Επιστημόνων Μηχανικών,
Τάσος Ιγνατιάδης - Εκπρόσωπος Εργατικού Κέντρου Βέροιας,
Αθηνά Μπίκα - Εκπρόσωπος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας,
Γρηγόρης Παπάς - Εκπρόσωπος Επαγγελματιών Βιοτεχνών,
Παναγιώτης Παλπάνας - πρόεδρος ΝΟΔΕ Ημαθίας,
Τάσος Τόλιος - Εκπρόσωπος ΠΟΤΑΜΙ Ημαθίας.
 Επίσης, η συνάντηση έγινε με την παρουσία και των 4 βουλευτών Ημαθίας, οι οποίοι συμφώνησαν με την ανάγκη διαβούλευσης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας ώστε να πάρει θέση σε αυτό, ενώ την τελευταία στιγμή δεν μπόρεσε να παραστεί, λόγω κοινοβουλευτικού έργου, ο Ημαθιώτης πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος - ωστόσο - λίγη ώρα νωρίτερα έκανε σχετική παρέμβαση.