Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Στην κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου Μάτι έγινε το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουνίου η παρουσίαση του νέου βιβλίου του κρητικού συγγραφέα Σπύρου Πετρουλάκη
«Η Παναγιά της φωτιάς». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις Μίνωας, ο Σύλλογος Κρητών Πιερίας «Το ξαθέρι», η Ένωση Συγγραφέων Πιερίας και το βιβλιοπωλείο Μάτι.


Για το βιβλίο μίλησε η φιλόλογος-λογοτέχνης και Γενική Γραμματέας της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας Ευγενία Κορτσάρη, ενώ παράλληλα στην παρουσίαση συμμετείχε και η γραμματέας του συλλόγου Κρητών Κυπαρισσία Ζερβουδάκη.


Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα παραδοσιακά κρητικά εδέσματα που προσέφεραν οι κοπελιές με τις παραδοσιακές φορεσιές και βέβαια δεν έλειπαν και οι ρακές που κέρασε ο Σπύρος Πετρουλάκης. Η βραδιά δεν άργησε να μετατραπεί σε γιορτή, όταν οι ήχοι και οι μελωδίες της Κρήτης ξεχύθηκαν από άκρη σε άκρη και μάγεψαν το κοινό, μέσα από τα τραγούδια που ερμήνευσαν η Μαρίνα Πιντόρε και  η Ανδρομάχη Καραγκούνη.


 Η φιλόλογος Ευγενία Κορτσάρη ανέλυσε με μεστό και περιεκτικό λόγο το νέο βιβλίο του συγγραφέα, χωρίς βέβαια να αποκαλύψει τα καίρια σημεία της πλοκής του, ενώ παράλληλα σκιαγράφησε με επιτυχία τους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου. 


Στη συνέχεια ο Σπύρος Πετρουλάκης με την Εύα Ανδρουλιδάκη δραματοποίησαν έναν δυνατό αλλά και δραματικό διάλογο από το βιβλίο, ενώ παράλληλα ακουγόταν  το ριζίτικο τραγούδι «Σε ψηλό βουνό» που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο η υπεύθυνη της χορωδίας του συλλόγου Μαρία Πετάση. 


Η ομάδα του συλλόγου που τραγουδά ριζίτικα τραγούδια ήταν κι αυτή παρούσα δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα στη βραδιά.  Η βραδιά συνεχίστηκε με το ομώνυμο τραγούδι «Παναγία της Φωτιάς» με στίχους του συγγραφέα και μουσική του Γιάννη Νικολάου που τραγούδησαν οι Δημήτρης και Γιάννης Μπεϊνάς.


Ο συγγραφέας από τη μεριά του έδειξε συγκινημένος με τη ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα που επικρατούσε σε όλη τη διάρκεια της βραδιάς και αφού ευχαρίστησε τον κόσμο που τον στηρίζει, επισήμανε κάποια περιστατικά που έζησε στην προσπάθειά του να συλλέξει στοιχεία για το έργο του. Η εκπληκτική αυτή βραδιά έκλεισε με τον Σπύρο Πετρουλάκη να ερμηνεύει  «Ερωτόκριτο» και με το κοινό να σιγοτραγουδά αγαπημένες μελωδίες…


Μετά τη λήξη της παρουσίασης ο σύλλογος Κρητών παρέθεσε δείπνο στο εστιατόριο Coctail προς τιμήν του συγγραφέα, όπου σε ένα πολύ φιλικό και χαλαρό κλίμα οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια ουσιαστικότερη γνωριμία μαζί του.


Εκ μέρους του ΔΣ