Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Τέλος στον εφιάλτη της Κύπρου – Υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα

Πλήρως διαχειρίσιμη είναι πλέον η κατάσταση στην περιοχή της Σολέας με τις υπηρεσίες να αρχίζουν από αύριο τον τραγικός απολογισμό για να καταγραφεί η ακριβής έκταση που κάηκε.

Σε απογευματινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή στην παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης και κρίθηκε αναγκαίο όπως στην περιοχή παραμείνουν για τα επόμενα 24ωρα δυνάμεις έτσι ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη αναζωπύρωση.

Και σήμερα, από το πρώτο φως της ημέρας, τα πτητικά μέσα σε συνεργασία με τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν με σκοπό την κατάσβεση της φωτιάς η οποία σήμερα είχε αναζωπυρωθεί στην περιοχή της Ασίνου και του Αγίου  Θεοδώρου. Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Σολέας.
Στην περιοχή Αγ. Θεοδώρου και Ασίνου η πυρκαγιά κατέκαψε σημαντικές εκτάσεις ενώ στα χωριά Κούρδαλι, Σπήλια και Καννάβια η φωτιά τέθηκε από νωρίς υπό έλεγχο με τις δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν στο σημείο σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ενδεχόμενη αναζωπύρωση.
Κατά τη σημερινή ημέρα σημειώθηκαν δύο μικροτραυματισμοί εθελοντών. Σύμφωνα με εθελόντρια που συμμετείχε στην ομάδα διάσωσης σε ένα από τα δύο περιστατικά, άντρας εντοπίστηκε στην περιοχή «Λιμέρια» με αναπνευστικά προβλήματα και, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, στην περιοχή κλήθηκε ασθενοφόρο.
 
 
Διαχειρίσιμη η κατάσταση στην περιοχή Σολέας
Στο συντονιστικό κέντρο, στη Γαλάτα, μετέβη το απόγευμα και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος δήλωσε ότι σύμφωνα με την αξιολόγηση των αρμοδίων, η φωτιά είναι υπό διαχείριση. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν μικρές εστίες φωτιάς σε κάποιες περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζονται άμεσα από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ, όπου χρειάζεται, παρεμβαίνουν και τα πτητικά μέσα.

Το προσωπικό των υπηρεσιών πυρόσβεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών, την Πολιτική Άμυνα, την Εθνική Φρουρά, αλλά και απλοί πολίτες - εθελοντές, εργάζονται εδώ και τέσσερις ημέρες ακατάπαυστα, και παρά την κόπωση ανταποκρίνονται με ιδιαίτερο ζήλο, με στόχο την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Η συμβολή των πτητικών μέσων είναι ιδιαίτερα σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη το δύσβατο της περιοχής, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική είναι και η ανταπόκριση του απλού κόσμου να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί. Οι περιοχές από όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα θυμίζουν κρανίου τόπο, ενώ κατά τη σημερινή ημέρα οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν συνεχείς αναζωπυρώσεις, με την πιο σημαντική να σημειώνεται στις περιοχές μεταξύ Αγίου Θεοδώρου και Κουρδαλίου.
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Νικολάου είπε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος για να έχουμε ξανά μέτωπα πυρκαγιών που θα μας ανησυχούν. Συμπλήρωσε παράλληλα ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει οτιδήποτε, λόγω της πορείας των καιρικών συνθηκών, του αέρα και της πιθανότητας ανάφλεξης. 
Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι τα πτητικά μέσα - οκτώ ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος του Τμήματος Δασών - επιχειρούν κυρίως προληπτικά σε διάφορα σημεία, ενώ τα τρία Canadair, ένα ιταλικό και δύο γαλλικά, υπερίπτανται του χώρου για να επιχειρήσουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί οποιοσδήποτε κίνδυνος. Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο πλήρης έλεγχος της πυρκαγιάς θα επέλθει εφόσον οι επίγειες δυνάμεις, που θα συνεχίσουν να επιχειρούν και απόψε, κατασβέσουν κάθε πιθανή μικροεστία σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς. 
 
Ο κ. Νικολάου είπε, εξάλλου, ότι τα πτητικά μέσα θα συνεχίσουν να επιχειρούν στην Κύπρο, πλην των τεσσάρων αεροσκαφών από το Ισραήλ, αφού κρίθηκε αναγκαία η επιστροφή τους, ώστε να αντιμετωπίσουν πυρκαγιά που ξέσπασε στη χώρα τους. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ευχαρίστησε για άλλη μια φορά το Ισραήλ, αλλά και την Πρέσβειρα της χώρας για τη συμβολή της στην εξασφάλιση της συνδρομής.
Στις πέντε το απόγευμα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, συγγενών και φίλων, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία ο ένας εκ των δύο δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους κατά τις επιχειρήσεις κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή της Σολέας. 
 
 
Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου
Ήρωες ανακήρυξε το Υπουργικό Συμβούλιο τους δύο πεσόντες των πυρκαγιών Ανδρέας Σοφοκλέους και Μάριο Αριστοτέλους.
Πέραν των οφειλομένων τιμών προς τους πεσόντες, το υπουργικό, όπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αποφάσισε την παραχώρηση και επιπρόσθετων οικονομικών και άλλων ωφελημάτων τόσο στις συζύγους όσο και στα παιδιά των άτυχων πυροσβεστών.
Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι  αν δεν υπάρξουν νέες απρόβλεπτες αναζωπυρώσεις, μέχρι τις 4 το απόγευμα, τα πύρινα μέτωπα θα τεθούν υπό έλεγχο, εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου.
Μετά το πέρας του υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Νικολάου προέβη σε ενημέρωση για το τι επικρατεί μέχρι στιγμής από το μέτωπο των πυρκαγιών, προσθέτοντας πως πλέον η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Αναφέρθηκε στις αναζωπυρώσεις σε Άγιο θεόδωρο, Σπήλια και Καννάβια, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Αναφερόμενος στα 18 πτητικά μέσα, τόνισε ότι επιχειρούν συντονισμένα βάσει σχεδιασμού από τις 5:15 το πρωί.
 
http://www.cytoday.eu/