Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Καλοκαιρινές διακοπές με ξένους τραπεζίτες

Μετά το καλοκαίρι, οι αλλαγές κορυφής στις ελληνικές τράπεζες. Επί τω έργω η αξιολόγηση διοικήσεων. Έρχονται οι πρώτοι ξένοι. Αποχωρούν σταδιακά γνωστά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν
Οι σπουδαιότερες αλλαγές στην ηγεσία των τραπεζών δεν έχουν συμβεί και δεν είναι σίγουρο αν και πότε και σε ποιά έκταση θα γίνουν. Το σίγουρο είναι ότι η γνωστή στρατιά μεγάλων ονομάτων του ελληνικού επιχειρείν, θα αφήσει την συνήθως πολυετή παρουσία του ( συχνά και με μετοχικό ενδιαφέρον) στα Δ.Σ. των τραπεζών. Όχι ακριβώς οι... « άνθρωποι του προέδρου», αλλά πέριξ αυτών, πετυχημένοι επιχειρηματίες και managers των οποίων η γνώμη μετρούσε, ακριβώς επειδή δεν ανήκαν στον τραπεζικό χώρο.
Με βάση τα νέα κριτήρια του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις διοικήσεις και κυρίως τις Επιτροπές των τραπεζών και που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές μετά την αξιολόγηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών που «τρέχει» για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  η Spencer Stuart. Μιας αξιολόγησης, που ακολούθησε την αντίστοιχη για το ίδιο το Ταμείο (ΤΧΣ) πριν το Πάσχα και η οποία θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν στο τέλος Ιουνίου.
Πληροφορίες του news247, είναι ότι η διαδικασία μάλλον ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο, γιατί εκ των πραγμάτων, θα πρέπει οι όποιες «μεγάλες» αλλαγές να προταθούν στις γενικές συνελεύσεις και να υπάρξει χρόνος, να βρεθούν τα κατάλληλα πρόσωπα (που δεν θα έχουν σχέση με πολιτική και θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις) τα οποία μετά θα  εγκρίνουν οι Εποπτικοί Μηχανισμοί (SSM και . Η εταιρία που έχει αναλάβει την αξιολόγηση, θα παραδώσει στο ΤΧΣ τα πορίσματα από τις επαφές που είχε, και το Ταμείο με τη σειρά του θα ενημερώσει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αυτές στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν τις σχετικές διαδικασίες (γενικές συνελεύσεις και πρόταση νέων στελεχών κλπ). Εννοείται ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής παρέμβασης.
Στο μεταξύ, υπάρχει μια σχετική κινητικότητα αλλά κυρίως στο επίπεδο μη εκτελεστικών και ανεξάρτητων μελών και όχι ακόμη στα top ονόματα διοικήσεων. Μόλις την Τετάρτη, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε  ότι το Διοικητικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. εξέλεξε ως νέα Ανεξάρτητα Μη Εκτελεστικά Μέλη για το υπόλοιπο της θητείας του Δ.Σ. τους κ.κ. Karel De Boeck και Arne Berggren, σε συνέχεια των παραιτήσεων των κ.κ. Α. Αθανασίου και Π. Παππά.
Στο μεταξύ, το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ανακοίνωσε και αλλαγές στα …του οίκου του, καθώς με πρόταση της Επιτροπής Επιλογής και απόφαση του υπουργού Οικονομικών, προσέλαβε ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου τον κύριο Christof Gabriel Maetze.
Ο διορισμός του λαμβάνει χώρα σύμφωνα με τη διαδικασία του νόμου 3864/10, όπως ισχύει, και η θητεία του ορίζεται από την 1η Ιουνίου 2016 έως την 30ή Ιουνίου 2017.
Η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) με αριθμό φύλλου 282 (τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ.) στις 2 Ιουνίου 2016.
Ο κ. Maetza,  απόφοιτος του Harvard και γερμανικών οικονομικών πανεπιστημίων, όπως το Frankfurt  School of Finance & Management, ασχολείται περίπου 30 χρόνια στον τραπεζικό χώρο, έχοντας περάσει σε υψηλές θέσεις από τις Commerzbank, Dresdner Bank και HypoVereinsbank (τη σημερινή  UniCredit Bank AG).
Πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε εξέλεξε ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους κκ. Kurt Geiger και Mike Aynsley.
Ο κ. Kurt Geiger έχει πολυετή εμπειρία και καριέρα άνω των 40 ετών σε διεθνή χρηματοοικονομικά, έχοντας διατελέσει σε ανώτατες θέσεις στις Chase Manhattan, HSBC και European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), όπου υπήρξε επικεφαλής στον τομέα των Πιστωτικών Ιδρυμάτων και των Ιδιωτικών Επενδύσεων. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην EBRD, συνέβαλε σημαντικά στη θεμελίωση υψηλών προτύπων Εταιρικής Διακυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα.
Ο κ. Mike Aynsley έχει μακρά καριέρα στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, έχοντας εργαστεί για διάστημα άνω των 20 ετών σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους, όπου κατείχε υψηλόβαθμες θέσεις, καθώς επίσης και ως σύμβουλος στον τομέα των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Έχει διατελέσει Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Irish Bank Resolution Corporation Limited – IBRC, υπήρξε εταίρος στην Deloitte Consulting, ενώ έχει εργαστεί σε διάφορους διεθνείς τραπεζικούς ομίλους, όπως στον Όμιλο Australian & New Zealand Banking Group, στην ABN AMRO BANK, στην Banque Nationale de Paris, και στην Commonwealth Bank of Australia.
Στο μεταξύ, για τις 30 Ιουνίου προγραμματίστηκε η τακτική γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία σε περίπτωση μη απαρτίας, θα επαναληφει την Πέμπτη 14 Ιουλίου . Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι η εκλογή νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ορισμός ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3016/2002, όπως ισχύει, καθώς και η εκλογή τακτικών και αναπληρωματικών μελών της Επιτροπής Ελέγχου.
http://news247.gr/

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ