O ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ <<ΟΛΥΜΠΟΣ>> ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ
ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΤΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή ημερίδα των τριτέκνων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα οποία το δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει, οφείλεται εν πρώτοις στη δραματική μείωση των γεννήσεων έναντι των θανάτων και κατά δεύτερο στη δραματική αύξηση των Ελλήνων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, έναντι των εισερχόμενων στην Ελλάδα.
Κοινό αίτημα των τριτέκνων προς την πολιτεία είναι «να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των τριτέκνων και των πολυτέκνων, να τους δώσει κίνητρα για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και να εκλείψει το δημογραφικό πρόβλημα» όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Μαγνησίας Σούλα Βακουφτσή, για να προσθέσει ότι το μήνυμα είναι «να αυξηθούν οι γεννήσεις, προκειμένου να μην εξαλειφτεί το έθνος και η χώρα μας».
Ζητούμενο είναι ταυτόχρονα για το σύνολο των τριτέκνων ανά την Ελλάδα η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα προβλήματα που υπάρχουν, με κυριότερο το δημογραφικό. Οπως σημείωσε επιπροσθέτως ο Μανώλης Αχλαδιανάκης, πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριτέκνων «οι εκροές των παιδιών μας προς την Ευρώπη είναι πολλαπλάσιες των εισροών. Κατά συνέπεια, απαιτείται, πρόσθεσε ο ίδιος, εγρήγορση των πολιτικών μας σε συνδυασμό με την προσπάθεια που κάνουμε εμείς με τις οικογένειές μας και ελπίζουμε ότι αυτό το έθνος δεν θα χαθεί».
Τις επιμέρους πτυχές του δημογραφικού προβλήματος σκιαγράφησαν οι εισηγητές της χθεσινής ημερίδας, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων Μαγνησίας «Η Αργώ», σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.
Ομιλητές ήταν οι: Θεόδωρος Κοντός, αντιπρόεδρος ΟΠΟΤΤΕ με θέμα «Το δημογραφικό πρόβλημα με τη ματιά ενός τρίτεκνου», Κωνσταντίνος Βούλγαρης, προϊστάμενος Τμήματος Φυσικής και Μεταναστευτικής Κίνησης Πληθυσμού της Ελληνικής στατιστικής αρχής, με θέμα «Ελλάδα, δημογραφικές εξελίξεις και προοπτικές», Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με θέμα «Η Ελλάδα χάνεται; Οι μεταπολεμικές δημογραφικές εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές», Διονύσης Μπαλούρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με θέμα «Γονιμότητα και παιδική φτώχεια σε περιόδους κρίσης: Η περίπτωση της Ελλάδας» και Δημήτρης Ψαράκης, Οικονομολόγος, Σύμβουλος στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Το δημογραφικό ως οικονομικό πρόβλημα και τα εργαλεία επίλυσής του».
Πρόβλημα που αναζητά λύση
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Βούλγαρης, οι καταγεγραμμένες γεννήσεις στην Ελλάδα υπολογίστηκαν σε 92.000 το 2014 και οι θάνατοι, αντίστοιχα, υπερέβησαν τις 110.000, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για το 2015. Οπως επεσήμανε ο ίδιος «οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός των ομάδων των ηλικιών άνω των 65 ετών, συνεχώς αυξάνεται σε βάρος των νεανικών ομάδων, δηλαδή τις ομάδες 0 έως 14, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν ανανεώνεται ο πληθυσμός».
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κοτζαμάνης, σημείωσε από την πλευρά του ότι «μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας εξαιτίας δύο παραμέτρων. Οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς και πλέον τα μεταναστευτικά ισοζύγια μεταξύ εισροών και εκροών από τη χώρα είναι αρνητικά, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα μας χάνει πληθυσμό και ταυτόχρονα επιταχύνεται η γήρανση». Αν συνεχιστεί το ίδιο πρόβλημα, επεσήμανε ο ίδιος ομιλητής, μετά από μια δεκαετία περίπου, ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.
Στη σύνδεση της χαμηλής γονιμότητας με την παιδική φτώχεια αναφέρθηκε εκτενώςο κ. Μπαλούρδος, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι όταν ο δείκτης ανάπτυξης μειώνεται, ακολουθούν ανάλογη πορεία και οι δείκτες της γονιμότητας, διότι πολλά ζευγάρια βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανεργία και την οικονομική αβεβαιότητα. Ο ίδιος ομιλητής ανέφερε επίσης ότι πολλοί νέοι επιστρέφουν στο οικογενειακό περιβάλλον λόγω κρίσης, διότι δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα έξοδά τους, γεγονός που σημαίνει ότι προστίθενται επιπλέον έξοδα στην οικογένεια.
Παρόλα ταύτα, εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη ότι θα επέλθει ανάκαμψη στην Ελλάδα και θα σημειωθεί μακροπρόθεσμα άνοδος στους δείκτες των γεννήσεων.
Στη χθεσινή ημερίδα παρευρέθηκαν η υφυπουργός υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κίτσιος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Καλτσογιάννης, ο π. Απόστολος Θάνος ως εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας, η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, δημοτικοί σύμβουλοι, oι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Αριστοτέλης Μπασδάνης και του Εργατικού Κέντρου Θανάσης Παπαδημόπουλος, εκπρόσωποι και μέλη φορέων και αρκετοί τρίτεκνοι από την περιοχή μας και όλη την Ελλάδα.
Μοριοδότηση στις προσλήψεις του δημοσίου
Δηλώσεις του νομικού συμβούλου του Π. Κουρουμπλή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Στα νέα δεδομένα και τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς πάνω στα ζητήματα των τριτέκνων αναφέρθηκε, με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Βαγγέλης Αυγουλάς, νομικός σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή, πρόεδρος της νεολαίας του πανελλήνιου συνδέσμου τυφλών και παιδί τρίτεκνης οικογένειας, o οποίος τιμήθηκε από τους διοργανωτές της χθεσινής ημερίδας.
Οπως επεσήμανε ο ίδιος, την ερχόμενη Τετάρτη θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή συμπληρωματική τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνέχεια του παράλληλου προγράμματος και του νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Στόχος είναι να επιτευχθεί η μοριοδότηση των τριτέκνων αναλογικά και εξομοιωτικά με τους πολύτεκνους στις προσλήψεις που θα γίνονται σε όλο το δημόσιο. «Είναι ένα πρώτο βήμα το οποίο ήταν διεκδίκηση πολλών χρόνων και το θεωρώ κοινωνικά δίκαιο» επεσήμανε ο ίδιος.
Επίσης στο νέο πρόγραμμα εναρμόνισης οικονομικής και επαγγελματικής ζωής που θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, στο πρόγραμμα των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ που επιδοτούνται μέσω των voucher «θα υπάρχει για πρώτη φορά καθαρή εξομοίωση των τρίτεκνων μητέρων με τις πολύτεκνες» επεσήμανε ο κ. Αυγουλάς. Ο ίδιος εξήγησε ότι «μοριοδοτείται η ιδιότητα του τριτέκνου. Αποσυνδέονται τα οικονομικά από την ιδιότητα του τρίτεκνου γονέα και τους εξομοιώνουμε με ξεχωριστή μοριοδότηση, μόνο ως προς την ιδιότητα, με τους πολύτεκνους» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.