Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Μόνο με γραπτές εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ οι διορισμοί

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΛΑΣΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ
Η υπόθεση των πλαστών πτυχίων όσων προσελήφθησαν στο Δημόσιο, μοριοδοτούμενοι
πλασματικά και καταλαμβάνοντας τις θέσεις άλλων υποψηφίων που πληρούσαν αξιοκρατικά τα κριτήρια, αναδεικνύει τη διαρκή παθογένεια του δημόσιου τομέα μέχρι σήμερα, την πελατειακή σχέση του με τα πολιτικά κόμματα και την ανεπάρκεια του θεσμικού πλαισίου που διέπει όλο το περιβάλλον προσλήψεων, αξιολόγησης, απόδοσης, ελέγχου και εφαρμογής των πειθαρχικών ποινών στους δημοσίους υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα:
1. Η λειτουργία των συγκεκριμένων ΤΕΕ χωρίς να πληρούν τα κατά τον νόμο κριτήρια πρόσληψης, ήταν ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Με μεγάλη καθυστέρηση η κυβέρνηση της ΝΔ αναγκάσθηκε από τις αντιδράσεις να παρέμβει και να τα κλείσει.
Οι δε επιτροπές που ήταν αρμόδιες για την σύννομη λειτουργία αυτών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δεν έκαναν όπως όφειλαν το έργο τους ατιμωρητί.

2. Η φοίτηση των σπουδαστών στα ΤΕΕ αυτά, φυσικά και δεν έγινε χωρίς δική τους ευθύνη όπως ισχυρίζεται σήμερα η κυβέρνηση, αφού όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα οι περισσότεροι δεν πατούσαν καν το πόδι τους για φοίτηση, έπαιρναν 20αρια ότι κι αν έγραφαν στις εξετάσεις, και ήταν γνωστό σε όλους ότι τα ΤΕΕ αυτά παρείχαν πλασματικά πτυχία για να μοριοδοτηθούν οι απόφοιτοί τους με άριστα. Συνεπώς υπάρχει συνυπευθυνότητα και στους αποφοίτους των ΤΕΕ αυτών, που γνώριζαν ότι κοροϊδεύουν το δημόσιο και ότι καταλάμβαναν καταχρηστικά τις θέσεις, από άλλους περισσότερο άξιους υποψήφιους
3. Η ρύθμιση που προώθησε το 2007 με νόμο η κ. Γιαννάκου αφορούσε τους αποφοίτους αυτών των ΤΕΕ και δεν μπορεί να έχει ετεροχρονισμένα εφαρμογή σε όσους έχουν παρουσιάσει πλαστά πτυχία, σε άλλους χρόνους και από άλλες σχολές, λύκεια και Πανεπιστήμια.
4. Οι πειθαρχικές ποινές που έπρεπε να εφαρμοσθούν δεν εφαρμόσθηκαν και όλο το θεσμικό πλαίσιο απονομής δικαιοσύνης στο Δημόσιο αποδυναμώθηκε, με ευθύνη των ίδιων των λειτουργών και των ανεξάρτητων αρχών, που δεν επέμειναν και δεν εξάντλησαν τις δυνατότητες τους για απονομή δικαιοσύνης.
5. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμενος καιροσκοπικά ότι εδώ υπάρχει δεξαμενή δυνητικών ψηφοφόρων, μεταβιβάζει το κόστος των παρατυπιών στην κακή εφαρμογή του νόμου Γιαννάκου, στα πειθαρχικά συμβούλια και στον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης για την ολιγωρία τους και επεκτείνει την ισχύ του νόμου σε όλους όσους συνελήφθησαν με πλαστά πτυχία.
Κόλαφος για όλες τις κυβερνήσεις, κόλαφος για τον ΣΥΡΙΖΑ και κόλαφος για τους δικαστικούς λειτουργούς και τα πειθαρχικά συμβούλια των Δημοσίων υπαλλήλων που ολιγώρησαν έναντι της απάτης και αδίκησαν κατάφορα 2.500 άλλους νέους, οι οποίοι δεν παρανόμησαν, ούτε παρατύπησαν, αλλά κουράστηκαν για να πάρουν τα πτυχία τους και στερήθηκαν την τίμια επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα είναι:
1. Να δοθούν στη δημοσιότητα οι αριθμοί όσων εμπίπτουν στη κατηγορία του νόμου Γιαννάκου καθώς και όλων των άλλων που έχουν πλαστά πτυχία από άλλους φορείς.
2. Να εφαρμοσθεί ο νόμος Γιαννάκου για αυτούς που πραγματικά προβλέπεται.
3. Όλοι οι υπόλοιποι να υποστούν τις πειθαρχικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και στην θέση τους να προσληφθούν οι αμέσως επόμενοι επιλαχόντες στην λίστα ΑΣΕΠ όποτε είχαν αρχικά προσληφθεί, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία.
4. Να σταματήσει η μοριοδότηση επί τη βάσει βαθμολογίας πτυχίων, που επιτρέπει αδικίες στην αξιολόγηση και είναι υποκινητική της παραβατικότητας και να ισχύει ο θεσμός των αδιάβλητων εξετάσεων και μόνο για το ΑΣΕΠ.