Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Συνάντηση Αναπληρωτή Υπουργού Μάρκου Μπόλαρη με την Ένωση Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων

Συνάντηση με την Ένωση Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης συναντήθηκε με την Ένωση Ελλήνων Παραγωγών & Εμπόρων Σπόρων. Συγκεκριμένα, στην συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευθύμιος Ευθυμιάδης, ο Γενικός Γραμματέας κ. Βασίλειος Ανδριώτης, το Μέλος κ. Ιωάννης Μπουτσέλης και ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης κ. Ευάγγελος Ζαγγίλης.
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης έθεσαν στον Αναπληρωτή Υπουργό σειρά ζητημάτων τα οποία απασχολούν τον κλάδο της παραγωγής και εμπορίας σπόρων σποράς. Συγκεκριμένα, τέθηκε το αίτημα εκπαίδευσης των στελεχών των μελών της Ένωσης καθώς και η διάθεση από πλευράς της ένωσης να συμμετέχει σε Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου η οποία ασχολείται με θέματα του κλάδου. Επίσης, ζητήθηκε η ενίσχυση των δομών, του εξοπλισμού και του στελεχιακού δυναμικού των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου ώστε να ελέγχεται επαρκέστερα η εμπορία σπόρων και φυταρίων κηπευτικών, η ενδοκοινοτική απόκτηση πολλαπλασιαστικού υλικού από ιδιώτες, και ο έλεγχος της βλαστικότητας των σπόρων. Ακόμη έθεσαν το θέμα της αναστολής ή της μείωσης του ποσοστού του ανταποδοτικού τέλους το οποίο καταβάλλεται για τον έλεγχο του πολλαπλασιαστικού υλικού. Τέλος, ζητήθηκε να εξεταστεί για την προσεχή περίοδο η χρήση συγκεκριμένων σκευασμάτων (με κατά παρέκκλιση άδεια για 120 ημέρες) τα οποία θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τον κλάδο αλλά και για την παραγωγή ικανής ποσότητας και εξαιρετικής ποιότητας προϊόντος από τους έλληνες παραγωγούς, χωρίς την ανάγκη αύξησης του κόστους καλλιέργειας.
Σε αυτά τα θέματα ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης καλωσόρισε τη διάθεσή τους να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος μέσω της συμμετοχής τους σε Ομάδα Εργασίας. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ύπαρξης προγραμμάτων επιμόρφωσης των στελεχών του κλάδου σποροπαραγωγής ζήτησε τη συνέργεια της ΕΕΠΕΣ ώστε να συνδιοργανωθούν επιμορφωτικά σεμινάρια. Επισήμανε την ανάγκη βελτιστοποίησης του έργου των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και τις συνέργειες με συναρμόδια Υπουργεία για την καταπολέμηση της μη ελεγχόμενης διακίνησης σπόρων και τη λαθραία εισαγωγή στην ελληνική επικράτεια. Ζήτησε επίσης εισήγηση σχετικά με το ανταποδοτικό χαρακτήρα του τέλους που πληρώνουν οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας σπόρων. Επίσης, προανήγγειλε την ανάληψη πρωτοβουλιών στον τομέα των γεωργικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση των χρόνιων δυσλειτουργιών σχετικά με τις κατά παρέκκλιση άδειες 120 ημερών. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη να αναθεωρηθεί το σημερινό καθεστώς των επιδοτήσεων της σποροπαραγωγής το οποίο επαγωγικά στοχεύει σε μια νέα νοοτροπία χρήσης πιστοποιημένου ποιοτικού πολλαπλασιαστικού υλικού από τον έλληνα παραγωγό. Εν τέλει ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός πρότεινε τη δημιουργία συνεργειών μεταξύ α) του Υπουργείου, β) της Διεπαγγελματικής Βάμβακος και γ) της Ένωσης Παραγωγών και Εμπόρων Σπόρων ώστε να δημιουργηθούν σχήματα βιώσιμης παραγωγής οικολογικού, μη γενετικά τροποποιημένου βαμβακιού με ανταγωνιστική τιμή και εξαγωγική στόχευση στην πρώτη θέση στις ακριβότερες αγορές.