με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda. Έχει µπει ο Απρίλιος και η διαδικασία των δηλώσεων δεν λέει να αρχίσει, το µηχανογραφικό σύστηµα που όφειλε να είναι ανοικτό σε κάθε ενδιαφερόµενο δεν λέει να ανοίξει, ο γνωστός µηχανογράφος του ΟΠΕΚΕΠΕ τα ‘χει για µια ακόµα φορά στυλώσει, απαιτώντας ή όλα ή τίποτα, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθεί σαστισµένη τα δρώµενα, χωρίς να είναι σε θέση να αλλάξει την κατάσταση.
Ακόµα και η επιλογή της να δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους φορείς να παραλαµβάνουν και να υποβάλουν δηλώσεις χαρακτηρίστηκε ως «αιτία πολέµου» από τον µόνιµο µηχανογράφο που εδώ και µια 10ετία περίπου λύνει και δένει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να δίνει λογαριασµό, ζητώντας µάλιστα συχνά και τα ρέστα.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη... στρούγκα του ΟΣ∆Ε να βάλλει ευθέως κατά του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου και να έχει πολλά παράπονα από τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον τρόπο που αντιµετωπίζουν τον... πάροχο. Την ίδια στιγµή, στις περισσότερες συνεταιριστικές οργανώσεις που συµµετέχουν στην «οµάδα υποστήριξης» καταγράφονται ζωηρές αντιδράσεις µε γνωστούς προέδρους να δηλώνουν έτοιµοι να αποχωρήσουν από το «σχήµα» από τη στιγµή που αντιλαµβάνονται πως δουλεύουν χωρίς όφελος για... το κέφι του µηχανογράφου.
Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις στο σύστηµα που υποστήριζε, µε το αζηµίωτο βέβαια, τη διαδικασία των δηλώσεων ΟΣ∆Ε είναι εκρηκτικές. Το κακό είναι ότι το λογαριασµό θα κληθούν να πληρώσουν για µια ακόµα φορά οι αγρότες. Αρχικά µε το «αλµυρό» αντίτιµο που καταβάλλουν κάθε χρόνο στον... πάγκο του χασάπη, όταν δηλαδή κάνουν τις δηλώσεις και στη συνέχεια µε τα µεγάλα µπερδέµατα και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο µε την έκδοση και πληρωµή των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης. Γνώστες της κατάστασης καθιστούν σαφές ότι µια παρέα ερασιτεχνών, χωρίς ιδιαίτερη γνώση, εµπειρία, τεχνολογία και τεχνογνωσία περί τα µηχανογραφικά, έχει εγκλωβίσει ολόκληρη κυβέρνηση σε µια υπόθεση που µόνο πολιτική φθορά και οικονοµικό κόστος προξενεί.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το σύστηµα υποβολής των δηλώσεων να ανοίγει περί τα µέσα Απριλίου, χωρίς ωστόσο κάποιος να διαβεβαιώνει ότι η βάση δεδοµένων θα είναι έτοιµη να υποδεχθεί έναν τόσο µεγάλο όγκο δηλώσεων σε τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα. Αµφιβολίες εκφράζονται ακόµη για την στοιχειώδη αναβάθµιση του συστήµατος, παρά το γεγονός ότι η σχετική ανάθεση στον µόνιµο πάροχο έχει γίνει και το εκατοµµύριο γι’ αυτή είναι στη διάθεσή του.
Αντίποινα από τη «συμμαχία» με αύξηση κόστους διορθώσεων
Την κόντρα του αιώνιου µηχανογράφου του οργανισµού των πληρωµών µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε αφορµή τη διεύρυνση των φορέων υποβολής αιτήσεων ΟΣ∆Ε Α’ βαθµού, κινδυνεύει να πληρώσει για µια ακόµη φορά ο µόνος που δεν φταίει, ο Έλληνας αγρότης.
Κάτι τέτοιο ενδέχεται να συµβεί, µε αύξηση στο κόστος για διορθώσεις δηλώσεων (θα πάει 15 ευρώ η κάθε αίτηση) µέσω φορέων Β’, ώστε να καλυφθεί η «χασούρα» του µηχανογράφου από αιτήσεις, που θα καταλήξουν σε άλλα «µαγαζιά». Επιπλέον, απώλειες εκτιµάται ότι θα γράψει η κοινοπραξία, από µεγάλη µάζα παραγωγών, που θα µείνουν µετά την οριστικοποίηση, µε δικαιώµατα αξίας κάτω των 250 ευρώ και οι οποίοι δεν θα είναι λίγοι, δεδοµένου ότι δεν θα έχουν λόγο να υποβάλλουν αίτηση. Επιπλέον, αιτία πολέµου µε τη Βάθης, αποτελεί η γραµµή Αποστόλου, για σύµπτυξη της προθεσµίας υποβολής δηλώσεων, απόφαση που δεν «βολεύει» σε καµιά περίπτωση την κοινοπραξία, η οποία «επενδύει» σε ουρές των παραγωγών, για να έχει «πάτηµα» αύξησης κόστους για δηλώσεις.
Αιτησιογράφοι πιάνουν πόστο στις 10 Απρίλη
Με το νου στις 10 Απριλίου, οπότε και εκτιµούν, ότι πρόκειται εν τέλει να ξεκινήσει η διαδικασία παραλαβής των δηλώσεων ΟΣ∆Ε για τη νέα χρονιά παραµένουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών και γενικά στις πύλες ενεργοποίησης δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης. Σύµφωνα µάλιστα µε πληροφορίες, που συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προσληφθεί το απαραίτητο εποχικό προσωπικό, οι λεγόµενοι αιτησιογράφοι, που κάθε χρόνο σε συνεργασία µε τους παραγωγούς, φτιάχνουν τις αιτήσεις. Ήδη ορισµένοι, κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν κιόλας ειδοποιηθεί ότι «πιάνουν δουλειά».
Από 4 έως 7 Απριλίου βγαίνουν τα οριστικά κατά Δασκαλάκη
Το χρονικό διάστηµα µεταξύ 4ης και 7ης Απριλίου 2016, σε λίγες µέρες δηλαδή, αλλά όχι την Πρωταπριλιά, όπως εκτιµούσαν αρχικά οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «βλέπει» την έκδοση των οριστικών δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης ο Νίκος ∆ασκαλάκης, Εντεταλµένος Περιφερειακός Σύµβουλος σε θέµατα Πρωτογενή Τοµέα στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και Πρόεδρος της Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Ιεράπετρας.
Ωστόσο, σύµφωνα µε τον ίδιο, η ολοκλήρωση της πληρωµής των δικαιούχων προβλέπεται να γίνει προς το τέλος του τρέχοντος µηνός.
Παράλληλα, το συνεταιριστικό στέλεχος, επισηµαίνει σε ενηµερωτικό του σηµείωµα, ότι «εκτός των άλλων διαφαίνεται ο κίνδυνος να µείνουν χωρίς έλεγχο ενστάσεις επί των προσωρινών δικαιωµάτων», όπως πρώτη έγραψε στο προηγούµενο φύλλο της, που κυκλοφόρησε στις 24 Μαρτίου η εφηµερίδα Agrenda.
«Ως Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Ιεράπετρας - Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών προχωρήσαµε στην έγκαιρη κατάθεση όλων των αιτηµάτων των παραγωγών (ενστάσεων), ανεξάρτητα από τη στάση του αρµόδιου οργανισµού πληρωµών και ελέγχου επιδοτήσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (ΟΠΕΚΕΠΕ)», φροντισε να δηλώσει ο ίδιος.
Αιτήσεις αναθεώρησης
Εκτός αυτού, ο Νίκος ∆ασκαλάκης δεν παρέλειψε να σταθεί σε ένα ακόµα θέµα που ανέδειξε η Agrenda,σχετικά µε τις αιτήσεις αναθεώρησης γεωργών και κτηνοτρόφων. «Θεωρούµε απαράδεκτο να απορριφθούν a priori αιτήµατα επανεξέτασης που έγιναν, είτε τηλεπισκοπικά, είτε επιτόπια, µε αποτέλεσµα τη µείωση των ποσών της Ενιαίας Ενίσχυσης και ιδιαίτερα εκτάσεις που αφορούν χωράφια µε παλιά ακλάδευτα ελαιόδεντρα ή επικλινή αγροτεµάχια να βγουν µη επιλέξιµα», σηµειώνει πάνω σ’ αυτό.
Συµπερασµατικά ο Νίκος ∆ασκαλάκης, µε την ανακοίνωσή του, καλεί τους αρµόδιους φορείς «να επανεξετάσουν τη στάση τους, πριν την έκδοση των Οριστικών Μονίµων ∆ικαιωµάτων».