Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που γιορτάζεται στις 7 Απριλίου, επικεντρώνεται φέτος στο Σακχαρώδη Διαβήτη, προσφέροντας έτσι μια μεγάλη ευκαιρία για πολιτική συζήτηση. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία μας, μαζί με τα
άλλα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη-ευρωπαϊκή περιφέρεια (IDF Europe) καλεί τις εθνικές και ευρωπαϊκές κοινότητες να αναλάβουν επείγουσα δράση.
άλλα μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη-ευρωπαϊκή περιφέρεια (IDF Europe) καλεί τις εθνικές και ευρωπαϊκές κοινότητες να αναλάβουν επείγουσα δράση.
Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. εκπροσωπεί 25 Συλλόγους και είναι ο κύριος εκπρόσωπος των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών χρόνιας πάθησης στη χώρα.
Η 7η έκδοση του Diabetes Atlas της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) υπολογίζει, βάση δεδομένων άλλων χωρών παρόμοιου πληθυσμιακού μεγέθους με τη χώρα μας, ότι στην Ελλάδα περίπου το 10% του πληθυσμού ζουν με διαβήτη - 7,48% του ενήλικου πληθυσμού. Τόσο το ανθρώπινο κόστος αυτής της χρόνιας πάθησης, μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας, όσο και το οικονομικό, είναι υψηλότερο από ποτέ. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη εκτιμά ότι η Ελλάδα δαπάνησε, πέρυσι, 1,11 δισεκατομμύρια ευρώ - 8% του εθνικού προϋπολογισμού για την υγεία - για τη αντιμετώπιση του διαβήτη.
Όπως γνωρίζετε, ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία προκαλεί πλήθος σοβαρών για την υγεία επιπλοκών, αν δεν αντιμετωπιστεί με το σωστό τρόπο.
Το 34-76% των ανθρώπων με ΣΔ θα εμφανίσουν επιπλοκές του αμφιβληστροειδούς έως τύφλωση, το 39-56% επιπλοκή στα νεφρά και το 69% θα αντιμετωπίσει περιφερική νευροπάθεια, που οδηγεί πολλές φορές σε ακρωτηριασμούς των άκρων (επιπλοκή με το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος).
Το 40% των τυφλών στην Ελλάδα είναι άνθρωποι με ΣΔ. Το 60% των νεφροπαθών είναι επίσης άνθρωποι με Σ.Δ. Σχεδόν το 80% των ακρωτηριασμών οφείλονται στο Σ.Δ. Το 70 – 80% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνει από καρδιαγγειακά προβλήματα.
Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με διεθνείς και ευρωπαϊκές έρευνες, είναι το γεγονός ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης με τις επιπλοκές του αποτελεί την πλέον δαπανηρή ασθένεια για τα συστήματα υγείας παγκοσμίως (πλην ΗΠΑ, όπου αποτελεί τη δεύτερη).
Το σύστημα θα πρέπει να αναπροσανατολιστεί από τη θεραπεία των επιπλοκών στην πρόληψη και την αποτροπή τους. Λαμπρό παράδειγμα η Γερμανία που μείωσε τους ακρωτηριασμούς άκρων κατά 85%, εξοικονομώντας τεράστια ποσά.
Στους περισσότερους από τους ανθρώπους που διαγνώστηκε πρόσφατα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, όπως δείχνουν οι έρευνες, θα μπορούσε να είχε προληφθεί και οι περισσότερες παρεμβάσεις για την πρόληψη θα μπορούσαν να είναι οικονομικώς αποδοτικότερες, περιορίζοντας σχεδόν στο 50% τα έξοδα. Ωστόσο, εάν δεν γίνει τίποτε σε εθνικό επίπεδο, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2040, το ποσοστό των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα θα ανέλθει στο 12% του πληθυσμού.
Η Ομοσπονδία μας έχει προτάσεις, οι οποίες μεσομακροπρόθεσμα θα μειώσουν κατά πολύ το κόστος των επιπλοκών για την Πολιτεία και για τους ανθρώπους με ΣΔ. Οι μέχρι τώρα προσπάθειές μας, έχουν αποδώσει, εν μέρει, αποτελέσματα, τα οποία όμως πόρρω απέχουν από το να θεωρούνται ικανοποιητικά, ειδικά αν συγκριθούν με άλλα αντίστοιχα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι σημαντικό, επιτέλους να συζητηθούν οι στρατηγικές που πρέπει να εφαρμοστούν, προκειμένου να μειωθεί η αυξανόμενη αρνητική επίδραση αυτής της κατάστασης, τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στον προϋπολογισμό για την υγεία.
Ως εκπρόσωποι των ατόμων με διαβήτη και εκ μέρους όλων εκείνων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και απειλούνται από το Σ.Δ. στην Ελλάδα ελπίζουμε το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας να έχει πολλούς αποδέκτες που θα χαράξουν νέες πολιτικές στη χώρα μας και θα θέσουν, μαζί με εμάς, υψηλούς στόχους για την υγεία μας!
Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.
O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Χρήστος ∆αραµήλας Γεώργιος Τσούτσας
6941611221 6955099745