Οι Πολωνοί λένε δεν μπορούν να «συνυπάρξουν» με πολίτες της Μέσης Ανατολής
Οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την κρίση των προσφύγων βαθαίνουν, και η Πολωνία δήλωσε ότι δεν είχε μάθει πώς να ζει με πολίτες από τη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πληροφορίες της EurActiv.
Υψηλόβαθμη πηγή της ΕΕ είπε στην EurActiv ότι έχει διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο κατά του “σχεδίου Β” της ομάδας «Βίσεγκραντ» (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.
Η ολλανδική προεδρία της ΕΕ, με τη βοήθεια της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας προσπαθεί να πείσει τους εταίρους της Βίσεγκραντ να βρεθεί μια κοινή λύση σε επίπεδο ΕΕ για την κρίση των προσφύγων.
Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες της ομάδας Βίσεγκραντ φαίνεται να ακολουθούν αντίθετη κατεύθυνση.
Σε μια «μίνι σύνοδο κορυφής» στις 15 Φεβρουαρίου υιοθέτησαν ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση κατάρρευσης του συστήματος Σένγκεν και ιδίως μιας εξόδου της Ελλάδα από την Σένγκεν.
Οι εν λόγω χώρες θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα σφραγιστούν αποτελεσματικά τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, προκειμένου να ανακοπεί η μεταναστευτική ροή.
Ο συνασπισμός των προθύμων
Η EurActiv ενημερώθηκε ότι έχει σχηματιστεί ένας «συνασπισμός προθύμων», που έχει ως στόχο να αυξήσει την διπλωματική πίεση στην ομάδα Βίσεγκραντ.
Η Ελλάδα θεωρεί ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει προστασία θαλάσσιων συνόρων.
Η Αθήνα, μαζί με τη Ρώμη, υποστηρίζουν ότι υπάρχει έλλειψη συνεργασίας από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, ιδίως σχετικά με την μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Μέχρι σήμερα 314 άτομα έχουν μεταφερθεί και μόλις 14 κράτη μέλη απάντησαν στην Ελλάδα ότι άλλοι 601 πρόσφυγες θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν.
Στην Ιταλία, περίπου 1.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί.
Ο διπλωμάτης συνέχισε, λέγοντας ότι οι περισσότερες επικρίσεις εναντίον της Ελλάδας προέρχονται από εκείνες τις χώρες που δεν έχουν δώσει καμία απάντηση για την μετεγκατάσταση προσφύγων.
Η Ρώμη σημειώνει ότι η κρίση των προσφύγων αφορά σε «ανθρώπους» και κανείς δεν πρέπει να το ξεχνά αυτό.
Η Ιταλία, επίσης, πιστεύει ότι η προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν θα πρέπει να με οποιοδήποτε κόστος να αποφευχθεί.
Ακόμη, καλεί τα κράτη μέλη να συμβάλουν και να εφαρμόσουν τις συμφωνίες μετεγκατάστασης.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ