· Δ. Παπαδημούλης: «Δεν είναι ώρα για Exit, αλλά για περισσότερη και αποτελεσματικότερη Ευρωπαϊκή συνεργασία και στο προσφυγικό. Όχι Ευρώπη ενωμένη α λα καρτ».
· Μάρτιν Σουλτς: «Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και μάλιστα, γρήγορα. Αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση και μια δραματική κατάσταση με τους πρόσφυγες. Και αυτά καμιά χώρα δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει μόνη της».
• Παρέμβαση του Δημ. Παπαδημούλη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτική Εβδομάδας στο ΕΚ, στη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο και στη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτική Εβδομάδας. Ενώπιον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Δημ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
«Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι δεν είναι η ώρα για Exit, όπως είπατε και στον κύριο Κάμερον. Είναι η ώρα για περισσότερη και αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή συνεργασία.Αλλά για να είναι η Ευρωπαϊκή συνεργασία αποτελεσματική, πρέπει όσα αποφασίζονται, να εφαρμόζονται κιόλας. Από τον Σεπτέμβρη έχει αποφασιστεί και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο, η μετεγκατάσταση 160 χιλιάδων προσφύγων, αναλογικά. Μέχρι τώρα έχουν μετεγκατασταθεί περίπου 400. Πώς το σχολιάζετε και τι σκοπεύετε να κάνετε;
Και επίσης: Είναι δυνατόν η Ευρώπη, να είναι ενωμένη α λα κάρτ; Να θέλουν οι Ούγγροι και οιΠολωνοί κονδύλια για τις αγροτικές επιδοτήσεις, χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία για τα έργα -και σωστά, και την ίδια στιγμή, να αρνούνται την υπογραφή τους σε κοινές αποφάσεις στο προσφυγικό; Και στη Συνθήκη του ΟΗΕ και στην Ένταξή τους στην ΕΕ και στις αποφάσεις των Συμβουλίων; Πώς τα σχολιάζετε αυτά;»
Στη συνέχεια, ο Μάρτιν Σουλτς, απάντησε στον Δημήτρη Παπαδημούλη λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη. H ιστορική πείρα στην Ευρώπη, μας διδάσκει ένα μάθημα: Όταν οι χώρες και τα έθνη δεν συνεργάστηκαν διασυνοριακά, η Ευρώπη απέτυχε. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφή για τα έθνη της Ευρώπης. Γι' αυτό και το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, κατά τη άποψή μου, ήταν η καλύτερη περίοδος στην ευρωπαϊκή ιστορία και βασίστηκε σε μια αρχή, στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών και εθνών, μια αρχή που λέει ότι είμαστε πιο ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι.
Και βεβαίως, στο ότι υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση των διαφορετικών συμφερόντων. Αλλά το ότι είμαστε διατεθειμένοι να βρούμε μια δίκαιη συμφωνία είναι κάτι το επιτακτικό για να υπάρχει αξιοπρέπεια και ειρήνη.
Απαντώ σε όσους μίλησαν για τους πρόσφυγες. Η αλληλεγγύη είναι μια αρχή θεμελιώδης. Και όποιος λέει 'εγώ είμαι αλληλέγγυος μόνο όταν με συμφέρει - η αλληλεγγύη μου έχει προϋποθέσεις' δηλαδή το δικό μου το συμφέρον, όποιος δεν βλέπει την αλληλεγγύη ως κάτι το αμφίδρομο, ότι δηλαδή κάτι παίρνεις και κάτι δίνεις, τότε πραγματικά εμποδίζει τα γρανάζια της ΕΕ. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Σουηδία, δεν μπορούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Και έχετε δίκιο, από τους 160 χιλιάδες πρόσφυγες όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, έχουν μετακινηθεί μόλις 400 άτομα. Αλλά όταν λέει η Γαλλία 30 χιλιάδες και η Γερμανία 40 χιλιάδες, αυτό σημαίνει ότι έχουν υποδεχθεί ήδη 70 χιλιάδες άτομα και ότι απομένουν για τις υπόλοιπες χώρες 90 χιλιάδες άνθρωποι - δυο τρεις χιλιάδες σε κάθε χώρα δηλαδή. Γίνεται αυτό το πράγμα! Δεν είναι κάτι ανέφικτο.
Είπαμε, να ληφθεί υπόψην το ΑΕΠ, ο πληθυσμός, ο αριθμός των ανέργων σε κάθε χώρα και το πόσους έχει ήδη δεχθεί. Νομίζω πως είναι μια πάρα πολύ δίκαιη δικλείδα κατανομής. Και πρέπει να δούμε ποια είναι η βάση του προβλήματος και όχι να πηγαίνουμε σε ιδεολογικές αντιπαραθέσεις. Οφείλουμε να το λύσουμε αν δεν θέλουμε να διαλυθεί η ΕΕ.
Ναι, θα έχουμε και άλλες τέτοιες ροές προσφύγων. Και ξέρω πγως είναι δύσκολο να διαπραγματευόμαστε με μια χώρα όπως η Τουρκία, η οποία με την πολιτική στους Κούρδους - και ξέρω πως είναι επίμαχο το θέμα εδώ, κάνει αυτά που κάνει, αλλά, από την άλλη, ως κάποιος που έχει πάει εκεί πέρα, ξέρω πως οι πρόσφυγες Σύριοι στα Τουρκικά στρατόπεδα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι σε κάποια κράτη-μέλη της Ένωσης... Και είναι θα έλεγα υποδειγματική η κατάσταση εκεί πέρα , ενώ θα ήθελα να θυμίσω ότι η Τουρκία είχε για αρκετά μεγάλο διάστημα ανοιχτά τα σύνορά της με τη Συρία για να μπαίνουν πρόσφυγες.
Και απευθύνω έκκληση να ανοίξουν τα σύνορά τους κοντά στο Κίλις κοντά στο Χαλέπι, για να μπουν οι πρόσφυγες - είναι πράγματι δύσκολο, αλλά χρειαζόμαστε την Τουρκία για να ρυθμιστεί το ζήτημα. Υπάρχει η ηθική πτυχή, αλλά θα σας απαντήσω ρεαλιστικά ότι χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας δεν μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και ότι θα πρέπει να σιωπήσουμε.
Τώρα για την Ελλάδα: Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια και μάλιστα γρήγορα. Και ελπίζω να δεχθεί αυτή τη βοήθεια. Αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη οικονομική κρίση και μια δραματική κατάσταση με τους πρόσφυγες. Αυτό δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει καμιά χώρα μόνη της.
Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα και όσον αφορά τα hot spots και όσον αφορά την μετεγκατάσταση. Γιατί δεν έχει νόημα να φτιάξουμε hot spots, να έρχονται άνθρωποι και μετά να μην μπορούμε να τους κατανείμουμε - διαφορετικά η Ελλάδα θα μεταβληθεί έτσι, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε ένα τεράστιο στρατόπεδο υποδοχής προσφύγων. Δεν το θέλουμε αυτό. Γι' αυτό χρειάζεται κατεπειγόντως το σύστημα αυτό και ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε το Σάββατο ότι η χώρα του, ανεξαρτήτως των υπολοίπων ζητημάτων, είναι διατεθειμένη να δεχθεί 30 χιλιάδες πρόσφυγες. Και αυτό θα βοηθήσει να κατανείμουμε αυτούς τους 160 χιλιάδες που είπαμε.
Η αξιοπιστία της ΕΕ χάνεται κάθε μέρα αν δεν είμαστε σε θέση να εφαρμόσουμε αυτή την κατανομή που αποφάσισαν από κοινού όλα τα κράτη-μέλη».
To link με το βίντεο της παρέμβασης: https://www.youtube.com/watch?v=AiBQZ3tUzDQ