Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Και τώρα? "Εισαγγελική παρέμβαση: Ανοίξτε άμεσα τα μπλόκα"

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων καθώς η δικαστική παρέμβαση, που ζητά να ανοίξουν τα μπλόκα, δημιουργεί νέα δεδομένα με τους αγρότες να
βρίσκονται σε μεγάλο δίλημμα. Την ίδια στιγμή που οι εκπρόσωποι των μπλόκων απέρριψαν τις προτάσεις που τους κατέθεσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, έρχεται η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να αλλάξει το κλίμα.
Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη με επιστολή της στους εισαγγελείς όλης της χώρας τους ζητά ουσιαστικά να "σπάσουν" στα αγροτικά μπλόκα. Η εντολή που δίνει η κα Κουτζαμάνη είναι να διαπιστώσουν αν παρακωλύεται η συγκοινωνία από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και αν διαπιστώσουν ότι συντελείται αδίκημα να διωχθούν οι δράστες. Ερχεται δε σε μια χρονική στιγμή που έχουν καταγραφεί τα πρώτα προβλήματα στο εμπόριο, τις μεταφορές και τις εξαγωγές και οι πρώτες αντιδράσεις των ανθρώπων της αγοράς που ζητούν να σταματήσουν τα μπλόκα των αγροτών.
«Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών» αναφέρει η Ευτέρπη Κουτζαμάνη στην επιστολή της και προσθέτει πως αυτονόητο καθήκον των εισαγγελέων είναι η βεβαίωση του εγκλήματος, η εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και η δίωξή τους.
Η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
«Προς
τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι' αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους
Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο του αποκλεισμού της κυκλοφορίας σε δημόσιες οδούς από τους συμμετέχοντες κλπ. στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Η συμπεριφορά αυτή, όπως γνωρίζετε, συνιστά κατ' αρχάς την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών (άρθρο 292 ΠΚ, όπως ισχύει). Η πρόβλεψη του εγκλήματος αυτού, το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως, έγινε για την προστασία της εύρυθμης λειτουργίας των κάθε είδους συγκοινωνιακών εγκαταστάσεων, που προορίζονται για κοινή χρήση, ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο και θεωρούνται κοινωνικά αγαθά σημαντικής αξίας.
Θεωρώ υποχρέωσή μου, να υπομνήσω σε εσάς το αυτονόητο καθήκον σας για παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση του πιο πάνω εγκλήματος, ενδεχομένως δε και άλλων εγκλημάτων, και αφετέρου την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών και τη δίωξή τους.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου»
Οι ποινές
βάσει του νέου άρθρου του Ποινικού Κώδικα, θα τιμωρείται και η παρεμπόδιση των συγκοινωνιών στις εθνικές οδούς με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Η ίδια ποινή θα αφορά και την παρεμπόδιση αμαξοστοιχιών, αεροπλάνων, λεωφορείων κ.ο.κ., από φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών, που ίσχυε έως σήμερα. 
Οπως αναφέρεται στη διάταξη, αν η  παρεμπόδιση «είχε σημαντική διάρκεια», η ποινή φυλάκισης μπορεί να φτάσει μέχρι και τα τρία χρόνια.
Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά αγροτικά μπλόκα που εμφανίζονται «σκληρά». Ετσι, αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τις "αφίξεις" και τις "αναχωρήσεις" του αεροδρομίου Μακεδονία είναι οι αγρότες της Θεσσαλονίκης. Τρακτέρ και αγροτικά οχήματα από τα στην αερογέφυρα Θέρμης, τα Πράσινα Φανάρια, καθώς κι αυτού που βρίσκεται πάνω στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα ξεκίνησαν για τον... αποκλεισμό του αεροδρομίου αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις τα σταμάτησαν στον παράδρομο του καζίνο, που βρίσκεται κοντά στο "Μακεδονία".
«Εμείς δεν φοράμε κουκούλες, ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί να μην ποινικοποιήσει τον αγώνα μας, είμαστε εγκλωβισμένοι από την αστυνομία στην κάθοδο προς το αεροδρόμιο» είπε στο newsit.gr ο Δημήτρης Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης. Ερωτηθείς πόσο ήθελαν να αποκλείσουν το αεροδρόμιο απάντησε: «Όσο θέλει ο κόσμος, εμείς σκεφτόμασταν για περίπου δυο ώρες».