Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Γιάννης Τσουκαλίδης, Ανδρέας Δουμάνογλου: Από τη Θεσσαλονίκη στην Google!!!

Έχουν στις «αποσκευές» τους μετάλλια από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής ενώ το βιογραφικό τους περιλαμβάνει το… βαρύ όνομα της Google. Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, ο 32χρονος Γιάννης Τσουκαλίδης και ο
30χρονος Ανδρέας Δουμάνογλου διαπρέπουν στο εξωτερικό αν και οι δύο δηλώνουν ότι δεν γυρνούν την πλάτη στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Τσουκαλίδης, κάτοχος δύο αργυρών και δύο χάλκινων μεταλλίων σε Ολυμπιάδες Πληροφορικής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι ήταν καλός μαθητής, αλλά όχι άριστος.
Αυτό που μέτρησε για να γίνει δεκτός στο ΜΙΤ ήταν το πάθος του για τα μαθηματικά, τα πρότζεκτ στα οποία εργαζόταν, και τα μετάλλια πληροφορικής. Αμέσως μετά τις σπουδές του άρχισε να εργάζεται στην Google, πρώτα στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια στο Σαν Φρανσίσκο. Σήμερα ετοιμάζει τη δική του εταιρεία. «Είναι θέμα εξέλιξης, είναι το επόμενο στάδιο», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της, ο Γιάννης Τσουκαλίδης απαντά ότι είναι «λίγο δραματικό» σαν πρόταση. Εξηγεί ότι είναι σημαντικό το να μπορέσει να ζήσει κάποιος για λίγο στο εξωτερικό, ειδικά στον τομέα της πληροφορικής, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ευρύτητα σκέψης. «Εκτιμώ ότι η περίοδος της κρίσης που διανύουμε είναι μια ευκαιρία να αναδυθούν νέα πρόσωπα με νέες ιδέες», σημειώνει.
Ο Ανδρέας Δουμάνογλου είναι και αυτός ολυμπιονίκης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής.
Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΕΚΕΤΑ και υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου. Είναι 30 ετών και σε λίγους μήνες μετακομίζει στη Ζυρίχη. «Πρόκειται να εργαστώ στην Google. Πέρασα πρόσφατα από συνέντευξη και πλέον ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Λέει ότι η φυγή από την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος και ότι αυτό που μετράει περισσότερο για την επιτυχία είναι ο προσωπικός κόπος. Σε ό,τι αφορά το Διαγωνισμό Πληροφορικής, σημειώνει ότι το πιο σημαντικό, πέρα από τις διακρίσεις και τα μετάλλια, είναι ότι μαθαίνεις να σκέφτεσαι με έναν συγκεκριμένο τρόπο. «Στο διαγωνισμό ασχολείσαι με ένα είδος προβλημάτων που σε βοηθάει πολύ. Εμένα, για παράδειγμα, με βοήθησε πολύ να απαντήσω στις ερωτήσεις που μου τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που πέρασα για να εργαστώ στην Google».
  • Ο Ανδρέας Δουμάνογλου, μαζί με τον Γιάννη Τσουκαλίδη και άλλους δύο ολυμπιονίκες, τον Γιώργο Χρίστογλου και τον Ευάγγελο Κηπουρίδη, ;ήταν  τα τιμώμενα πρόσωπα ειδικής εκδήλωσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 στις 18:00. Θέμα της εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης, ήταν: «Ο δρόμος από τον πανελλήνιο διαγωνισμό πληροφορικής στη Silicon Valley».

http://www.pontos-news.gr