Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Ευχές από τον Σωτήρη Μιχ. Τσιλίκα

2016 – ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ
Εύχομαι, για το Νέο Έτος 2016,σε όλους τους αγαπημένους, φίλους, γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους, σωματική και ψυχική υγεία, χαρά, αισιοδοξία, αλληλεγγύη, πίστη, όνειρα, δημιουργικότητα και ελπίδα.
Και ας σταματήσουμε να είμαστε ΄΄λωτοφάγοι΄΄.
Γι΄ αυτό ας μην ξεχνιόμαστε.
Το 2015 που ξεψυχά, ήρθε ελπιδοφόρο για κάτι νέο, υγιές, δίκαιο, δημιουργικό, με όνειρα και ψυχική ανάταση.
Το δημοψήφισμα για όλους εμάς (σχεδόν 62%) τους ρομαντικούς και πιθανόν υπεραισιόδοξους και εν πολλοίς αφελείς, ουσιαστικά νομότυπα καταστρατηγήθηκε Συνταγματικά.
Σημείωση : Το νόμιμο δεν είναι πάντα και ηθικό.
Το 2015 φεύγει αφήνοντας φοροκαταιγίδα, βουνά από προβλήματα, τακτοποιημένα νομότυπες εθνικές κλοπές, αποτροπή της πραγματικής ανάπτυξης, την ματαίωση, την απογοήτευση, την ανθρωπιστική κρίση. Το αφιλότιμο το 2015 φεύγει κλέβοντας και παίρνοντας μαζί του σαν λάφυρα, τα όνειρα και την ελπίδα.
Έρχεται ο Νέος Χρόνος 2016
Μιας και τα δημοψηφίσματα κατάντησαν κελύφη άνευ ή κενού περιεχομένου, να το ΄΄ρίξουμε΄΄ στην Αριθμολογία; Άλλωστε, ο πνιγμένος απ΄ τα μαλλιά πιάνεται. Το 2016 λοιπόν θα είναι το έτος που κλείνει τελειωτικά έναν κύκλο ζωής και ανοίγει έναν νέο κύκλο, που φαίνεται να αλλάζουν ριζικά τα πάντα. Το 2016 άλλωστε είναι το έτος του ΄΄θεού΄΄ και ελπίζοντας ότι θα φροντίσει το παραθεριστικό του, που λέγεται Ελλάδα, μάλλον θα πάνε τα πράγματα καλά.
Και αφού, δόξα τω θεώ, πιθανόν εξασφαλίσαμε το ΄΄Συν Αθηνά΄΄, στην συνέχεια να ΄΄κουνίσουμε΄΄ και τα χέρια μας, για να ολοκληρωθεί το ΄΄Συν Αθηνά και χείρα κίνει΄΄, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η υπόθεση αυτή, εκ των πραγμάτων, δεν αφορά δυστυχώς τους λεγόμενους αντιπροσώπους μας στην Βουλή (Οι 300 του Λεωνίδα, που φυλάττουν Θερμοπύλες, τρομάρα μας).
Μας αφορά όλους τους υπόλοιπους κοινούς πολίτες και μερικούς ίσως από τους 300, για να είμαστε και δίκαιοι.
Τι μπορούμε να κάνουμε; Ο καθένας απαιτείται να συνειδητοποιήσει τα συμβαίνοντα. Αυτά που φαίνονται και αυτά που είναι.
Ύστερα να πάρει μια απόφαση, απόφαση ζωής. Αν θα είναι σκυφτός ραγιάς, με σκυμμένο το κεφάλι εκλιπαρώντας για επιείκεια και ψίχουλα στο χώμα, ή αν θα σηκώσει το κεφάλι και θα διεκδικήσει αξιοπρεπώς με βάση το Σύνταγμα για τον Πατριωτισμό των Ελλήνων, τα ... αυτονόητα. Εδώ δεν είναι παιγνίδι. Δεν είναι ναυμαχία επί χάρτου. Αλλά αν το δούμε έστω προς στιγμήν σαν παιγνίδι, παίζεται η ζωή κορώνα γράμματα. Γιατί είναι ναυμαχία με αληθινά πυρά.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Πρώτον να αναθερμάνουμε την σπίθα της ελπίδας, που μας έκλεψαν.
Μετά να στείλουμε από καρδιάς, τις ευχές μας στους αγαπημένους μας.
Ύστερα να ευχηθούμε για όλον τον κόσμο, που αποτελούμε άλλωστε θέλοντας και μη, αναπόσπαστο μέρος του, ΄΄κομμάτι από τις σάρκες και την ψυχή ΄΄ του.
Μετά να μπούμε στην πρακτική, στην δράση και κατά πώς ο καθένας μπορεί. Μερικοί μπορεί να κάνουν και την υπέρβαση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να βλέπουμε με το πρίσμα του Πολιτισμού και οπωσδήποτε του Ανθρωπιστικού Πολιτισμού, ώστε να ενεργούμε ανάλογα. Και το Εγώ, που χρειάζεται να είναι ισχυρό, να εξελίσσεται και να ισχυροποιείται συνεχώς, να εντάσσεται τελικά στο αλληλέγγυο Εμείς.
Φυσικά εξαιρούνται, οι πλανημένοι, οι φιλοτομαριστές, οι κατασκευασμένοι βολεμένοι υπήκοοι, οι σε διατεταγμένη υπηρεσία, τα λαμόγια, τα ντόπια και ξένα τρωκτικά και βέβαια οι διεστραμμένες αντιανθρώπινες ψυχές.
Και όλα αυτά για να μην ξεχνιόμαστε.
Γιατί ο Ελληνικός λαός έχει μνήμη χρυσόψαρου. Γι ΄ αυτό και επαναλαμβάνει συνεχώς τα ίδια λάθη.
Ας το αναστρέψουμε.
Δηλαδή ας ελπίσουμε ότι κατά το Νέο Έτος, θα θυμόμαστε, θα είμαστε ξυπνητοί και θα δρούμε σύμφωνα με το δίκαιο, τις ακρογωνιαίες επιταγές του Συντάγματος και την ηθική, σε πλαίσιο ψυχονοητικής εξέλιξης, Ανθρωπιστικού Πολιτισμού και της συνεχώς ουσιαστικά αναβαθμιζόμενης Παιδείας. ΕΙΘΕ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016
Σωτήρης Μιχ. Τσιλίκας