Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΑΣΤΑΤΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ , «ΦΗΜΕΣ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΗΚΑΝ, ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΤΗ ΤΑΞΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κ. ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

        Αν και είναι κοινή παραδοχή ότι το δράμα των προσφύγων αγγίζει και συγκλονίζει τους πάντες, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η δημιουργία κέντρου προσφύγων ή μεταναστών  θα έχει ολέθριες  συνέπειες για τον τόπο μας.

        Κατ΄αρχάς,  θα επέλθει ισχυρό πλήγμα στην εν γένει τοπική οικονομία, καθώς ένας από τους κατεξοχήν οικονομικούς πυλώνες της περιοχής, ο τουρισμός, θα υποστεί καταστροφικές επιπτώσεις, συμπαρασύροντας και άλλους κλάδους επαγγελμάτων. Και μάλιστα στη δεδομένη χρονική συγκυρία, που λόγω των διεθνών εξελίξεων, αναμένεται να είναι η χρυσή ευκαιρία.  Ας σκεφτούν συνεπώς  οι αρμόδιοι, σταθμίζοντας τις συνέπειες με τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, κατά πόσο συνάδει στη  φυσιογνωμία μιας τουριστικής  περιοχής,  όπως η Πιερία, η εγκατάσταση κέντρου φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών.
         Συνάμα, και τούτο ως απάντηση σε σχετικό ισχυρισμό, καμία Διεθνής ή Ευρωπαϊκή Συνθήκη δεν προσδιορίζει συγκεκριμένο τόπο, εν προκειμένω την Πιερία, η οποία στερείται και απαραίτητων για την περίσταση υποδομών, όπως για παράδειγμα ενός Πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ως εκπλήρωση σχετικών συμβατικών υποχρεώσεων.
         Σε καμία δε περίπτωση δεν είναι ξενοφοβία η αντίδραση των συμπολιτών μας, που βλέπουν ότι θα αλλάξει η ζωή τους, ότι θα χαθεί το αίσθημα της ασφάλειας, της ηρεμίας, ότι «θα χάσουν τον ύπνο τους». Είναι «φόβος» και ήταν έκδηλος και διάχυτος στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου. Ένα συναίσθημα ανθρώπινο, δικαιολογημένο, που στην προκειμένη περίπτωση δεν αφορά λίγα μεμονωμένα άτομα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Μια πραγματικότητα που η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση  να σεβαστεί.
         Στο σημείο αυτό μάλιστα, προκύπτει και το ερώτημα, κατά πόσο η λήψη απόφασης για τη λειτουργία κέντρου φιλοξενίας στον αστικό ιστό της Κατερίνης ή στην ευρύτερη χαρακτηρισμένη ως τουριστική περιοχή της Πιερίας, είναι σε συμφωνία με τη διάταξη του άρθρου 5 του Συντάγματος , μη αναθεωρητέα μάλιστα, που προστατεύει το θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα της «ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας» και  ειδικότερα την  ελευθερία κίνησης, το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου κ.ά.
        Ας μην επιχειρείται δε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σύγκριση ή ταύτιση με την γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ποντίων και των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, σε μια προσπάθεια πρόκλησης συναισθημάτων. Ουδεμία σύγκριση χωρεί. Και φυσικά δεν ξεχνάμε τον κ. Φίλη, τις δηλώσεις του και την ευθεία αμφισβήτηση από αυτόν της γενοκτονίας των Ποντίων.
       Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και το έδωσαν οι ίδιοι οι πολίτες της Πιερίας: κανένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών στην Πιερία.
       Κι επειδή καθημερινά οι «φήμες» πυκνώνουν,  πριν είναι αργά, και πριν βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων, είναι επιβεβλημένη  η άμεση λήψη συγκεκριμένης πρωτοβουλίας  για συντονισμό των δράσεων, ώστε να αποτραπεί αυτή η καταστροφική για τον τόπο μας απόφαση. Ως δημότης της Κατερίνης και ως πολίτης της Πιερίας, συντάσσομαι στο πλευρό των συμπολιτών μου.

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου
                                                                                                            Δικηγόρος
                                                                                                             π. Βουλευτής Πιερίας