Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

O σπάνιος βασιλαετός στο Δέλτα του Αλιάκμονα!

Ο βασιλαετός στο Δέλτα του Αλιάκμονα  Θωμάς Νικολόπουλος
Ένας σπάνιος βασιλαετός έχει κάνει την εμφάνισή του το τελευταίο διάστημα στο Δέλτα του
Αλιάκμονα, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των ορνιθοπαρατηρητών που φτάνουν στην περιοχή για να τον φωτογραφίσουν. Πρόκειται για ένα ανήλικο άτομο, από τα ελάχιστα που κάνουν πλέον την εμφάνισή τους στη χώρα μας, το οποίο όπως φαίνεται, επέλεξε την περιοχή για να ξεχειμωνιάσει.
Ο βασιλαετός, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρπακτικά, ήταν παλαιότερα, σύμφωνα με τη Wikipedia, ένα αρκετά διαδεδομένο είδος στην Ελλάδα, καθώς αναπαράγονταν στις πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Αττικής, της Ακαρνανίας και της Θεσσαλίας.  Μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ο βασιλαετός διατηρούσε υγιείς πληθυσμούς φωλιάζοντας στις παρυφές των πεδιάδων της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ευνοημένος από τις παραδοσιακές χρήσεις γης και ιδιαίτερα την κτηνοτροφία στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές. Αυτή η κατάσταση επικράτησε έως και τη δεκαετία του ‘40, κατά τη διάρκεια της οποίας, μόνο γύρω από τη Θεσσαλονίκη, υπήρχαν 25 ζευγάρια, κυρίως στην περιοχή των εκβολών των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα.
Σήμερα, όσον αφορά τη χώρα μας το είδος είναι πλέον ενταγμένο στην κατηγορία Κρισίμως Κινδυνεύοντα. Μάλλον, δεν φωλιάζει πουθενά στην επικράτεια και, ακόμη και οι παρατηρήσεις του τον χειμώνα είναι εξαιρετικά σπάνιες. Έρχονται πλέον μόνο μεταναστευτικοί πληθυσμοί, κυρίως νεαρών ατόμων, ενώ δεν υπάρχουν πια ενδείξεις φωλιάσματος. Μερικά άτομα ξεχειμωνιάζουν, σε αρκετούς μεγάλους υγροτόπους όπως το Δέλτα του Καλαμά, η Λίμνη Κερκίνη, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, τα Δέλτα του Έβρου και του Αξιού, αλλά και στην Κρήτη.
Ο βασιλαετός προστατεύεται αυστηρά από το νόμο, ωστόσο η πραγματικότητα αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Το γεγονός ότι συχνάζει σε πεδινές, ευκολοπρόσιτες περιοχές, τον καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο στο κυνήγι.  Είναι ενδεικτικό ότι το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ), παραλαμβάνει σχεδόν κάθε χρόνο από έναν πυροβολημένο νεαρό βασιλαετό.

http://axiosdelta.gr/