Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Τοπία και στιγμές της Κατερίνης στην εικαστική έκθεση του Σταύρου Αποστόλου στη Γκαλερί ΜΑΤΙ

 ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Τοπία και στιγμές της Κατερίνης στην εικαστική έκθεση του Σταύρου Αποστόλου
ΕΩΣ 10/1/2016 ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ «ΜΑΤΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ



Μια ξεχωριστή εικαστική έκθεση, που πραγματικά αξίζει κανείς να την επισκεφθεί, πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στην Κατερίνη και συγκεκριμένα στη Γκαλερί «Μάτι». Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής του Σταύρου Αποστόλου, ενός νέου αρχιτέκτονα της πόλης ο οποίος σε τμήμα των έργων του έχει αποτυπώσει τοπία, οικήματα αλλά και στιγμές της Κατερίνης.


Ειδικά δε σ’ εκείνα τα έργα που σχετίζονται με το αστικό περιβάλλον της πόλης, ο καλλιτέχνης έχει αποτυπώσει μια δική του και πολύ ενδιαφέρουσα ματιά γύρω από την αισθητική του δομημένου περιβάλλοντος. 


 ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Κτίρια περιόδου του μεσοπολέμου του 20ου αιώνα που αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου και στη φθορά, ξεχασμένα δίπλα σε σύγχρονα κτίσματα κάποια παραδοσιακά χαμηλά κτίρια που δεν έγιναν ακόμη αντικείμενα συναλλαγής και αντιπαροχής, ο «καταθλιπτικός» ακάλυπτος χώρος σειράς πολυκατοικιών, πολύχρωμη εξωτερική όψη σύγχρονου σχολείου, ευχάριστες εικόνες από το πάρκο και από την πλατεία Ελευθερίας, είναι θέματα που αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη.


Κι ακόμη, ο Όλυμπος που δεσπόζει ανάμεσα σε στέγες σπιτιών και στύλους ηλεκτρικού, η εκκλησιά της Θείας Αναλήψεως ή το μικρό τζαμί μιας άλλης εποχής, μια πρασιά απέναντι από ένα πανύψηλο κτίριο, μια παλιά καμινάδα, ένα αγαλματίδιο δίπλα στη σύγχρονη τεχνολογία ή κάποιες κεραίες σπιτιών με φόντο κάποιους ορεινούς όγκους της Πιερίας, αποτελούν εικόνες που έχουν αποτυπωθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο στους πίνακες του νεαρού αρχιτέκτονα. 


 ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ…
Πέρα όμως από την αισθητική του δομημένου περιβάλλοντος, ο Σταύρος Αποστόλου έχει φιλοτεχνήσει και εκθέτει πίνακες που είναι εμπνευσμένοι από το φυσικό περιβάλλον. Είναι δημιουργίες και πινελιές που μιλούν στον θεατή, είναι πίνακες που αποτυπώνουν και αποκαλύπτουν στιγμές από τις εναλλαγές στη φύση ανάλογα με την ώρα, τη μέρα ή τη νύχτα, την εποχή…

Ένα ξέσπασμα μπόρας, μια απρόσμενη θαλασσοταραχή, μια φυσική ανοιξιάτικη αναγέννηση ή ένα μουντό χειμωνιάτικο τοπίο… Εδώ τα χρώματα εναλλάσσονται από έργο σε έργο, από στιγμιότυπο σε στιγμιότυπο, από καμβά σε καμβά. Αριστοτεχνικές πινελιές ζωντανεύουν φυσικά φαινόμενα, φυσικά τοπία, φυσικές μεταβολές. Και αφήνουν τη φαντασία του θεατή να βλέπει, να εικάζει ή και να «καλπάζει», να πλάθει, να υποπτεύεται το τι και το γιατί ή να θαυμάζει τις συνθέσεις και τις αντιθέσεις χρωμάτων, παραστάσεων και καταστάσεων. 


ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ «ΜΑΤΙ»
Σ’ αυτή την εικαστική προσπάθεια ο καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα διαφορετικών περιόδων και τεχνοτροπιών, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, τον ζωγράφο και αρχιτέκτονα Σταύρο Αποστόλου τον έχει απασχολήσει έντονα το φαινόμενο της αισθητικής της πόλης και του δομημένου περιβάλλοντος. Το ενδιαφέρον του αυτό το έχει εκφράσει με άρθρα που δημοσιεύει κατά καιρούς στον τοπικό τύπο, το έχει όμως εκφράσει και με συγγραφή δοκιμίων καθώς και με την ενεργό συμμετοχή του σε εικαστικά δρώμενα, συμμετέχοντας δηλαδή σε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις.



Αυτή η έκθεση του Κατερινιώτη καλλιτέχνη και αρχιτέκτονα Σταύρου Αποστόλου είναι η πρώτη του ατομική έκθεση και παρουσιάζεται στο μεταίχμιο της χρονιάς που φεύγει και της χρονιάς που έρχεται. Είναι μια έκθεση ανοιχτή για το κοινό κατά τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, φιλοξενείται δε από τις 22 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 10 Ιανουαρίου 2016 στην Γκαλερί «Μάτι», επί της οδού Αβέρωφ 4 στην Κατερίνη.