Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ «ΑΓΙΟ» Ε.Σ.Π.Α. ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ…

Ήταν όλοι τους εκεί, δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, η αντιπεριφερειάρχης , πρώην και νυν βουλευτές και φυσικά η επιχειρηματική
κοινότητα. Απουσιαζε η εργατική τάξη, οι αγρότες, τα λαϊκά στρώματα.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι ορκίστηκαν στο «Άγιο» ΕΣΠΑ που θα μας σώσει απ΄το κακό, την οικονομική κρίση του καπιταλισμού δηλαδή.
Όλοι τους κρύβουν την αλήθεια, ότι δηλαδή τα κονδύλια «πηγαίνουν για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, εγχώριων και ευρωενωσιακών, με βάση τις κατευθύνσεις που θέτει κάθε φορά η στρατηγική της ΕΕ» . Κατι ψιχουλα πεφτουν και για τους μικρους.
Οι βασικές επιδιώξεις του ΕΣΠΑ αντιστοιχούν πλήρως στις αξιώσεις που έχουν καταθέσει φορείς του κεφαλαίου, όπως ο Σ.Ε.Βιομηχάνων.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος , βουλευτής του ΚΚΕ, στη σχετική συζήτηση στη Βουλή ρώτησε τι κέρδισαν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες της Ελλάδας από την απορρόφηση όλων των προηγούμενων ευρωενωσιακών πακέτων: 
«Αντιμετωπίστηκαν δηλαδή με τα προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης οι κλαδικές ανισομετρίες, οι περιφερειακές ανισότητες, υπήρξε άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων; Αντιμετωπίστηκαν με βάση αυτά τα προγράμματα μια σειρά σημαντικές ανάγκες που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας;».
Ανέφερε το παράδειγμα της  Λευκάδας, λέγοντας ότι δεν πήγε το παραμικρό κονδύλι για την αντισεισμική θωράκιση μιας σεισμογενούς χώρας. «Πόσα σχολεία είναι του '20, του '30 και του '50;», ρώτησε, «και όμως λειτουργούν και έχουν μέσα παιδιά; (...) Αυτά δεν είναι επιλέξιμα έργα και δεν είναι χρηματοδοτούμενα».
Νίκος Σαλπιστης
μέλος της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ