Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Με μεγάλη συμμετοχή και ενδιαφέρον το σεμινάριο στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για το ελληνικό τσάι του βουνού

Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας: «Η Π.Ε.Πιερίας συμβάλλει  στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την αύξηση της παραγωγής , ανάδειξη
και προώθηση των ποιοτικών τοπικών αγροτικών προϊόντων και  ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τη γεωργία»

Το ενδιαφέρον καλλιεργητών και εν δυνάμει καλλιεργητών  της Πιερίας κέντρισε το σεμινάριο Επιμόρφωσης Παραγωγικής Βάσης με τίτλο: «Δημιουργία μητρικών φυτών με στόχο τη διατήρηση ex situ  διαφόρων ειδών Sideritis  L. -“Ελληνικό Τσάι του Βουνού” με τη μέθοδο του μικροπολλαπλασιασμού» που διοργάνωσε  ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Πιερίας.

Tο έργο εντάσσεται στη Πράξη «Εκπόνηση σχεδίων Ερευνητικών & Τεχνολογικών Αναπτυξιακών Έργων Καινοτομίας (ΑγροΕΤΑΚ)» με κωδικό ΟΠΣ 453350, στο πλαίσιο του ΕΠ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, (ΕΠΑΝΑΔ, ΕΣΠΑ 2007-2013). Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ 2007-2014), το οποίο συντονίζεται από το ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων.

Ερευνητική Μονάδα Υλοποίησης του Έργου: Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων (Ι.Γ.Β. & Φ.Π.) (πρώην Κέντρο Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας), Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Ανθοκομικών Ειδών με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Με Υπεύθυνη Παρακολούθησης:Δρ. Μαλούπα Ελένη, Τακτική Ερευνήτρια & Διευθύντρια Ι.Γ.Β. & Φ.Π.


Η παρουσίαση του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε από τη Γεωπόνο και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Βιργινία Σαρροπούλου, που παρείχε στους παριστάμενους πληροφορίες για το ελληνικό τσάι του βουνού, αναφέροντας ότι είναι πολυετές φυτό, ανήκει στην οικογένεια χειλανθών (Lamiaceae), στο γένος Sideritis και αυτοφύεται σχεδόν αποκλειστικά στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας. Παράλληλα, περιέγραψε και τα κυριότερα είδη στην Ελλάδα ( Τσάι Βλάχικο, Τσάι του Μαλεβού ή τσάι Ταΰγετου, Τσάι του Ολύμπου, Τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού, Τσάι της Κρήτης, Τσάι της Εύβοιας).

Σύμφωνα με την κ. Σαρροπούλου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια των διαφόρων ειδών Σιδερίτη, εξαιτίας της πιθανής χρήσης άγονων και μη αξιοποιήσιμων εδαφών, του χαμηλού αρχικού κόστους εγκατάστασης της καλλιέργειας και των μειωμένων εισροών-καθώς είναι προσαρμοσμένα στο ελληνικό κλίμα, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες και δεν έχουν προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες- των υψηλών περιθωρίων κέρδους σε σύγκριση με άλλες τοπικές καλλιέργειες, του συνδυασμού της καλλιέργειας με τουριστικές δραστηριότητες και της εναλλακτικής χρήσης των συστατικών τους στην κοσμετολογία και φαρμακολογία.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου, η Δρ. Βιργινία Σαρροπούλου, έκανε εκτενή αναφορά στην καλλιέργεια, στην προετοιμασία του εδάφους στον αγρό, στην κατάλληλη εποχή-πυκνότητα φύτευσης, στις εδαφικές απαιτήσεις-λίπανση, στην άρδευση, στην καταπολέμηση των ζιζανίων, στους εχθρούς-ασθένειες, στη συγκομιδή-ξήρανση, στην  απόδοση – παραγόμενη βιομάζα, στο κόστος εγκατάστασης καλλιέργειας  Σιδερίτη, στα συστατικά-χρήσεις και στο στόχο του έργου.  Επίσης, την προσοχή του κοινού απέσπασε και η θεματική ενότητα για την αγενή αναπαραγωγή με ιστοκαλλιέργεια αλλά και οι υποενότητες για τα στάδια μικροπολλαπλασιασμού (ιστοκαλλιέργειας), τους σκοπούς της ιστοκαλλιέργειας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ιστοκαλλιέργειας, τους χώρους και τις απαιτήσεις του εργαστηρίου της ιστοκαλλιέργειας, το θρεπτικό υπόστρωμα, το θάλαμο ανάπτυξης καλλιεργειών και το κόστος της μονάδας παραγωγής φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού με τη μέθοδο της ιστοκαλλιέργειας in vitro. Τέλος, εξίσου σημαντικά ήταν και τα στοιχεία που αφορούν τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα οφέλη της έρευνας.


Στη στήριξη που παρέχει η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στην αγροτική παραγωγή και σε  αγρότες που επιθυμούν να ασχοληθούν με νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα. Σοφία Μαυρίδου. «Συμβάλουμε στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την αύξηση της παραγωγής , την ανάδειξη και προώθηση των ποιοτικών τοπικών μας προϊόντων και την ενημέρωση, επιμόρφωση και ενθάρρυνση των νέων να παραμείνουν στην ύπαιθρο  και να ασχοληθούν με τον αγροτικό κλάδο, που αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πυλώνες της τοπικής μας οικονομίας», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, υπογραμμίζοντας ότι στρατηγικός στόχος και μια από τις προτεραιότητες της Π.Ε.Πιερίας είναι να εφαρμόσει πολιτικές εξωστρέφειας για τα αγροτικά προϊόντα και να διαμορφώνει τις συνθήκες για παραγωγή προϊόντων με συγκριτικά πλεονεκτήματα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που θα τα καταστήσουν ανταγωνιστικά τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά με σκοπό την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

«Η Πιερία έχει εξελιχθεί σε δυναμικό κέντρο καλλιέργειας τσάι Ολύμπου. Περίπου 30 Πιεριείς καλλιεργούν περισσότερα  από 200 στρέμματα τσάι Ολύμπου στον  Άγιο Δημήτριο, το Ελατοχώρι, τη Ρητίνη και το Λιτόχωρο, ενώ και σε άλλες περιοχές ξεκίνησε η καλλιέργειά του, όπως στο Μοσχοπόταμο και στην Πέτρα Ολύμπου (Λόκοβη)», δήλωσε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς.

Για την αδειοδότηση τουλάχιστον 10 τυποποιητηρίων-συσκευαστηρίων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Πιερία από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, έκανε λόγο η Προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Π.Ε.Πιερίας, κ. Ευδοκία Γεωργίου Κίτσιου. Παράλληλα, όπως ενημέρωσε αναμένεται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του «ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ» για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Αξιολόγηση του είδους Sideritis scardica L. (Τσάι του Ολύμπου), που αυτοφύεται στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στον Όλυμπο και στα Πιέρια Όρη, με στόχο τη διατήρηση του μέσω της καλλιέργειας και την ταυτοποίηση του μέσω του μοριακού χαρακτηρισμού του» με ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή ,μεταξύ άλλων, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στο παραγόμενο προϊόν, την αύξηση της παραγωγής και τον ολοκληρωμένο χαρακτηρισμό του τοπικά παραγόμενου προϊόντος για διάθεση ως ΠΟΠ , ή ΠΓΕ της ορεινής Πιερίας.

Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες έλαβαν το Εγχειρίδιο Εφαρμογής και το Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από τον ΕΛ.Γ.Ο. – «ΔΗΜΗΤΡΑ».