Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Γιάννης Φάκας - Και γενοκτονία και εθνοκάθαρση

Και γενοκτονία και εθνοκάθαρση!
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης διατύπωσα την θέση ότι το ερώτημα
γενοκτονία ή εθνοκάθαρση είναι άτοπο και ψευδές ερώτημα. Και αυτό γιατί είναι και γενοκτονία αλλά μπορεί να περιγραφεί και σαν εθνοκάθαρση σύμφωνα με τους ορισμούς του ΟΗΕ.  Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει στην Ελευθεροτυπία το 2014 ο δρ Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Μελετητών Γενοκτονίας: «Ενώ η γενοκτονία συνιστά συγκεκριμένο έγκλημα του διεθνούς (ποινικού) δικαίου, ο όρος εθνοκάθαρση χρησιμοποιείται ως γενική ονομασία (generic term) για να περιγράψει ένα σύνολο εγκλημάτων, όπως π.χ. τα εγκλήματα πολέμου, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αλλά και το ίδιο το έγκλημα της γενοκτονίας. Με άλλα λόγια, ο όρος εθνοκάθαρση δεν έχει λάβει ρητή νομική αναγνώριση, αν και επιμέρους στοιχεία της πρακτικής αυτής ορίζονται και τιμωρούνται από το διεθνές ή το εθνικό δίκαιο. Ως εκ τούτου, τα γεγονότα κατά των Ελλήνων του Πόντου και ευρύτερα κατά των Οθωμανών Ελλήνων νομικώς στοιχειοθετούν το έγκλημα της γενοκτονίας, μπορούν όμως να περιγραφούν και ως εθνοκάθαρση». (πηγή http://www.koutipandoras.gr/ )
Η εξαφάνιση του ποντιακού ελληνισμού αλλά και όλων των Ελλήνων της Μικράς Ασίας ήταν και εθνοκάθαρση και γενοκτονία σύμφωνα με τους επιστημονικούς ορισμούς του ΟΗΕ και αυτό τόνισα στην συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου για το ψήφισμα ενάντια στις προκλητικές δηλώσεις του κ. Φίλη.
Δυστυχώς ο κ. Φίλης δεν γνωρίζει καν τι σημαίνουν οι λέξεις γενοκτονία και εθνοκάθαρση. Και δικαίως εξόργισε πάρα πολλούς Έλληνες..

Γιάννης Φάκας
Δημοτικός Σύμβουλος