Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Κραυγή από νησιά που πνίγονται (αν δεν το είδες)

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, 

Μόλις έλαβα μια συγκλονιστική είδηση: Στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού για το κλίμα, θα παρευρεθούν αμέτρητοι εκπρόσωποι από το λόμπι των ορυκτών καυσίμων, ενώ τα

μικρά νησιωτικά κράτη, που πνίγονται από την κλιματική αλλαγή, δεν έχουν τους πόρους να στείλουν παρά μόνο ελάχιστους εκπροσώπους!

Όμως, αν συσπειρωθούμε τώρα, μπορούμε να στείλουμε μια δυναμική ομάδα που θα αγωνιστεί για την επιβίωση των λαών αυτών.

Έχουμε δει επανειλημμένως τις μεγάλες χώρες που ρυπαίνουν περισσότερο, να κυριαρχούν στις διασκέψεις για το κλίμα, σαμποτάροντας και καθυστερώντας τις συμφωνίες που απαιτούνται για τη σωτηρία του πλανήτη μας. Όμως, για να επιστήσουμε την προσοχή του κόσμου στο επείγον πρόβλημα, χρειάζεται να ακουστεί η ειλικρινής φωνή των χωρών που πλήττονται πρώτες από τους μεγάλους τυφώνες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Αυτή είναι η τελευταία συνάντηση τέτοιου είδους για μια διεθνή συμφωνία που θα σώσει το κλίμα του πλανήτη. Χωρίς τις φωνές των νησιωτικών κρατών στην αίθουσα διασκέψεων του Παρισιού, δε θα βγούμε μόνο εμείς χαμένοι, αλλά και όλες οι μελλοντικές γενιές.

Μπορούμε όμως να κάνουμε κάτι: Το κίνημά μας έχει αρκετά μέλη για να συγκεντρώσει τους πόρους που χρειάζονται για να στείλουμε εκπροσώπους στη σύνοδο κορυφής και να ενισχύσουμε τη φωνή των χωρών αυτών. Πρέπει, όμως, ο καθένας και η καθεμία από εμάς να στηρίξουμε με όσα θα ξοδεύαμε για μία βραδινή έξοδο, για να μη χρειαστεί να θυσιαστούν αυτοί οι λαοί. Ας κάνουμε την κραυγή τους για επιβίωση να ηχήσει μέχρι το Παρίσι. Κάνε κλικ για να στηρίξεις τώρα: 


Αυτά τα νησιωτικά κράτη έχουν αρχίσει κυριολεκτικά να πνίγονται από τα κύματα. Και είναι εντελώς άδικο, γιατί έχουν ρυπάνει πολύ λιγότερο από κάθε άλλη χώρα του κόσμου. Αν δε δράσουμε τώρα, είναι πιθανό να σβηστούν από το χάρτη για πάντα, ενώ οι πολίτες τους θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν για να μην πνιγούν.

Η σύνοδος κορυφής του Παρισιού είναι κομβικό σημείο: Όσα συμφωνήσουν οι παγκόσμιοι ηγέτες θα καθορίσουν το αν αυτός ο εφιάλτης θα γίνει πραγματικότητα ή αν θα μπορέσουμε να τον αποτρέψουμε. Γι’ αυτό, η αποστολή εκπροσώπων από αυτές τις χώρες στη διάσκεψη και η ενίσχυση της φωνής τους, για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου, έχουν ζωτική σημασία. Αν στηρίξουμε όλοι και όλες, μπορούμε να καταφέρουμε τα εξής:

  • Ενίσχυση των επίσημων ομάδων: Θα καλύψουμε τα έξοδα επίσημων εκπροσώπων των πιο αδύναμων χωρών, για να ταξιδέψουν στο Παρίσι, και να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα κράτη που ρυπαίνουν.
  • Συμμετοχή σημαντικών φωνών: Θα στείλουμε προσωπικότητες για να διηγηθούν τις ιστορίες τους: από αυτόχθονες νησιωτικών χωρών του Ειρηνικού που κινδυνεύουν να αφανιστούν, μέχρι ιθαγενείς που αγωνίζονται για τον Αμαζόνιο.
  • Πίεση για ισχυρή συμφωνία και αναχαίτιση όσων στέκονται εμπόδιο: Θα χρηματοδοτήσουμε μία ομάδα ταχείας ανταπόκρισης του Avaaz που θα ξεκινά εκστρατείες σε πραγματικό χρόνο από το Παρίσι και θα διοργανώνει καθημερινά συνεντεύξεις Τύπου για να κατονομάζουμε και να εκθέτουμε τις χώρες που παρακωλύουν τη συμφωνία.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Παρίσι ενδέχεται να είναι η τελευταία ευκαιρία για πολλές από αυτές τις ευάλωτες χώρες. Η κυβέρνηση του Κιριμπάτι έχει ήδη αγοράσει γη στα νησιά Φίτζι, έτσι ώστε οι πολίτες της να έχουν κάπου να καταφύγουν, όταν η θάλασσα καταπιεί το σπίτι τους. Όμως, αν ακουστεί η φωνή αυτών των αδύναμων χωρών, η κλιματική καταστροφή μπορεί να αποφευχθεί.

Οι ειδικοί λένε ότι τώρα υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες από ποτέ για να κλείσει μια συμφωνία που θα καταργήσει τα ορυκτά καύσιμα μια για πάντα. Αλλά, για να εξασφαλιστεί η επιτυχία, πρέπει να ακουστούν δυνατά και ξεκάθαρα όσοι γνωρίζουν την καταστροφή που πλησιάζει. 

Στήριξε τώρα για να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες να αποκτήσουν φωνή στη διάσκεψη και να μην αφανιστούν από την κλιματική αλλαγή. 


Μέχρι τώρα, έχουμε βοηθήσει ιθαγενείς ηγέτες να αγωνιστούν για τον Αμαζόνιο, έχουμε σταθεί στο πλευρό των θυμάτων κλιματικών καταστροφών στις Φιλιππίνες και έχουμε στηρίξει τους Μασάι για να υπερασπιστούν τα πατρογονικά τους εδάφη. Τώρα, αν συσπειρωθούμε, μπορούμε να συμβάλουμε στην υπογραφή μιας συμφωνίας που θα σώσει ολόκληρες χώρες! Αυτή η σύνοδος κορυφής μπορεί να οδηγήσει τον πλανήτη σε ένα ασφαλές μέλλον, στο οποίο θα τροφοδοτείται από καθαρή ενέργεια, και να αποτελέσει το μεγαλύτερο βήμα που έχουμε κάνει ποτέ για έναν καλύτερο κόσμο.

Με ελπίδα και αποφασιστικότητα, 
Alice και όλη η ομάδα του Avaaz

ΠΗΓΕΣ:

Το Κιριμπάτι στον Ειρηνικό αγοράζει γη στα Φίτζι γιατί το «τρώει» η θάλασσα – THE TOC
http://www.thetoc.gr/diethni/article/to-kirimpati-ston-eiriniko-agorazei-gi-sta-fitzi-giati-to-trwei-i-thalassa

Καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών στην Ε.Ε. – Η Σημερινή
http://www.sigmalive.com/simerini/world/279932/katapolemisi-ton-klimatikon-allagon-stin-ee

Εβδομάδα γεμάτη προσδοκίες για το Κλίμα – The Huffington Post
http://www.huffingtonpost.gr/pavlos-georgiadis/-_2050_b_8332306.html

Πολιορκημένο από τις αυξανόμενες παλίρροιες λόγω κλιματικής αλλαγής, το Κιριμπάτι αγοράζει γη στα νησιά Φίτζι (στα αγγλικά) – The Guardian
http://www.theguardian.com/environment/2014/jul/01/kiribati-climate-change-fiji-vanua-levu

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διάσκεψη κορυφής του Παρισιού για το κλίμα και τις συζητήσεις του ΟΗΕ (στα αγγλικά) – The Guardian
http://www.theguardian.com/environment/2015/jun/02/everything-you-need-to-know-about-the-paris-climate-summit-and-un-talks