Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Η τρίτη άλωση της Πόλης. 60 χρόνια από τα Σεπτεβριανά του 1955 στη σχολή γονέων Κατερίνης

 Η τρίτη άλωση της Πόλης. 60 χρόνια απο τα Σεπτεβριανά του 1955 είναι το θέμα της ομιλίας που θα γίνει την
 Δευτέρα 9 Νοεμβρίου από τον Δικηγόρο & ΜSc Κανονικού Δικαίου κ.Νικόλαο Τσιρέλη στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Σχολής
Γονέων Κατερίνης και των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ.

«Η 3η άλωση της Πόλης – 60 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά»
Σύντομη παρουσίαση
Μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923), την ανταλλαγή των πληθυσμών και την υπογραφή του Ελληνο-Τουρκικού Συμφώνου Φιλίας (1930) δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και εξέλιπαν οι διαφορές. Όμως, έκτοτε, η Ελληνική (Ρωμέικη) κοινότητα της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε επί δεκαετίες το στόχο του «βαθέως κράτους» της Τουρκίας.
Με ποιες μεθοδεύσεις οι Τούρκοι επέτυχαν τον οικονομικό και επιχειρηματικό μαρασμό του Ελληνισμού της Πόλης;
Τι συνέβη τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955; Υπήρξε, όντως, η «νύχτα των κρυστάλλων» για την Πολίτικη Ρωμιοσύνη;
Πως αντιμετωπίζεται από τη σύγχρονη τουρκική ιστοριογραφία η συστηματική εκδίωξη των Ρωμιών της Πόλης;
Υπάρχει μέλλον και προοπτική για τον Ελληνισμό της «καθ’ ημάς Ανατολής» ή θα πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα της οριστικής απώλειας του ανατολικού πνεύμονα του Έθνους;
Η εισήγηση επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, μέσα από την παράθεση πλήθους ιστορικών ντοκουμέντων, φωτογραφιών και μαρτυριών και να φωτίσει τις σκοτεινές πτυχές της διαχρονικής δράσης του τουρκικού παρακράτους εις βάρος της Ελληνικής Ομογένειας της Κωνσταντινούπολης.


Στο τέλος της διάλεξης οι Μελωδοί της Παράδοσης και η τραγουδίστρια Βασιλική Κωστοπούλου θα μας παρουσιάσουν Παραδοσιακά Τραγούδια της Πόλης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ  
Νικολάου Σ. Τσιρέλη
  • Γεννήθηκε το 1970.
  • Αποφοίτησε με άριστα από το 1ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης και μετά από Πανελλήνιες Εξετάσεις εισήχθη στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Είναι απόφοιτος της Νομικής και τελειόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
  • Έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. στην ειδίκευση του Κανονικού Δικαίου.
  • Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ως Έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού, έλαβε την Άδεια ασκήσεως Δικηγορίας και διορίστηκε Δικηγόρος Κατερίνης.
  • Έπειτα από απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, μετεγράφη το 1996 στο Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας, όπου μέχρι σήμερα ασκεί τη Δικηγορία, ενώ από το 2006 είναι παράλληλα και εκπαιδευτικός ειδικότητας Νομικών και Πολιτικών Επιστημών.
  • Έχει παρουσιάσει ομιλίες σε πολλές πόλεις της χώρας, αναφορικά με τα Ελληνικά Εθνικά θέματα, την παρουσία του Ελληνισμού στη Χερσόνησο του Αίμου και τη Γεωπολιτική & ενεργειακή θέση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.



                          Με εκτίμηση

                 Κωνσταντίνος Κορομπίλης

                   0030-23510-34288
                   0030-6972-507281

       ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ
ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
              www.sxoligoneon.gr