Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Depate αρχηγών 9 Σεπ. 2015 ( Ουδέν νεότερον από το ...μέτωπο)

Συσχετισμοί –Ομοιότητες  ( Οι υπογραμμίσεις δικές μου τα συμπεράσματα δικά σας)

Αποσπάσματα από την ιστορία την Ελληνικής επαναστάσεως το 1821

Διαβάζοντας την ιστορία της επαναστάσεως του 1821-1827 ( όχι όπως την διδαχθήκαμε στα σχολεία) μαθαίνει κανείς πολλά  για τις δραστηριότητες , τα λάθη , τα εγκλήματα και  κυρίως την νοοτροπία των πρωταγωνιστών –καπεταναίων εκείνης της εποχής , . γράφει λοιπόν ο Ν. Κασομούλης για τον  καπετάνιο Χατζηχρήστο, (πρώην ιπποκόμο στο σεράι της Τριπολιτσάς 1821) ο οποίος  έλαβεν τον τίτλο του στρατηγού,( δεν ήταν ο μόνος), από το εκτελεστικό της τότε κυβερνήσεως.  Παρουσιαζόταν ο εν λόγω καπετάνιος στο Εκτελεστικό . ανεμποδίστως, και για να κάνει εντύπωση διόρισε , κατά τα πρώτυπα  του τούρκου  Μεχμέτ  Αλή ,δύο αξιωματικούς να προοδεύουν έως 10 βήματα, μερικούς  σουιταρήδες(συνοδοί) έμπροσθεν να ανοίγουν τον δρόμο και ένας πλησίον  βαστούσε τα παπούτσια του, ακολουθούσαν δε μία ουρά από 100-200 παλικάρια με σαρίκια, πάλαις, (μακρυά σπαθιά)  κλπ κλπ..


Εκατό δημοσιογράφοι έξω απ’ το Ραδιομέγαρο, και η ώρα οκτώ και μισή. Απ’ τα παράθυρα της ΕΡΤ, οι υπάλληλοι μας χαζεύουν με φραπέ και τσιγάρο, καθώς η κ. Φ. Γεννηματά με 10 άτομα συνοδεία έρχεται προς τα μικρόφωνα. «Εχουμε την ευκαιρία για ένα διάλογο...», ξεκινά. Με την άκρη του ματιού μου βλέπω απ’ το βάθος τον κ. Αλ. Τσίπρα να πλησιάζει. Οπως εκείνος περνά πίσω της κι ανεβαίνει τα σκαλιά, οι κάμερες στρέφονται σαν τα ηλιολούλουδα, και... «Κύριε Τσίπρα, γυρίστε πίσω!», ακούγεται μια ρεπόρτερ να φωνάζει σπαρακτικά. Η κ. Γεννηματά κάτι λέει για τη «συνεργασία που θα πετύχουμε», αλλά πια μόνο οι 10 πασόκοι την παρακολουθούν. Αφού έχασαν τον Αλ. Τσίπρα, οι κάμερες σβήνουν. Και αρχίζει η μάχη των διαδρόμων.

Μαζί με τους φωτογράφους, ξεκινώ λαθραία για το στούντιο του ντιμπέιτ. Περνάμε τον πρώτο σεκιούριτι σαν άνεμος, αλλά καθώς φτάνουμε στην πόρτα του στούντιο και βλέπω στο βάθος τον Αντώνη Σρόιτερ να ξεσκονίζει τις σημειώσεις του, «δεν έχετε δουλειά εδώ!», ακούω πίσω μου. Ενας φρουρός μ’ έχει εντοπίσει. Με παίρνει απ’ τον ώμο, και με πάει προς το κέντρο Τύπου.

Για κακή του τύχη, στη μέση του διαδρόμου διασταυρωνόμαστε με την πομπή του ΚΚΕ: ο κ. Δημ. Κουτσούμπας περπατά προς το στούντιο, και καθώς δεν μοιάζει και πολύ κομψό να βλέπει τους σεκιούριτι να σέρνουν δημοσιογράφους, ο άνδρας με αφήνει στη μέση του διαδρόμου.

Σε δευτερόλεπτα διαπιστώνω πως αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί σε καλύτερο σημείο: από εδώ πάνε οι αρχηγοί στο στούντιο!

Ηδη βλέπω τον κ. Π. Λαφαζάνη με ένα μπουμ πάνω από το κεφάλι του να πλησιάζει. Η κάμερα της ΕΡΤ δίπλα μου στον διάδρομο γράφει και ο Π. Λαφαζάνης, που προφανώς αναρωτιέται τι κάνω εκεί, «γεια σας...», μου λέει αμήχανα, και παίρνει τη στροφή. Από απέναντι, ο φρουρός με κοιτά δολοφονικά, αλλά για να με διώξει, πρέπει να περάσει μπροστά απ’ την κάμερα, και τώρα έρχεται ο κ. Στ. Θεοδωράκης, με το κινητό του να χτυπάει σε ρυθμό «you can leave your hat on».

«Μα τι θέλετε όλοι εδώ;»

Βλέπω τον κ. Π. Καμμένο που αντί για το στούντιο πάει χαρούμενα να μπει σε μια αποθήκη που γράφει «Τ118» - αλλά τελευταία στιγμή τον επαναφέρει η συνοδός της ΕΡΤ, και μετά τον κ. Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Δ. Τσακνή. Πια έχει μείνει μόνο ο κ. Β. Μεϊμαράκης να περάσει, αλλά ξαφνικά εμφανίζεται ένα τσούρμο φωτογράφων. Τρυπώνω ανάμεσά τους και τρέχουμε όλοι μαζί στον διάδρομο, για να πέσουμε σαν τρελό κοπάδι γκνου πάνω στον σεκιουριτά του στούντιο. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ο κ. Μεϊμαράκης εμφανίζεται για να περάσει κι αυτός την πόρτα, ενώ συγχρόνως, από μέσα απ’ το στούντιο παλεύει να βγει η προηγούμενη ομάδα φωτογράφων. Η πίεση είναι ασφυκτική, κάποιος με σπρώχνει, πάω να πέσω, αλλά ευτυχώς πίσω μου είναι κάτι μαλακό.

«Ωχ!», ακούω όπως χώνεται μέσα του ο αγκώνας μου. Γυρίζω και βλέπω πως το «κάτι μαλακό» είναι το πλευρό του κ. Τσακνή. «Μα τι θέλετε όλοι εδώ;», κάνει πονεμένος. «Εννιά φωτογράφοι είμαστε!», του απαντάει ένας κύριος με κάμερα. «Τι εννιά; Εδώ είσαστε εκατόν είκοσι εννιά!», φωνάζει ο τσαλαπατημένος πρόεδρος της ΕΡΤ.

Πίσω του ο φρουρός παλεύει μάταια να κλείσει την πόρτα του στούντιο. Η φλορ μάνατζερ σε παροξυσμό ουρλιάζει «σας παρακαλώ! Φύγετε από ’δω όλοι!», αλλά στο πλατό γίνεται διαδήλωση. Ο κύριος που φτιάχνει τα μικρόφωνα σπρώχνει όποιον βρει να φτάσει στον Π. Λαφαζάνη, ο τεχνικός για τα φώτα είναι αδύνατον να πλησιάσει τους προβολείς. Μόνο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης, μακάριος στέκεται δίπλα στον κ. Τσίπρα και βγάζει αναμνηστικές φωτογραφίες. Κοιτάζω το ρολόι μου.

Το ντιμπέιτ έπρεπε ν’ αρχίσει στις 9.00, η ώρα έχει πάει 9.07, κι ακόμα όλα είναι στον αέρα. «Ωραία πράγματα!», ακούω πίσω μου. Γυρνάω. Ενας φωτογράφος γελάει τρανταχτά. «Αν τα έβλεπαν αυτά οι τηλεθεατές, τι λες να ψήφιζαν;», κάνει και γελάει ακόμα πιο πολύ.


Από το αρχείο του Αλ. Μαυροκορδάτου

{....Το περιστατικό το καταγγέλουν ωμά ο Τσόγκας και ο Ράγκος σε κοινή αναφορά στην Διευθύνουσα επιτροπή  τότε 18 Οκτ. 1825) . Δεν είναι ο Καραισκάκης όστις δια να περιφρονήσει την Ελληνικήν Διοίκησιν έσχισε την σφραγίδα της και απερνώντας την Αθηνάν εις την φύσιν του έγραφεν εις πολλούς ότι του εστάλθη μία καλή κόρη από την Διοίκησιν να εντρυφά> Δεν είναι ο Καραισκάκης όστις εκήρρυτεν ότι το ένα του αρχίδι είναι το βουλευτικόν και το άλλο το εκτελεστικό και ο πούτζος του ο Πρόεδρος " Τεύχος  V σ. 390-391 ιστορικό αρχείο του Αλ. Μαυροκορδάτου)

Καλή διασκέδαση στην εμποροπανήγυρι του Αιγινίου, διότι μόνο για τα πανηγύρια είμαστε!!!