Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΝΤ: Οι τράπεζες της ΕΕ να διαγράψουν τα κόκκινα δάνεια αν θέλουν να ξαναδουλέψουν...

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υπερδιπλασιαστεί από το 2009 και η αξία τους έφθασε σχεδόν το 1
τρισεκατομμύριο ευρώ στα τέλη του 2014, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
ΔΝΤ: Οι τράπεζες της ΕΕ να διαγράψουν τα κόκκινα δάνεια αν θέλουν να ξαναδουλέψουν

 Τα υψηλά επίπεδα των δανείων που δεν εξυπηρετούνται δυσχεραίνουν την 
εκταμίευση πιστώσεων και δεσμεύουν τραπεζικό κεφάλαιο το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νέες χορηγήσεις.
 Το ΔΝΤ προτείνει να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες να απομειώσουν, να υποβάλουν σε νέα ρύθμιση ή ακόμη και να διαγράψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε να μπορέσει ο τομέας των δανειακών χορηγήσεων να αναπτυχθεί ξανά.
 Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο ειδικά στο νότιο τμήμα της ευρωζώνης, όπου το χρέος των επιχειρήσεων είναι ένα «οξύ» πρόβλημα, καθώς και στην ανατολική και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
 Στις χώρες της ευρωζώνης η συνολική αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόταν σε 932 δισεκατομμύρια ευρώ —ή περίπου το 9,2% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της ευρωζώνης— στα τέλη του 2014.
 Ως τα τέλη της περασμένης χρονιάς, ο λόγος των ΜΕΔ έφθασε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα στην Κύπρο, όπου ξεπέρασε το 40%, και στην Ελλάδα, όπου βρισκόταν στο 35%. Πάντως στην Ιρλανδία και την Ισπανία ο λόγος των δανείων που δεν εξυπηρετούνται προς το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών άρχισε να υποχωρεί το 2014.

http://ideopigi.blogspot.gr/