Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Γκαζώνουν με φόρα για τις κάλπες τα τρακτέρ

Υποθήκη για ορμητικές κινητοποιήσεις ανήμερα της κάλπης έβαλαν με τις χθεσινές οι αγρότες της χώρας. Στο χώρο μάλιστα δείχνουν να μπαίνουν κι άλλες περιοχές,
που συμμετείχαν σε αυτό το γύρο μπλόκων, όπως η Βοιωτία κ.ά. Εν τω μεταξύ στις επιτυχημένες κινητοποιήσεις του Πανελλήνιου Συντονιστικού Αγροτών, των πρώην νεολαίων και της ΠΕΝΑ, έρχονται να προστεθούν κι αυτές της ΠΑΣΥ και της ΠΕΚ που μαρσάρουν τρακτέρ μέσα στον Οκτώβριο.
Πρώτο δείγμα… θετικό για τα μπλόκα των αγροτών που απέκλεισαν τη διέλευση φορτηγών στο τελωνείο των Κήπων, δείχνοντας διάθεση για μετέπειτα κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποκρουστεί το φορολογικό τσουνάμι.
Υπενθυμίζεται πως το χορό των κινητοποιήσεων άνοιξαν οι αγρότες στις Φέρες του Έβρου, που παρέταξαν τα τρακτέρ τους παραπλεύρως του οδικού δικτύου της Βορείου Ελλάδας.
Περισσότερα από 100 τρακτέρ και χίλιοι περίπου αγρότες εισήλθαν από τον παράδρομο της Εγνατίας οδού και αφού έριξαν την περίφραξη μπήκαν στην Εγνατία και την έχουν αποκλείσει επιτρέποντας την είσοδο μόνο σε Ι.Χ και λεωφορεία και απαγορεύοντας τα φορτηγά.
Κατά την διάρκεια της εισόδους τους προκλήθηκε ένταση, ενώ έπεσαν χημικά από την Αστυνομία που είχε στην περιοχή τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ από Θεσσαλονίκη
Οι αγρότες του Έβρου παρέμειναν στα μπλόκα μέχρι αργά το βράδυ, όπως είχαν προαναγγείλει.
Νοτιότερα, στην Κατερίνη έκαναν δυο μπλόκα,  στο αγροτικό μπλόκο στην βόρεια είσοδο της Κατερίνης, απέναντι από το ξενοδοχείο "ΠΑΡΚ", αγρότες από τα χωριά του δήμου Δίου Ολύμπου παρέταξαν τα τρακτέρ τους στην αερογέφυρα Βλάχας Νέας Εφέσου στην Εθνική Οδό, ενώ στις Σέρρες, έβγαλαν περίπου 100 τρακτέρ στον κόμβο των Κερδυλλίων.
Μπλόκα με γεργικούς ελκυστήρες στήθηκαν επίσης σε Κομοτηνή, Δράμα, Καβάλα, Κοζάνη και Λαμία.
Στη Λακωνία, χωρίς την αναμενόμενη συμμετοχή έγινε το πρωί της Τετάρτης η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών στο διοικητήριο στη Σπάρτη. Το κάλεσμα είχαν απευθύνει οι Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών και Νέων Αγροτών του νομού, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που πραγματοποιείται σε όλη τη χώρα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών, Δημήτρης Καραμπάσηςδήλωσε στο laconialive.gr πως “η συγκέντρωση για τα προβλήματα των αγροτών γίνεται για να καταλάβει ο κόσμος ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τα μέτρα (φορολογικό, ασφαλιστικό, ΦΠΑ) έχουν ψηφιστεί και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Οι υποσχέσεις των πολιτικών αποδείχτηκαν ψεύτικες. Δεν υπάρχει ελπίδα με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα. Μόνο αν ο κόσμος κινητοποιηθεί, μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα (…) Δεν πιστεύω πως μπορούμε να φτάσουμε το επίπεδο κινητοποιήσεων της Γαλλίας, που τις είδε όλος ο κόσμος, αλλά αν οι κινητοποιήσεις μεγαλώσουν κάτι μπορεί να γίνει. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αυτοδιοικηση είναι στο πλευρό μας, γιατί χωρίς αγρότες η Λακωνία είναι καταδικασμένη”, συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Λακωνίας, Δημήτρης Σταματάκος είπε στο laconialive.gr πως “είμαστε δυστυχισμένοι με την ανταπόκριση στο κάλεσμα, γιατί οι νέοι θα το ζήσουν περισσότερο αυτό που έρχεται τα επόμενα χρόνια. Από τη βόρεια Ελλάδα, που είναι και οι πιο έντονες κινητοποιήσεις, αλλά κι από τους άλλους νομούς της Ελλάδας που μιλάμε μας περίμεναν εμάς τους «Σπαρτιάτες», όπως μας αποκαλούν, να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτούς του είδους τα κινήματα. Δεν θα μείνουμε ωστόσο με σταυρωμένα χέρια, θα συνεχίσουμε. Σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να φτιάξουμε ένα όργανο, μια επιτροπή αγώνων, να συνομιλήσουμε και να δούμε ποιες θέσεις θα αναπτύξουμε και θα υποστηρίξουμε”.
Αποφασίζουν για κινητοποιήσεις μετά τις εκλογές ΠΕΚ, ΠΑΣΥ, Κρητικοί και Βοιωτοί
Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου στην Πρέβεζα συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης, με κύριο θέμα την εκτίμηση της κατάστασης και τον προγραμματισμό των νέων κινητοποιήσεων.
Την ίδια ώρα, µε πολύµορφους αγώνες η προετοιµασία των οποίων θα ξεκινήσει αµέσως µετά τις εκλογές, απαντά η ΠΑΣΥ στα νέα µέτρα κατά των αγροτών που περιλαµβάνει το τρίτο µνηµόνιο. Στα µέσα Οκτωβρίου θα γίνει σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις για αγροτικές κινητοποιήσεις µε πανελλαδικό συντονισµό.
Την κατά τόπους οργάνωση του αγώνα θα αναλάβει το οργανωµένο αγροτικό κίνηµα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Οµοσπονδίες που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, καθώς και οι Επιτροπές Αγώνα και οι Επιτροπές των Μπλόκων που λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο.
Κρήτη
«Επί ποδός» είναι και οι αγρότες της Κρήτης για την έναρξη κινητοποιήσεων μετά τις εκλογές, αν δεν αποσυρθούν τα μέτρα που περιλαμβάνουν την επιπλέον φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος.
Όπως δηλώνουν οι συνδικαλιστές, αν δεν αποσυρθούν τα φορολογικά μέτρα, θα υπάρξει συντονισμός μεταξύ των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης, για τη συμμετοχή σε πανελλήνιου χαρακτήρα κινητοποιήσεις, την εξέλιξη των οποίων σε άλλες περιοχές της χώρας προς το παρόν παρακολουθούν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργο Τζωρτζάκη η προκαταβολή φόρου αναμένεται ακόμα και να διπλασιαστεί, όπως περιλαμβάνεται σε μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί από τον Αύγουστο, η λήψη των οποίων δρομολογείται τώρα από το υπουργείο Οικονομικών.
Ανάλογες είναι οι απόψεις και συνδικαλιστών του αγροτικού χώρου από όλους τους νομούς της Κρήτης, που περιμένουν την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για να αρχίσουν να οργανώνουν τις κινητοποιήσεις τους.
Βοιωτία
Στο νομό Βοιωτίας έτοιμοι για κινητοποιήσεις που θα πονέσουν δηλώνουν στο lamiastar.gr οι αγρότες της περιοχής αν εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται στο νέο μνημόνιο για τη φορολογία και το ασφαλιστικό.


Δείτε σχετικά βίντεο από τις χθεσινές κινητοποιήσεις