Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Ευθύμιος Τσίρκος - "Ώρα να σπάσουμε αυγά, όχι φούσκες"

Ώρα να σπάσουμε αυγά, όχι φούσκες

Είναι φανερό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η ποιότητα της ζωής μας έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη και ταχύτερη πτώση της, καθώς ένας σημαντικός παράγοντάς της η ασφάλεια της
επόμενης μέρας έχει χαθεί από την 26η Ιανουαρίου. Η αντίδραση, η αδιαφορία και ο χαβαλές με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν συγκεκριμένες καταστάσεις στο παρελθόν – όπως και οι εκλογες – αποδείχθηκε ότι είχαν εκτός από ποιοτικές και βαθιά οικονομικές συνέπειες.
Οι ίδιες διαθέσεις βρίσκουν και σε αυτές τις εκλογές έδαφος. Εμφανίσιμοι υποψήφιοι, αντιδραστικές και επαναστατικές ομάδες, περίεργες τρολ φιγούρες του παρελθόντος κερδίζουν ποσοστά και κοινό. Όμως τα 90 δισ. που μας κόστισε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάρα πολλά για αντίδραση, αδιαφορία ή χαβαλέ, το δε «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» καταρρέει απλά αναφέροντας τους «Mητρόπουλος, Φλαμπουράρης, Βαλαβάνη, Κατρούγκαλος».
Η ύπαρξη της τριπλής εκβιαστικής ή ανούσιας κλήσης των πολιτών να ψηφίσουν μέσα σε 8 μήνες, θα δικαιολογούνταν μόνο αν έχουμε να κάνουμε με οργανωμένο σχέδιο εξουθένωσης του εκλογικού σώματος και αποδυνάμωσης της κριτικής και καθαρής σκέψης του. Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, τότε οφείλουμε ακόμη πιο σθεναρά να αντισταθούμε και να δώσουμε μία ηχηρή απάντηση στο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία με αρχικό και κύριο υπαίτιο το ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του τον κ. Τσίπρα.
Το τελευταίο διάστημα αδιαμφισβήτητα γυρίσαμε πίσω. Ανεχτήκαμε το λαϊκισμό καθώς τον συντηρήσαμε ή δεν τον πολεμήσαμε όταν έπρεπε. Αν θέλουμε όμως κάποια στιγμή να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, χρειάζονται ισχυρά κοινωνικά θεμέλια, ειλικρινείς εξηγήσεις, μεγάλες αλήθειες,συνεχής αξιολόγηση και κριτική. Το διακύβευμα των εκλογών αυτών μπορεί να εντοπιστεί μόνο στο αν θα ξεπεράσουμε τα λάθη και θα βάλουμε τις βάσεις, ώστε να φύγουμε μπροστά. Με ελευθερία στην αγορά, σύγχρονη αντίληψη για τα κοινωνικά δικαιώματα και ένα ευέλικτο αξιολογημένο Δημόσιο. Απαιτείται να χτίσουμε σταδιακά τις βάσεις, ώστε να συντελεστούν αλλαγές και να υπερβούμε τα προβλήματα που υπήρχαν ή δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Βάσεις χτισμένες πάνω στην υπευθυνότητα και σε «σκληρές» αλήθειες, χωρίς εύκολες και βολικές λύσεις.
Ας δώσουμε ένα τέλος στην αβεβαιότητα! Για να μπορέσουμε να έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση πρέπει η Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα ως κορμός μιας φιλοευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης. Μόνο με την επιστροφή της σταθερότητας, έχουμε ελπίδα να αντιστραφεί το κλίμα στην αγορά, την κοινωνία και την εικόνα της Ελλάδας.
Αναρωτιέμαι αν έφτασε η ώρα να σταματήσουμε να δημιουργούμε φούσκες, η ώρα να φτύσουμε την τσίχλα που μασάμε αδιάφορα τόσα χρόνια μαζί με τα λόγια μας... Αν ήρθε επιτέλους η ώρα να σπάσουμε αυγά και όχι άλλες φούσκες.
Η μεγαλύτερη επανάσταση είναι ενάντια στον κακό μας εαυτό και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.


Ευθύμιος Τσίρκος

Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Πιερίας