Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Kατέστρεψε τη διάσημη «πετρωμένη Γοργόνα» στις Καβουρότρυπες, με βαριοπούλα

Παρελθόν αποτελεί η διάσημη «πετρωμένη Γοργόνα» - καλαίσθητο έργο του Διονύσιου Καρυπίδη- στις Καβουρότρυπες στην Σιθωνία της Χαλκιδικής

Το έργο του ερασιτέχνη τεχνίτη, που εδώ και χρόνια έχει γίνει σήμα κατατεθέν και άξιο θαυμασμού της ακτής Πορτοκάλι στις Καβουρότρυπες για χιλιάδες παραθεριστές και επισκέπτες, καταστράφηκε από τον ίδιο… καθώς έγινε αφορμή για να αρχίσει ένας «πόλεμος» προστίμων…

Συγκεκριμένα ο δημιουργός της «πετρωμένης Γοργόνας» που σκαλίστηκε το 1997 πάνω σε βράχους της παραλίας, κλήθηκε από τον Δήμο Σιθωνίας να πληρώσει πρόστιμο 533,61 ευρώ επειδή «κατέστρεψε φυσικό τοπίο».





Ο κ. Καρυπίδης είχε στείλει επιστολή από τις 3 Μαρτίου 2014, στον δήμαρχο Σιθωνίας, Γιάννη Τζίτζιο, στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως άπαξ και ο Δήμος επιμείνει στην είσπραξη του προστίμου, θα το πληρώσει αλλά μετά θα καταστρέψει την δημιουργία του. 

Το είπε λοιπόν και στη συνέχεια το έκανε…

Να σημειωθεί πως κοντά στην Γοργόνα κάνουν παραδοσιακά τα μπάνια τους γυμνιστές.

«Δεν μπορώ να το ανεχτώ αυτό. Είχα σκοπό να κάνω και άλλα έργα αλλά ο Δήμος μου έστελνε πρόστιμα» είπε μεταξύ άλλων στο zougla.gr ο κ. Καρυπίδης και πρόσθεσε «δεν ζητούσα βοήθεια για να μου πληρώσουν τα πρόστιμα. Το θέμα είναι η αχαριστία. Με έγραφαν γιατί ήθελαν να "προστατέψουν τον τουρισμό"».

«Είμαι ο μεγαλύτερος δωρεάν διαφημιστής, προσφέρω και δεν μπορείτε να τιμήσετε τίποτα» είπε ο κ. Καρυπίδης απευθυνόμενος στο Δήμο. 

Τέλος εξομολογήθηκε πως θα συνεχίσει να φτιάχνει τέτοιου είδους τεχνοτροπίες σε βράχια «οπουδήποτε αλλού εκτός από τον δήμο Σιθωνίας». 

Ακούστε τι δήλωσε στο zougla.gr:






H απάντηση του δημάρχου Σιθωνίας
Αναρμοδιότητα σε σχέση με την επιβολή του προστίμου που οδήγησε τον δημιουργό της πετρωμένης γοργόνας στις Καβουρότρυπες, Διονύσιο Καρυπίδη, να καταστρέψει το έργο του, δηλώνει ο δήμαρχος Σιθωνίας Γιάννης Τζίτζιος.

Όπως λέει στη Voria.gr o κ. Τζίτζιος, το πρόστιμο των 531 ευρώ για «καταστροφή του φυσικού τοπίου» από την κατασκευή της γοργόνας δεν επιβλήθηκε από τις υπηρεσίες του δήμου αλλά από την τουριστική αστυνομία πριν 3-4 χρόνια.

«Το πρόστιμο δεν βεβαιώθηκε από τον δήμο, αλλά επειδή η παράβαση έγινε στην περιοχή μας ήμασταν υποχρεωμένοι να ζητήσουμε την είσπραξή του. Μόλις λάβαμε την επιστολή του κ. Καρυπίδη αναζητήσαμε κάθε δυνατή νομική διαδικασία είτε για τη διαγραφή του είτε για την πληρωμή του προστίμου από πόρους του δήμου. Ωστόσο, διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. Έτσι, μετά από πρόταση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, αποφασίσαμε το πρόστιμο να πληρωθεί από δικά μας χρήματα, ως ιδιωτών και όχι από χρήματα του δήμου. Δυστυχώς, λόγω κακής συνεννόησης δεν προλάβαμε να διευθετήσουμε το θέμα», σημειώνει ο δήμαρχος.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είχε ενημερώσει άτυπα τον κ. Καρυπίδη για την πρόθεση διευθέτησης του ζητήματος. «Εάν είχε έρθει από την πρώτη στιγμή στον δήμο και μας εξηγούσε κατ' ιδίαν την κατάσταση, το ζήτημα θα είχε λυθεί», συμπληρώνει.

Ο κ. Καρυπίδης είχε στείλει μία επιστολή στον δήμο τον Μάρτιο του 2014 προειδοποιώντας ότι αν δεν εξαλειφθεί το πρόστιμο θα προχωρήσει στην καταστροφή του έργου και ακόμα μία, όπως ενημερώνει ο κ. Τζίτζιος, πριν από 15 μέρες.


Οι επιστολές του Διονύση Καρυπίδη προς το Δήμαρχο, όπως τις δημοσιεύει το sithonianews.blogspot.gr:
1η επιστολή:


2η επιστολή: 



*Με πληροφορίες από typosthes.gr, voria.gr


http://www.zougla.gr/greece/article/gorgona