Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

DW: Υπερβολικές οι ανησυχίες περί νέου αποπληθωρισμού

Τον Ιούλιο οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν μόλις 0,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Παρ’ ολίγον μάλιστα να καταγράφονταν αρνητικός πληθωρισμός.

«Ήταν μια ιδιαίτερα εύθραυστη σταθερότητα. Διότι στη Γερμανία οι αριθμοί ήταν ελαφρώς χαμηλότεροι. Στη δε Ισπανία είδαμε τον πληθωρισμό να υποχωρεί εκ νέου. Ήταν λοιπόν οριακό το ότι παραμείναμε μόλις στο 0,2%», εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας ING Diba Κάρστεν Μπρζέσκι.
Οι Γερμανοί ξοδεύουν
Στη Γερμανία ο πληθωρισμός μειώθηκε από 0,3% τον Ιούνιο στο 0,2% τον Ιούλιο. Μάλιστα, θα πρέπει να αναμένεται περαιτέρω μείωση των τιμών. Είναι όμως ρεαλιστικός ο κίνδυνος νέων αποπληθωριστικών πιέσεων;
«Στην πραγματικότητα όχι», εκτιμά ο Στέφαν Σνάιντερ, οικονομολόγος ευρωπαϊκών θεμάτων της Deutsche Bank. «Θα πρέπει να κοιτάξει κανείς πιο προσεκτικά πού παρατηρούνται οι τάσεις μείωσης. Για άλλη μια φορά αφορούν τις τιμές ενέργειας. Αν εξαιρέσει κανείς τις τιμές της ενέργειας, ο πληθωρισμός, ο λεγόμενος «πυρήνας του πληθωρισμού» για την ακρίβεια, είναι σχετικά σταθερός. Ενδεχομένως να μπορούσε να πει κανείς μάλιστα ότι έχει ελαφρώς αυξητικές τάσεις στην ευρωζώνη προς την κατεύθυνση της μιας ποσοστιαίας μονάδας. Ως εκ τούτου οι όποιες ανησυχίες για μια υποτιθέμενη νέα φάση αποπληθωρισμού, είναι υπερβολικές».
Τον Ιούλιο η ενέργεια κόστιζε 5,6 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι οικονομολόγοι συνιστούν στους καταναλωτές να ξοδεύουν τα χρήματα που εξοικονομούν σήμερα χάρη στις χαμηλές τιμές ενέργειας. Οι τελευταίοι φαίνεται να ανταποκρίνονται, τουλάχιστον στη Γερμανία. Βάσει στοιχείων της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το λιανικό εμπόριο βίωσε το καλύτερο πρώτο εξάμηνο του έτους των τελευταίων 21 ετών. Ο τζίρος του κλάδου αυξήθηκε τους πρώτους έξι μήνες του έτους κατά 2,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Θα διευρυνθεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης;
Η διαμόρφωση των τιμών στην Ευρωζώνη δεν φαίνεται να ανησυχεί ούτε την ΕΚΤ. Πριν από δυο εβδομάδες ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι εκτιμούσε ότι εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει καταρχάς σε χαμηλά επίπεδα, για να αυξηθεί και πάλι περί τα τέλη του 2015.
Ο Κάρστεν Μπρζέσκι δεν αποκλείει μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει και αρνητικός πληθωρισμός, χωρίς όμως αυτό να εγκυμονεί καταρχάς γενικότερους κινδύνους για την οικονομία. «Δεν αποκλείεται να δούμε αρνητικό πληθωρισμό. Δεν πρόκειται όμως για πληθωρισμό που είναι ζημιογόνος. Δεν πρόκειται για πληθωρισμό που οδηγεί το σύνολο της οικονομίας σε στασιμότητα», σημειώνει.
Η κατάσταση δεν φαίνεται να επηρεάζει προς το παρόν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που έχει στόχο να τονώσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Ενδεχομένως η ευρωτράπεζα να διευρύνει μάλιστα το σχετικό πρόγραμμα, εκτιμά ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Σνάιντερ: «Ενδεχομένως το συνολικό πληθωριστικό περιβάλλον να είναι πολύ αδύναμο και ως εκ τούτου -και αυτό αναμένουμε- η πιθανότητα να διευρύνει ή να επιμηκύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης η ΕΚΤ, είναι μεγαλύτερη από το εναλλακτικό σενάριο, δηλαδή την πρόωρη διακοπή του».
Σε περίπτωση δε που οι Αμερικανοί ακολουθήσουν αντίθετη νομισματική πολιτική και προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αυτό θα οδηγούσε σε ενίσχυση του δολαρίου και κατά συνέπεια στην αύξηση των ευρωπαϊκών τιμών για πετρέλαιο και βενζίνη. Θα ήταν αναμφίβολα μια «καλοδεχούμενη εξέλιξη» για την ΕΚΤ, σχολιάζουν αναλυτές.
Πηγή: Deutsche Welle