Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την υποδοχή και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες

Σε πλήρη ετοιμότητα έθεσε, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής
Μακεδονίας, προκειμένου να παράσχουν τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στους 2.800 πρόσφυγες που θα καταφθάσουν αύριο με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. 
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι συναρμόδιες Αντιπεριφέρειες Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη για το συντονισμό των υπηρεσιών, έχουν λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα και είναι έτοιμες να συνδράμουν, όπου κριθεί απαραίτητο. Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα παρέχει στους πρόσφυγες κατά τη διέλευσή τους από το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης νερό και τρόφιμα, ενώ η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας θα παρέχει και ιατρικές υπηρεσίες εφόσον αυτό χρειαστεί.  
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας«παρότι η μεταναστευτική πολιτική ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι,  με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ανθρωπισμού κινητοποιήθηκαν άμεσα για να παράσχουμε όση βοήθεια μπορούμε στους 2.800 ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας. Θα υποδεχτούμε τους πρόσφυγες στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης διανέμοντάς τους και με τη βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων νερό, σάντουιτς και φρούτα, ενώ έχουμε διασφαλίσει και την παρουσία ιατρών από την αρμόδια υπηρεσία μας στο λιμάνι για κάθε ενδεχόμενο. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αν και δεν ενημερώθηκε ούτε έγκαιρα, ούτε σωστά από την κυβέρνηση, θα διασφαλίσει την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε όλη τη διάρκεια της σύντομης παραμονής των προσφύγων στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η προχειρότητα και οι ερασιτεχνισμοί της κυβέρνησης και σε αυτό το κρίσιμο θέμα, καθώς και η πρωτοφανής καθυστέρηση στην υπεύθυνη ενημέρωση και επικοινωνία από την αρμόδια Υπουργό, καταδεικνύει για ακόμα μία φορά, την πλήρη αποδιοργάνωση του κράτους. Δυστυχώς, και σε αυτή την περίπτωση φτάνουμε στο σημείο να αναρωτιόμαστε αν η κυβέρνηση δεν θέλει ή ακόμα χειρότερα δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά της, αφού με όποιο τομέα και αν ασχολείται, καταλήγει σε φιάσκο».
Ο κ. Τζιτζικώστας συμμετέχει αυτή την ώρα στην έκτακτη σύσκεψη που συνεκλήθη στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με τους εκπροσώπους των υπολοίπων φορέων της Θεσσαλονίκης, για το ζήτημα της διέλευσης των προσφύγων.