Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Ετοιμασίες στην Παναγία Σουμελά Ημαθίας - Πως η κρίση επηρέασε την κίνηση στο Μοναστήρι

του Γιώργου Νταλιάρη
Η Παναγία Σουμελά, η Παναγία των Ποντίων, ετοιμάζεται για άλλη μια χρονιά να υποδεχθεί χιλιάδες πιστούς στο όρος Βέρμιο της Ημαθίας και όλοι μαζί θα εορτάσουν και
θα τιμήσουν την Αρχόντισσα του Πόντου.
Το ΕΚΚΛΗΣΙΑonline την επισκέφθηκε χθες, δύο εβδομάδες πριν από τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κατέγραψε τις προετοιμασίες.
Παναγία Σουμελά, το κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού. Τα τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που επιτράπηκε και τελείται Θεία Λειτουργία και στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, οι Πόντιοι όλου του κόσμου έχουν θέσει ως στόχο να βρεθούν στον τόπο των προγόνων τους και στο μοναστήρι που σημαίνει τόσα πολλά γι’αυτούς.
Η Παναγία Σουμελά στην Ημαθία, είναι όμως το σημείο που δέχεται περισσότερους πιστούς. Χιλιάδες θα βρεθούν εκεί και φέτος με την Μητρόπολη Βεροίας, το ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά και όλους τους συλλόγους να έχουν αρχίσει ήδη την προετοιμασία για τους εορτασμούς.
Σε εξέλιξη είναι οι τελικές εργασίες καλλωπισμού του χώρου, ενώ τεχνίτες διάφορων ειδικοτήτων έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες.
Υπολογίζεται πως από την Τετάρτη, τρεις ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο οι χώροι γύρω από το Ναό θα γεμίσουν με πιστούς που θα κατασκηνώσουν, όπως κάθε χρόνο, στην ύπαιθρο.
Η κρίση «χτύπησε» την επισκεψιμότητα
Η χθεσινή μέρα ήταν μια καλή ευκαιρία για πολύ κόσμο να βρεθεί στην Παναγία Σουμελά ώστε να προσκυνήσει την θαυματουργή Εικόνα. Αυτό συνέβαινε τα περασμένα χρόνια, αφού πολλοί επέλεγαν να την επισκεφθούν πριν ή μετά τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.
Ωστόσο, η εικόνα απογοητεύει. Ελάχιστος κόσμος επέλεξε να κάνει τη διαδρομή ως το όρος Βέρμιο, παρότι πολλοί θα μπορούσαν να το συνδυάσουν με μια εκδρομή προς αναζήτηση δροσιάς, αφού η θερμοκρασία εκεί ήταν περί του 25 βαθμούς Κελσίου. Απόδραση από τον καύσωνα…
Η εικόνα αυτή είναι συνεχής όλο το καλοκαίρι. Όπως εξήγησαν καταστηματάρχες που έχουν τις επιχειρήσεις τους δίπλα στη Μονή, η δουλειά τους έχει πέσει κατά 50% το φετινό καλοκαίρι. Ο κόσμος το σκέφτεται διπλά λόγω της κρίσης, αλλά και της υψηλής τιμής των καυσίμων.
«Με τα capital controls και με το δημοψήφισμα ο κόσμος έσπασε. Η κίνηση είναι απίστευτα πεσμένη», μας είπε η επιχειρηματίας κ.Μαίρη. «Κάθε πέρυσι και καλύτερα», προσέθεσε η Θεοδώρα, ενώ και οι δύο μαζί ελπίζουν πως τις επόμενες ημέρες και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρξει ανατροπή του σκηνικού.
Κι ευτυχώς, που επισκέπτονται την Παναγία Σουμελά Ελληνες που ζουν κι εργάζονται στο εξωτερικό (βρίσκονται στην πατρίδα για τις διακοπές τους) και η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη. Στο πάρκινγκ τα μισά σχεδόν οχήματα έχουν γερμανικές πινακίδες…
Για άλλη μια χρονιά, βέβαια, οι Πόντιοι θα βρεθούν στο Βέρμιο, θα ζητήσουν την Χάρη της Παναγίας, της Αρχόντισσας του Πόντου, της Μητέρας τους που στήριξε και φώτισε το δρόμο τους τα πολύ δύσκολα χρόνια των διωγμών, της γενοκτονίας. Αυτής που τους προστάτευσε, και τους έβαλε στην αγκαλιά της, ώστε στο τέλος να καταφέρουν να φτάσουν στην πατρίδας τους, να ξανασταθούν στα πόδια τους και να μεγαλουργήσουν.
http://ekklisiaonline.gr/