Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

: ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ

Ο Πρόεδρος Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Πιερίας ομόφωνα αποφάσισαν σε έκτακτη συνεδρίαση, την Τρίτη 30 Ιουνίου 2015, να
απευθύνουν επιστολή – έκκληση προς τον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα για άμεση συμφωνία με τους εταίρους ώστε να επανακάμψει η λειτουργία του Κράτους και του επιχειρείν και να αποφευχθεί μια επικείμενη εθνική τραγωδία.

 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Οι πρόσφατες ραγδαίες όσο και δραματικές εξελίξεις για τη χώρα και το επικείμενο δημοψήφισμα της Κυριακής 5 Ιουλίου έχουν στην κυριολεξία «παγώσει» κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα οδηγώντας καθημερινά σε τέλμα, αν όχι αφανισμό, ολόκληρους επαγγελματικούς κλάδους.


Τη στιγμή που ανακοινώθηκε το τέλος των διαπραγματεύσεων και το δημοψήφισμα, η Ελλάδα «παρέλυσε» και καθημερινά βλέπουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις σε μία χώρα που εδώ και χρόνια μάχεται για μια θέση στη σφαίρα των σύγχρονων, αναπτυγμένων χωρών της  Δύσης με αποκορύφωση την ένταξή μας στην ευρωζώνη, που το 2002 θεωρήθηκε «μεγάλο επίτευγμα». Επιπλέον, στις πρόσφατες εκλογές, της 25ης  Ιανουαρίου 2015, ας μην ξεχνάμε, ότι η καθαρή λαϊκή εντολή που λάβατε αφορούσε την επαναδιαπραγμάτευση καλύτερων συνθηκών για τους έλληνες ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩ.

Διανύοντας την πιο καταστροφική εβδομάδα της περιόδου της οικονομικής κρίσης, βλέπουμε κάθε λεπτό της ώρας να απορυθμίζεται το Κράτος , που αν και δεν λειτουργούσε τέλεια, διέθετε μια οργανωτική υποδομή. Οδηγούμαστε σε άλλες εποχές, όπου επικρατούσαν ο φόβος για το αύριο, η εγκληματικότητα, η αναρχία, η φτώχεια και η μιζέρια.

Στην αποκορύφωση των δραματικών αυτών εξελίξεων βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, η μόνη ελπίδα που είχε η Ελλάδα για ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση.
Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το κλείσιμο των τραπεζών, για χρονικό διάστημα που θα είναι ενδεχομένως μακρύτερο της 7ης Ιουλίου, και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι συνέπειες στην οικονομία είναι ανυπολόγιστα ζημιογόνες και πολύ δύσκολο να μιλάμε πλέον για άμεση επανάκαμψη. Μερικές από τις συνέπειες είναι:
  1. «Πάγωσε» η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα
  2. Αδυναμία πληρωμών των εργαζομένων. Μάλιστα πολλοί επιχειρηματίες προχώρησαν σε απολύσεις ή υποχρεωτικές άδειες αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ανεργία στη χώρα μας
  3. Αδυναμία πληρωμών των υποχρεώσεων των επαγγελματιών λόγω έλλειψης ρευστότητας
  4. «Έσπασε» η εφοδιαστική αλυσίδα καθώς δεν παραλαμβάνονται και δεν παραδίδονται εμπορεύματα και πρώτες ύλες
  5. «Πάγωσαν» οι εισαγωγές, τα αποθέματα πρώτων υλών, τα προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση δυστυχώς οι ελλείψεις πολύ σύντομα θα φανούν στην αγορά
  6. Τεράστιο είναι το πλήγμα στην τουριστική σεζόν, ενώ «καταστρέφεται» και η τουριστική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όπου υπήρξαν μακροχρόνιες προσπάθειες και επενδύθηκαν πολλά κονδύλια
  7. Μεγάλο το πλήγμα και στις μεταφορές
  8. «Υπό απειλή» βρίσκεται ακόμη και η συγκομιδή και διάθεση της αγροτικής παραγωγής


Από την άλλη πλευρά είναι ιδιαίτερα απογοητευτικές οι εικόνες πολιτών να στέκονται σε ατελείωτες ουρές μπροστά στα ΑΤΜ για 60 μόλις ευρώ και κυρίως των συνταξιούχων που είναι στην πλειονότητά τους ασθενείς, να αγωνιούν και να ταλαιπωρούνται.

Η χώρα μας έχει εγκλωβιστεί σ’ ένα χάος. Τώρα είναι η ώρα των υπεύθυνων αποφάσεων καθώς η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να επιβιώσει έξω από την Ευρωζώνη.
  • Η Ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από μια συμφωνία με αναπτυξιακό προσανατολισμό  μέσα στην Ευρωζώνη
  • Χρειαζόμαστε μία συμφωνία που θα στηρίζει την πραγματική οικονομία και τη μικρομεσαία επιχείρηση χωρίς να την παραλύει λόγω της υπερφορολόγησης, της έλλειψης χρηματοδότησης και άλλων δυσμενών μέτρων
  • Χρειαζόμαστε πάνω από όλα ένα εθνικό σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης που θα στηρίζει τον παραγωγικό ιστό της χώρας 

Ως εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, ζητούμε η Κυβέρνηση άμεσα να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους μας ώστε να μη διαιωνιστεί το πρόβλημα με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα αλλά κυρίως για τον ιδιωτικό τομέα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Δεν είμαστε στο παρά πέντε, περάσαμε ήδη στο και πέντε. Στην ήδη ζοφερή κατάσταση που βιώναμε τα τελευταία χρόνια, σήμερα είμαστε στην κυριολεξία στο χείλος του γκρεμού. Τουλάχιστον ας μη βρεθούμε αντιμέτωποι με μία εθνική τραγωδία.

Με την παρούσα επιστολή δεν καταλογίζουμε ευθύνες, δεν ακολουθούμε κομματικές γραμμές αλλά αντιθέτως σκιαγραφούμε τη ζοφερή πραγματικότητα, αναγνωρίζουμε την ανάγκη επιβίωσης μέσα στο ευρώ και ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να κλείσει η συμφωνία με τους εταίρους μας, μιας συμφωνίας με αναπτυξιακό προσανατολισμό.


Με εκτίμηση,
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Μέλος της διοικούσας επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος