Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Εξιχνιάστηκε περίπτωση κλοπής χρηματικού ποσού από ηλικιωμένη σε περιοχή της Ημαθίας

Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 31χρονος ημεδαπός

Προκειμένου να πείσει το θύμα του προσποιήθηκε υπάλληλο της Δ.Ε.Η. και υποτιθέμενη βλάβη στον μετρητή του ηλεκτρικού ρεύματος
Η λεία του ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ
Η ανάλυση του τρόπου δράσης και η συστηματική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Βέροιας, είχαν ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση περίπτωσης κλοπής χρηματικού ποσού από 77χρονη, σε περιοχή της Ημαθίας.
Ταυτοποιήθηκε ως δράστης 31χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου αλλά και συνεργού του σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, πρωινές ώρες της 30-06-2015 ο παραπάνω άντρας, μετέβη στην οικία 77χρονης όπου προσποιούμενος υπάλληλο της Δ.Ε.Η. και με το πρόσχημα υποτιθέμενης βλάβη ς στον μετρητή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφαίρεσε, με τη μέθοδο της απασχόλησης, το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ και διέφυγε με όχημα, όπου ανέμενε συνεργός του.
Σημειώνεται ότι ο παραπάνω έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές Αρχές για παρόμοια αδικήματα.
Η σχηματισθείσα δικογραφία, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.
Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.
Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας προτρέπει τους πολίτες:
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
(Αναλυτικά χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας)