Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Αυξηµένη είναι η ζήτηση για βιοµηχανική ντοµάτα απ’ τις εγχώριες µεταποιητικές µονάδες

Η εξάντληση των αποθεμάτων πελτέ έφερε αυξημένη ζήτηση για βιομηχανική


Αυξηµένη είναι η ζήτηση για βιοµηχανική ντοµάτα απ’ τις εγχώριες µεταποιητικές
µονάδες, τουλάχιστον κατά 15-20% σε σχέση µε την περσινή χρονιά. Το ενδιαφέρον προέρχεται φέτος και από βιοµηχανίες που υπολειτουργούσαν στη Θεσσαλία και συνδέεται µε την αυξηµένη ζήτηση απ’ το εξωτερικό λόγω και της εξάντλησης των αποθεµάτων τοµατοπολτού παγκοσµίως.
Η διεθνής τάση επηρέασε και εγχώριες μεταποιητικές μονάδες που υπολειτουργούσαν

Βέβαια, η παγκόσµια παραγωγή βιοµηχανικής ντοµάτας αναµένεται αυξηµένη κατά 9,56%, στους 17,204 εκατ. τόνους για τις µεσογειακές χώρες, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Βιοµηχανικής Ντοµάτας (WPTC). Όσον αφορά την Ελλάδα οι εκτιµήσεις κάνουν λόγο για αυξηµένη παραγωγή κατά 10,63% λαµβάνοντας υπόψη τα στρέµµατα που καλλιεργήθηκαν.

Εδώ αξίζει να επισηµανθεί ότι βάσει των συµβολαίων οι τιµές υπολογίζονται κατά 1-2 ευρώ χαµηλότερα ή στα ίδια επίπεδα µε την περσινή χρονιά, που κατά µέσο όρο κυµάνθηκαν στα 80-82 ευρώ ο τόνος (ενδεικτικά οι τιµές του Κύκνου φέτος για τα 4,60-4,79 Brix είναι στα 82,61 ευρώ ο τόνος).

Βέβαια, οι παραγωγοί επισηµαίνουν ότι οι αποδόσεις αναµένονται µειωµένες σε σχέση µε µία κανονική χρονιά εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των διακυµάνσεων του καιρού, που είχαν ως αποτέλεσµα να εµφανιστούν µυκητολογικά προβλήµατα, βακτήρια και σε σηµαντικό βαθµό πράσινο σκουλήκι. Αυτά εµφανίστηκαν το τελευταίο διάστηµα στα Φάρσαλα και άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Αντιθέτως, στις περιοχές, που επικράτησαν ήπιες καιρικές συνθήκες το καλοκαίρι, παρατηρήθηκε καλή καρπόδεση.

Επίσης, η παραγωγή της Ιταλίας και της Κίνας αναµένεται περισσότερο µειωµένη από την προηγούµενη εκτίµηση του WPTC µέσα Μαρτίου λόγω των καιρικών συνθηκών, αν και σε υψηλότερα επίπεδα από την περσινή (στους 5,2 εκ. τόνους για την Ιταλία και στους 6,5 για την Κίνα).

Στην Ελλάδα η συγκοµιδή βιοµηχανικής ντοµάτας θα ξεκινήσει τις επόµενες µέρες, καθυστερηµένα σε σχέση µε µία κανονική χρονιά, που αρχίζει έως τα µέσα Ιουλίου.