Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Αυτό είναι το κείμενο Τσίπρα στον ESM για νέα διετή συμφωνία – Ζητάμε 29,1 δισ. ευρώ και παράταση του υπάρχοντος προγράμματος!

- Δείτε το έγγραφο που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Ντάισελμπλουμ και τον Ρέγκλινγκ
- Στο έγγραφο περιλαμβάνονται "όροι και προϋποθέσεις" που ακόμα δεν είναι γνωστοί

- Ο πρωθυπουργός ζητά μικρή παράταση του υπάρχοντος προγράμματος «για να μην υπάρχει τεχνική χρεοκοπία»
- Κατηγορεί την ΕΚΤ ότι με την μη αύξηση του ELA οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών και capital control
- Τσίπρας: Θέλουμε να ξαναβγούμε στις αγορές μέχρι το τέλος του 2017
- Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Ρέντσι
Με ένα δισέλιδο κείμενο που απευθύνεται στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: "Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.
Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής
". 

Η δισέλιδη επιστολή του πρωθυπουργού συνοδεύεται και conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων), είπε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Μέχρι στιγμής όμως, δεν είναι γνωστοί ούτε οι όροι ούτε και οι προϋποθέσεις. 

Η επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού αποστέλεται επίσης στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για κίνηση ελιγμού από την Αθήνα και τονίζουν ότι  η νέα ελληνική πρόταση δεν ικανοποιεί δύο βασικούς όρους που έθεσε ο κ. Γιούνκερ στον Έλληνα πρωθυπουργό. Την αποδοχή της τελευταίας πρότασης των θεσμών και την στήριξη του 'ΝΑΙ' στο δημοψήφισμα της Κυριακής.



Τι αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη δισέλιδη επιστολή του


Προς τον πρόεδρο του Eurogroup και τον επικεφαλής του συμβουλίου κυβερνητών του ESM

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β' εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

- δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014,
- η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM,
- το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή,
- ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.

Με δεδομένα τα παραπάνω και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.

Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.

Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή


http://www.newsit.gr