Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Έκθεση Τοπικών Προίόντων στον Καταχά

Την Παρασκευή, 19 Ιουν 2015, στις 18.00, στον Καταχά του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού
Πιερίας (44 km από Θεσσαλονίκη, προς Αθήνα) για 3η χρονιά προσκαλούνται όλοι στα
εγκαίνια της 3ης ΕΚΘΕΣΗΣ Τοπικών Παραδοσιακών & Βιολογικών Προϊόντων.
Η 3η ΕΚΘΕΣΗ Τοπικών Παραδοσιακών & Βιολογικών Προϊόντων στον γνωστό πλέον χώρο του πευκώνα στον Καταχά (δίπλα στο Αιγίνιο) Πιερίας προσφέρει μια ευκαιρία γνωριμίας των μικρών τοπικών παραγωγών με τους καταναλωτές, αλλά και μια καθοδηγητική διαδικασία για τα νέα προσφερόμενα προϊόντα. Σκοπός φυσικά και η ανταλλαγή απόψεων για τα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, καθώς και η ανταλλαγή γνώσεων σε θέματα παραγωγής, μεταποίησης αλλά και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Δηλώσεις συμμετοχής: 6986 298093 & kepinkatachas@gmail.com (facebook: Συνεταιρισμός Καταχά)
Η 3η ΕΚΘΕΣΗ Τοπικών Παραδοσιακών & Βιολογικών Προϊόντων Καταχά θα κλείσει την Παρασκευή, 19/6/2015 (21.00) και το Σάββατο, 20/6/2015 (21.00) με Συναυλίες από το Μουσικό Εργαστήρι Κρουστών Αιγινίου (Παρασκευή) και από τους Imam Baildi (Σάββατο). Όλες τις ημέρες, από τις 11.00 το πρωί θα υπάρξουν παράλληλες εκδηλώσεις.
Την Κυριακή, 21 Ιουν 2015, στις 11.00, στον πευκώνα στον Καταχά Πιερίας οργανώνεται ανοικτή συζήτηση για την Τοπική Ανάπτυξη και τα Τοπικά Παραδοσιακά & Βιολογικά Προϊόντα, με συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Τσιμπονίδη, όπου ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης (Δημοσιογράφος ΑγροΝεα) θα αναλύσει τις δυνατότητες συμβολής της Κοινωνικής Οικονομίας στην Τοπική Ανάπτυξη, ο κ. Κώστας Παπαδόπουλος (ΒιοΑγρος) θα δώσει στοιχεί και απόψεις για την αγορά των βιολογικών προϊόντων και ο κ Δημήτρης Ρουκάς (Αντιπεριφέρεια Πιερίας) θα προσεγγίσει την Τοπική Ανάπτυξη από την επιχειρηματική δραστηριότητα και τις συνεργασίες μεταξύ των παραγωγών, όπως τα μέχρι σήμερα πετυχημένα εγχειρήματα στην Πιερία, με τα φημισμένα αγροτικά προϊόντα της Πιερίας.
Οι τέτοιας μορφής μικρές εκθέσεις τοπικών παραδοσιακών & βιολογικών προϊόντων δίνουν την δυνατότητα στους μικρούς παραγωγούς να οργανωθούν (καθετοποιήσουν την διαδικασία μεταποίησης) για να φθάσουν στον τελικό καταναλωτή, να πειραματισθούν με τον τρόπο προώθησης των συσκευασμένων προϊόντων τους, να δοκιμάσουν νέες γεύσεις και επιθυμίες καταναλωτών, συζητώντας μαζί τους για τις αναγκαίες γευστικές προσαρμογές και να προετοιμασθούν για την αποτελεσματικότερη είσοδό τους στην ευρύτερη αγορά.
Το ΥπΑΑΤ (Υπουργείο Γεωργίας το λέγανε παλαιά) δίνει ότι από στατιστική καταγραφή προκύπτει ότι οι τιμές καταναλωτή (στο ράφι) είναι 5-8 φορές (400-700% επί πλέον) οι τιμές παραγωγού. Με τον Νόμο 4235/2014 έχει προβλεφθεί η δυνατότητα ο αγρότης να μεταποιήσει και να εμπορευθεί ο ίδιος την αγροτική του παραγωγή. Η 3η ΕΚΘΕΣΗ Τοπικών Παραδοσιακών & Βιολογικών Προϊόντων Καταχά δημιουργεί «ένα πρώτο βήμα» προς αυτή την σωστή κατεύθυνση.
Γενικές πληροφορίες για την 3η Έκθεση Καταχά: 6938 884529


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382